Norme Coca 2023 - 2024

Marius Anastasiu, şeful Secţiei de Chirurgie a Spitalului Judeţean Buzău, a extras laparoscopic cel mai mare calcul biliar cunoscut până acum în literatura de specialitate din România, de la o pacientă în varstă de 63 de ani care cântăreşte 130 de kilograme şi are o patologie asociată agravantă severă. Are în palmares peste 50 de cursuri şi atestări profesionale în ţară şi în străinătate.

Marius Anastasiu a început să fie cunoscut şi apreciat ca un chirurg de top al României în 1999, când a adus şi a pus în funcţiune, la Spitalul Judeţean Buzău, cel de-al treilea laparoscop din ţară, după Bucureşti şi Iaşi. La acel moment era, deja, membru al Societăţii Europene de Chirurgie Digestivă şi al Societăţii Internaţionale de Chirurgie şi Gastroenterologie.
Marius Anastasiu are în palmares peste 50 de cursuri şi atestări profesionale în ţară şi în străinătate, a participat cu peste 50 de lucrări individuale sau de grup la numeroase congrese, conferinţe şi simpozioane din ţară şi din străinătate, având peste 30 de articole de specialitate publicate în reviste medicale româneşti şi străine.
De numele lui Anastasiu este legată o premieră medicală românească, înregistrată în primăvara acestui an la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău şi care dovedeşte că  în ciuda lipsei acute de personal, medicii buzoieni continuă să facă „minuni”.
Medicul Anastasiu, profesionist recunoscut în mediile ştiinţifice din ţară, dar şi de peste hotare, a reuşit să extragă laparoscopic un calcul biliar uriaş, unic deocamdată în literatura de specialitate din România. Performanţa este cu atât mai semnificativă cu cât pacienta, o femeie în vârstă de 63 de ani, avea o patologie asociată agravantă. Ea ajunsese la spital în stare gravă, iar pentru salvarea sa a fost necesară intervenţia chirurgicală urgentă.
„Femeia a venit la spital cu colecistită acută litiazică, agravată de bolile asociate de care suferă: obezitate morbidă (cântăreşte 130 de kilograme), probleme cardiace severe (insuficienţă cardiacă, insuficienţă respiratorie, boală coronariană ischemică cu crize de angoasă). Nefiind altă soluţie, s-a intervenit chirurgical în urgenţă şi s-a pus în evidenţă acest complex lezional. A fost, practic, un calcul gigant, având  dimensiunea de şapte centimetri şi cântărind 63 de grame.Parcurgând literatura de specialitate din România, atât de dinainte cât şi de după 1990, se pare că este cel mai mare calcul biliar rezolvat vreodată, în manieră laparoscopică, în România”, a declarat, medicul Anastasiu, după operaţie, pentru Sănătatea Buzoiană.
                                                                                                                 FOTO sanatateabuzoiana.ro
Chiar şi pentru un expert precum medicul Anastasiu, unul dintre pionierii chirurgiei laparoscopice din România, operaţia a fost o aventură. Asta, pentru că investigaţiile făcute de pacientă înainte de a ajunge la spital nu puneau în evidenţă un calcul biliar atât de mare şi nici aparatura medicala de care dispune spitalul nu a adus lămuriri suplimentare.
„Am făcut incizia necesară, am intrat cu laparoscopul, iar când să extrag calculul, am constatat că nu-mi permitea. A fost nevoie să lărgesc puţin incizia, iar problema a fost până la urmă rezolvată. Am mai avut ocazia să am pacienţi cu calculi biliari de 3-4 centimetri, dar atât de mari, nu”, a explicat medicul Marius Anastasiu.
                                                                                                               FOTO sanatateabuzoiana.ro
În topul internaţional al chirurgilor
Medicul Marius Anastasiu a fost desemnat , în 2004, „Fellow of American College of Surgeons“. În 2005, la Poiana Pinului, a înfiinţat Societatea Română de Chirurgie de Urgenţă şi Trauma (SRCUT) şi a organizat primul simpozion naţional, cu participare internaţională, al acesteia. În 2006, American Biographical Institute l-a desemnat „Omul anului“, dintre sute de medici de top din lumea întreagă.
Chirurg în SJU Buzău din 1991, dr. Anastasiu a fost marcat, în urmă cu nouă ani, de unul dintre cazurile extrem de complicate pe care le-a rezolvat şi de la care, în urma prezentării la un congres internaţional, s-a schimbat în România modul de abordare a cazurilor de chirurgie de urgenţă şi traumatologie.
„Un tânăr din Lopătari, de vreo 23 de ani, a fost sfârtecat în timp ce lucra la un gater. A ajuns la spital cu ruptură de ficat, de splină, de pancreas, avea şoc hemoragic, iar abdomenul era zob. Împreună cu alţi doi colegi, am intrat în sala de operaţie, iar după 7-8 ore, rezolvaserăm întreaga patologie. Greşit! Aveam să aflu asta şocat, mai târziu, la un congres, în Franţa, când am înţeles că numai tinereţea l-a ajutat să iasă cu bine dintr-o asemenea intervenţie, deşi manevrele fuseseră co­rect executate“, arată dr. Anastasiu cât de importantă este „strategia de control a leziunii“.
Modul de abordare a intervenţiilor de tipul celei de mai sus trebuia să fie altul, arată dr. Anastasiu. „Mai întâi se fac manevrele de stabilizare şi cele neapărat necesare, iar după 24-48 de ore se reintervine, astfel ca rata de succes să se dubleze. De atunci s-a schimbat şi în România modul de abordare a chirurgiei de urgenţă“, arată dr. Anastasiu cum a ajuns să înţeleagă el şi ceilalţi chirurgi cum trebuie abordată chirurgia de urgenţă şi mai ales traumatologia viscerală.
Tot de la acest caz s-a decis înfiinţarea, în 2005, a Societăţii Române de Chirurgie de Urgenţă şi Trauma, al cărei sediu social este la SJU Buzău. Din conducerea acestui for ştiinţific fac parte, alături de dr. Anastasiu, dr. Mircea Beuran, dr. Irinel Popescu şi alte somităţi ale chirurgiei româneşti de urgenţă.
  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro