Premiera medicala: Un implant in creier a ajutat un pacient paralizat sa simta din nouPrevious Article
BLUETHOOT,WHATSAPP, SMS,STENT,INFARCT SI VIATA…CE POVESTE!Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Cercetatorii ar putea dezvolta insulina cu efect ultrarapid pentru tratarea diabetului

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Cercetatorii ar putea dezvolta insulina cu efect ultrarapid pentru tratarea diabetului

Sursa digi24.ro

O echipă formată din cercetători din Australia și SUA a determinat structura tridimensională a insulinei pe care o produce acest melc marin și care, după cum arată aceștia într-un studiu publicat în Nature Structural and Molecular Biology, acționează de trei ori mai rapid decât cea pe care o generează corpul uman, potrivit Agerpres.

„Încercăm să fabricăm o insulină sintetică asemănătoare celei pe care o produce acest melc marin”, explică Helena Safavi, cercetător la University of Utah (SUA) și coautor.

Acest studiu despre Conus geographus este cel mai recent exemplu privind posibilitățile terapeutice ale veninurilor prezente în natură, asupra cărora companiile farmaceutice și-au ațintit privirile în anii ’70 pentru a dezvolta noi medicamente.

În 1981, Administrația pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) din SUA a aprobat medicamentul captopril, care a fost dezvoltat pornindu-se de la moleculele veninului șarpelui Bothrops jararaca și care este indicat în caz de hipertensiune. Au urmat eptifibatida și tirofiban (pentru sindroame coronariene acute), bivalirudina (pentru coagularea sângelui în timpul intervențiilor chirurgicale), exenatida (pentru diabetul de tip 2).

„Lucrăm de mai mult timp atât cu alte componente ale veninului de Conus geographus, cât și cu componente ale veninului altor melci marini, din care, în total, cunoaștem circa 800 de specii”, precizează Helena Safavi. „Majoritatea componentelor cercetate până acum sunt neurotoxine cu un larg evantai de potențiale aplicații terapeutice pentru durere, epilepsie și pentru protejarea inimii”, adaugă cercetătoarea, menționând în acest sens ziconotida, medicament pentru durerea cronică bazat pe o componentă izolată din veninul de Conus magus.

Pentru moment, explică Safavi, cercetătorii nu lucrează cu nicio companie farmaceutică pentru a dezvolta această insulină cu efect ultrarapid inspirată de Conus geographus și care ar putea ajunge pe piață peste un deceniu: „Este lung drumul de parcurs până ce o descoperire să se transforme într-un medicament”.

Medicina și veninul

Există puține medicamente aprobate, dar numeroase componente ale veninurilor sunt supuse în prezent unor teste clinice, după cum arată Glenn King, cercetător la University of Queensland, într-un articol publicat în Biological Theraphy. Aceste viitoare medicamente ar putea fi utilizate pentru a trata cardiopatii, cancerul sau boli autoimune precum scleroza multiplă.

Veninul de șarpe este utilizat încă din secolul al VII-lea î.Hr. de medicina ayurvedică pentru a atenua artrita, afecțiuni gastrointestinale sau pentru a lupta împotriva îmbătrânirii. Veninul de tarantulă era apreciat de indigenii din America Centrală și America de Sud pentru combaterea unei mari varietăți de boli, de la astm la cancer, iar medicina tradițională chineză folosește de mai bine de un mileniu secrețiile pielii broaștelor râioase drept diuretic, anestezic și agent anticancerigen, după cum amintește Glenn King.

Descifrarea structurii veninurilor, autentice cocteiluri chimice de substanțe toxice, este o reușită mai recentă. Unul dintre pionierii descrierii proteinelor din veninurile de șarpe a fost naturalistul Charles Lucien Bonaparte (1803-1857), nepot al lui Napoleon.

„Paracelsus, unul dintre părinții medicinei moderne, spunea (în secolul al XVI-lea) că absolut toate substanțele din natură pot fi toxice. Totul depinde de doză”, semnalează biologul columbian Pérez Santos.

„Australia este țara în care există cele mai multe specii veninoase”, afirmă cercetătorul Oscar Soriano, coautor al cărții „Fauna venenosa mundial” (Fauna veninoasă mondială), în care sunt identificate caracteristicile speciilor veninoase letale, în special ale celor aflate în zone în care au fost desfășurați militari spanioli.

Printre speciile invadatoare se numără și unele veninoase. În partea de est a Mării Mediterane a apărut specia Pterois antennata, care a intrat prin Canalul Suez, mai spune Oscar Soriano. „Înotătoarele sunt veninoase și se spune că înțepătura lor produce una dintre cele mai mari dureri”, adaugă acesta.

Se estimează că pe plan mondial există între 140.000 și 173.000 de specii de animale veninoase, iar o treime din totalul plantelor cunoscute conțin substanțe toxice pentru om.

Veninurile unor animale sunt autentice cocteiluri de substanțe toxice. Cele mai complexe au un amestec de până la 1.000 de molecule toxice, majoritatea sunt miniproteine numite peptide care au la rândul lor între zece și o sută de aminoacizi.

Se cunosc circa 600 de specii de șerpi veninoși care mușcă anual cinci milioane de persoane. Între 50% și 70% din mușcăturile lor provoacă otrăvirea (a 2,4 milioane de persoane pe an), potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În pofida dezvoltării unor antidoturi, OMS estimează că, anual, între 94.000 și 125.000 de persoane mor din cauza veninului de șarpe. Alte 400.000 suferă amputări ori au diverse probleme de sănătate cauzate de venin.

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

STIRILE ZILEI

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+   0

În perioada 15-19 aprilie 2019, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se va derula o campanie pentru screeningul adenocarcinomului de prostată. Această acţiune se va desfăşura în Cabinetul [...]

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more

Funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS)   0

read more
Sorina Pintea, replică pentru Ludovic Orban: Renunțarea la rezidențiat, o declarație „puțin hazardată”

Sorina Pintea, replică pentru Ludovic Orban: Renunțarea la rezidențiat, o declarație „puțin hazardată”   0

read more
O tânără de 21 de ani din Gorj a murit în urma unei cezariene. Familia cere anchetă

O tânără de 21 de ani din Gorj a murit în urma unei cezariene. Familia cere anchetă   0

read more
Ludovic Orban, despre rezidenţiat: “Mi se pare că forma de examinare nu e absolut necesară”

Ludovic Orban, despre rezidenţiat: “Mi se pare că forma de examinare nu e absolut necesară”   0

read more
Medic: „În ultimii ani, am văzut tot mai
multe cazuri de copii cu deficit de vitamina D“. Ce trebuie făcut

Medic: „În ultimii ani, am văzut tot mai multe cazuri de copii cu deficit de vitamina D“. Ce trebuie făcut   0

read more
Protest al viitorilor medici. Examenul de rezidențiat, o mare necunoscută în acest moment

Protest al viitorilor medici. Examenul de rezidențiat, o mare necunoscută în acest moment   0

read more
Energia pozitivă poate fi atrasă în casa cu aceste metode!

Energia pozitivă poate fi atrasă în casa cu aceste metode!   0

read more
Mituri despre cancer: Adevărat şi fals despre cele mai răspândite

Mituri despre cancer: Adevărat şi fals despre cele mai răspândite   0

read more
Plângere la DNA. Ministerul Sănătăţii, acuzat că a achiziţionat un alt vaccin antigripal decât cel care trebuie

Plângere la DNA. Ministerul Sănătăţii, acuzat că a achiziţionat un alt vaccin antigripal decât cel care trebuie   0

read more
Proiect ordin privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2020 -2023

Proiect ordin privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2020 -2023   0

read more
Coșmar pentru o tânără și familia ei. Un diagnostic greșit i-a accelerat boala genetică rară de care suferă

Coșmar pentru o tânără și familia ei. Un diagnostic greșit i-a accelerat boala genetică rară de care suferă   0

read more
Boli ale căror
diagnostice pot fi puse de pe stradă. Semnele acromegaliei, boala
hipersecreţiei de hormon de creştere

Boli ale căror diagnostice pot fi puse de pe stradă. Semnele acromegaliei, boala hipersecreţiei de hormon de creştere   0

read more

COMUNICAT – CNAS continuă demersurile pentru a asigura tratamentul necesar tuturor bolnavilor cu amiotrofie musculară spinală   0

read more
Vinul roşu, benefic pentru organism – Combate obezitatea

Vinul roşu, benefic pentru organism – Combate obezitatea   0

read more
Prof. dr. Cătălin Codreanu: „Cu
un diagnostic precoce şi un tratament adecvat, pacienţii cu boli reumatice pot
rămâne activi“

Prof. dr. Cătălin Codreanu: „Cu un diagnostic precoce şi un tratament adecvat, pacienţii cu boli reumatice pot rămâne activi“   0

read more
Afecțiunea psihică din viața reală de care suferă Joker, ce se manifestă prin râs incontrolabil

Afecțiunea psihică din viața reală de care suferă Joker, ce se manifestă prin râs incontrolabil   0

read more
Cum s-au transformat promisele spitale regionale în spitale pentru nepoții noștri

Cum s-au transformat promisele spitale regionale în spitale pentru nepoții noștri   0

read more
Studiile clinice pot salva vieţi

Studiile clinice pot salva vieţi   0

read more
Un pacient care urma să fie externat, găsit mort în curtea Spitalului Județean Slatina

Un pacient care urma să fie externat, găsit mort în curtea Spitalului Județean Slatina   0

read more
Cum se tușește corect, pentru a răspândi cât mai puține bacterii

Cum se tușește corect, pentru a răspândi cât mai puține bacterii   0

read more
Un deputat USR anunță că va sesiza DNA pentru o achiziție de vaccinuri de către Ministerul Sănătății

Un deputat USR anunță că va sesiza DNA pentru o achiziție de vaccinuri de către Ministerul Sănătății   0

read more
Persoanele care merg mai repede îmbătrânesc mai încet şi sunt mai inteligente

Persoanele care merg mai repede îmbătrânesc mai încet şi sunt mai inteligente   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.