Norme Coca 2023 - 2024

Cercetătorii spanioli de la Universitatea Autónoma din Barcelona (UAB) au reusit, pentru prima oară, să oprească procesul pierderii memoriei la soareci bolnavi de Alzheimer. Potrivit EFE, specialistii au folosit o terapie genetică după identificarea unei proteine care, dacă se blochează, provoacă astfel pierderea memoriei.

După descoperirea proteinei implicate în procesul păstrării memoriei, cercetătorii au dezvoltat o terapie asupra genei care contine proteina si au reusit să oprească pierderea memoriei în cazurile cu Alzheimer la soareci, în stadii initiale. În laborator, soarecilor le-a fost injectată într-o zonă a creierului semnificativă pentru procesare memoriei o genă care provoacă producerea proteinei blocate la pacientii diagnosticati cu Alzheimer. Proteina, denumită 'Crtc1' (CREB regulated transcription coactivator—1), refăcută prin terapie genetică, permite declansarea semnalelor necesare pentru activarea genelor implicate în păstrarea memoriei pe termen lung.

Rezultatele cercetării au fost publicate miercuri pe prima pagină a revistei stiintifice 'The Journal of Neuroscience'. Ele sunt considerate un avans în cercetarea mecanismelor celulare care afectează transmiterea semnalelor nervoase si implică pierderea memoriei în fazele initiale ale bolii Alzheimer, prima cauză a dementei senile.

Pentru identificarea proteinei în cauză, cercetătorii au comparat cum se exprimă genele în zona mentionată din creier la soareci sănătosi si la cei cărora li se inoculase boala. Astfel cercetătorii spanioli au putut să observe că toate genele implicate în procesul mentinerii memoriei erau cele care conditionau proteina Crtc1, aceeasi implicată în metabolismul glucozei sau al aparitiei cancerului. Afectarea acestui grup de gene ar putea provoca pierderea memoriei în stadiile initiale ale bolii Alzheimer, după cum au conchis specialistii. La acesti bolnavi, procesul care dezlăntuie boala împiedică actiunea normală a proteinei mentionate.

"Când este afectată proteina Crtc1, nu pot fi activate genele responsabile de conexiunea dintre neuronii din hippocampus, astfel că individul nu poate îndeplini corect sarcinile legate de memorie", după cum explică doctorul Carlos Saura, care s-a ocupat de cercetare. Potrivit lui, "acest studiu oferă noi perspective pentru prevenirea si tratarea bolii Alzheimer, de vreme ce am demonstrat că o terapie care activează proteina Crtc1 este eficientă pentru a preveni pierderea memoriei la soareci".

AGERPRES/(AS — autor: Ruxandra Constantinescu, editor: Cristina Mac)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro