Cazul șoferului care a ucis cinci oameni nevinovați arată cât de prost făcute sunt legile țării. Deși avea epilepsie și fusese tratat la spital, șoferul criminal avea permis pentru că n-avea cine anunța Poliția Rutieră să i-l ridice!
Codul rutier și ordinul de ministru nr. 1162 din 2010 sunt cele două acte normative care reglementează situațiile în care un șofer nu are voie la volan. Cazul de la Brăila, însă, arată cât de prost sunt făcute cele două texte de lege. Să vă explicăm. Carnagiul, care s-a soldat cu cinci oameni nevinovați omorâţi pe loc și trei copilași rămași orfani, a fost provocat de un bărbat de 27 de ani, agent de pază, care nu trebuia să aibă permis.
Ceea ce înseamnă că avea epilepsie, dar nu se trata. Or, potrivit ordinului nr. 1162 din 2010, „crizele de epilepsie constituie un pricol real și grav pentru siguranța rutieră dacă apar la o persoană în timp ce conduce autoturismul”. Același act normativ stipulează și faptul că polițiștii de la Brigada de Poliție Rutieră îi vor ridica permisul șoferului care în ultimele 12 luni a avut criză epileptică. Dar cine anunță Poliția?
" Cand soferul si-a luat atestat de agent de paza, medicul de medicina muncii l-a declarat apt medical." Jenel Sogor IPJ Braila.
„Scăparea” din lege care a ucide nevinovați
Potrivit OUG 195/2002 republicată, art.22: „Medicul de familie, atunci când constată că o persoană din evidența sa, care posedă permis de conducere, prezintă astfel de afecțiuni medicale va solicita unității de asistentă medicală autorizată (medicului de medicină legală, n.r.) examenul de specialitate necesar”. În cazul în care se stabilește că persoana este inaptă medical pentru a conduce un vehicul, „medicul de familie va comunica aceasta imediat Poliției Rutiere”, care-i va ridica individului carnetul.
Medicul de familie află de la pacient
Dar medicul de familie nu are cum să afle de boala pacientului său, dacă acesta nu îl informează direct. „Pacientul este obligat ca, dacă are astfel de afecțiuni, să anunțe medicul de familie, care, la rândul lui, trebuie să declanșeze procedurile legale. Spitalul nu ne anunță nici pe noi, nici pe medicul de familie”, ne explică Ovidiu Munteanu, comisar-șef al Brigăzii Rutiere București. E greu de crezut, însă, că vreun șofer s-ar declara bolnav ca să rămână fără permis.
Jurnaliștii de la Obiectiv Vocea Brăilei au luat legătura cu medicul de familie al șoferului incriminat. Deși a refuzat să dea detalii despre starea de sănătate a acestuia, doctorița le-a spus că bărbatul nu a mai trecut pe la cabinetul ei din 2013. Deci e posibil ca femeia să nu fi știut de criza de anul trecut.
Poliția Rutieră, cu mâinile legate
„Doar atunci când suntem anunțați de medicul de familie că un șofer este inapt putem să mergem să-i ridicăm permisul, altfel n-avem cum, că ar fi abuz în serviciu. Vom vorbi și cu medicul respectiv. Deocamdată am aflat că atunci când bărbatul și-a luat atestat de agent de pază, medicul de medicina muncii l-a declarat apt medical”, a dezvăluit, pentru EVZ, reprezentantul IPJ Brăila, inspector principal Jenel Sogor.
Ca tacâmul să fie complet, ieri, când a fost internat, șoferul „a declarat că nu se ştie bolnav de nimic”, după cum ne-a spus dr. Alina Neacșu. Alte surse medicale susțin, însă, că el ar fi avut și alte crize epileptice, nu doar cea „găsită” în actele spitalului. Alcoolemia a fost zero, dar medicii de la spital au descoperit prezența a trei substanțe psihotrope, cu efect de drog, în sângele șoferului.
CITESTE ce spune LEGEA
Există epileptici neînregistrați
Aproximativ 200.000 de români au epilepsie. “În România, 200.000 primesc tratament şi doar pe ei îi cunoaştem. Există tot atâţia pacienţi neînregistraţi, care îşi cumpără singuri medicaţia”, a declarat Ioana Mîndruţă, medic, coordonator în cadrul Programului Naţional de Epilepsie Farmacorezistentă şi Boli Rare şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Neurofiziologie Clinică.