Cheia pentru prelungirea vieţii ar putea sta într-o procedură de prelungire a telomerilor, regiunile de la capătul cromozomilor care îi protejează în procesul de diviziune celulară şi care se scurtează odată cu vârsta, potrivit unui studiu citat de independent.co.uk.
Telomerii protejează cromozomii împotriva deteriorării pe măsură ce celulele se divizează şi cresc, dar, odată cu înaintarea în vârstă, aceste regiuni de la capetele cromozomilor devin din ce în ce mai scurte şi, în cele din urmă nu mai pot proteja cromozomii. Când acest lucru se întâmplă, cromozomii se pot deteriora, iar aceasta este o parte cheie a procesului de îmbătrânire.
Cercetătorii au descoperit o metodă de alungire a telomerilor, reuşind practic să dea înapoi ceasul biologic şi să întinerească cromozomii şi, astfel, şi organismul care îi conţine.
Celulele care au fost tratate după noua procedură se comportă ca şi cum ar fi mai tinere şi se înmulţesc mai repede, spre deosebire de celulele netratate, a căror rată de înmulţire stagnează şi ajung în cele din urmă să moară.
Noua tehnică ar putea fi folosită în viitor pentru tratarea pacienţilor cu boli genetice care duc la o scurtare a telomerilor mai rapidă decât în mod normal, cum se întâmplă în cazul distrofiei musculare Duchenne.
De asemenea, ar putea fi folosită în cazul unor simptome generale ale îmbătrânirii, cum sunt bolile cardiovasculare şi în cazul diabetului.
“Această abordare deschide calea spre prevenirea sau tratarea unor boli legate de îmbătrânire”, a declarat unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.
“De asemenea, sunt o serie de boli genetice degenerative foarte grave asociate cu scurtarea telomerilor care ar putea fi tratate cu această tehnică”, a mai spus cercetătorul.
Oamenii de ştiinţă speră că studiul va permite specialiştilor să genereze un număr mare de celule pe care să le studieze sau să le folosească pentru producerea de medicamente.
Procesul de alungire a telomerilor a fost descoperit de Helen Blau de la Universitatea Stanford, autorul principal al articolului în care descrie procedura alături de John Ramunas de la aceeaşi univeritate şi Eduard Yakubov de la Houston Methodist Research Institute.
“Am reuşit să prelungim telomerii umani cu până la 1.000 de nucleotide, dând înapoi ceasul intern cu echivalentul a mulţi ani de viaţă umană”, a declarat Helen Blau, profesoară de microbiologie şi imunologie la Universitatea Stanford.
Sursa: Mediafax
Citeste si ....
- ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)
- Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+
- Ce spun medicii de familie si ministrul Sanatatii despre “Programul vitamina D” dorit de Dragnea
- CMR: Pentru politicieni medicina de familie a ramas doar un slogan electoral !
- Johnson&Johnson ŞTIA din 1957 că pudra de talc conţine azbest CANCERIGEN
- Un singur medic de la Ambulanţă, pentru toate cazurile din Gorj. „Este criză de personal medical şi solicitările s-au înmulţit“
- Prima naştere din lume cu ajutorul unui transplant de uter de la o donatoare decedată
- Deputatul Huțucă susține că PSD îi pedepsește pe medicii de familie
- Marian Burcea, fost președinte CNAS trimis în judecată de DNA pentru constituire de grup infracțional organizat, este șef de comisie la examenul pentru obținerea titlului de specialist de către medicii rezidenți
- Stop fumatului de Ziua Mondială Fără Tutun
- CCR a declarat neconstituționale ultimele modificări legislative din domeniul Sănătății
- Director CJAS: Medicilor le este frica sa mai prescrie medicamente din cauza amenzilor primite.
- Ce înseamnă Regulamentul General privind Protecția Datelor
- Arafat, la Cluj: Convingeţi ministrul Educaţiei să termine cu prostia că pentru a preda trebuie să ai doctorat
- Garanti Bank a acordat o finanțare de 9,3 milioane de lei furnizorului de servicii medicale Anima, pentru dezvoltarea rețelei de clinici
- Statul s-a răzgândit în decurs de câteva zile și a decis să îi acorde pensie de invaliditate unei femei care nu își mai poate folosi mâna după un accident de muncă, ”urmare a prezentării cazului de către mass-media”
- Parteneriat strategic: spitalul Monza si centrele ARES investesc intr-o retea de clinici in orasele mici
- Dr Dorel Sandesc: Satisfactiile in medicina vin din motivatia interioara
- Medicii și moartea
- Patru candidați la președinția Academiei Române
- Anca Buzoianu, decanul UMF Cluj, decorată de Republica Franceză
- Medicul Mihai Lucan poate profesa la stat
- Licenţe anulate în dosarul „Diplome de licenţă fără studii”
- “Standardul pentru est”, recunoscut oficial de Parlamentul European. Se va crea o listă neagră
- Cardiologul care își aștepta moartea în infirmeria închisorii a fost eliberat: „Mă țineau în cușcă”
- OUG 8/2018 se aplică retroactiv ceea ce ridică întrebări asupra constituționalității
- La 18 ani falsifica adeverinţe medicale cu parafă şi le vindea elevilor. Poliţiştii au confiscat teancuri de documente
- Un medic a murit in timp ce facea de garda la Spitalul “Sf. Ioan” din Bucuresti.
- Mii de bulgari, în stradă, în semn de susținere a unui medic care a ucis un hoț de etnie romă
- După ce au crescut salariile, Gabriela Firea vrea să cumpere şi 500 de apartamente pentru medici şi asistente.
- Gripa ucide, România nepregătită pentru o eventuală epidemie
- “Asistenți medicină de familie”. Un grup prinde voce: Suntem ai nimănui. Dorim un trai decent
- Pacienţi ţinuţi de milă în spitale, în lipsa serviciilor paliative. Medic: „Când ne moare un pacient în secţie este îngrozitor pentru ceilalţi“
- Ordonanța de urgență care rezolvă situația concediilor medicale, publicată de Guvern
- Inhalarea regulata a cocktailului de substante chimice din produsele de curatenie este nociva pentru sanatatea plamanilor si poate duce la aparitia astmului
- Primul hibrid om-oaie a fost creat in laborator si ne arata ca suntem cu un pas mai aproape de cresterea organelor umane
- Studenții mediciniști protestează față de intenția PSD de a pedepsi cu închisoarea directorii care organizează educație sexuală în școli
- Cum a ajuns România „campioana“ UE la mortalitatea prin cancer de col uterin. „Înainte să punem anatema pe populaţie, prefer să ne uităm în curtea sistemului
- Criză de medici la cel mai mare spital din județul Sibiu. Nu vine nimeni la concursuri
- Aproape 75.000 de locuitori din Quebec refuzați de medicii de familie
0 Comments
Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !
But You can be first to leave a comment !