CNAS,despre cumpararea cititoarelor de carduri

Medicii de familie vor fi obligati, in baza unui ordin, sa cumpere cititoare pentru cardurile de sanatate, iar serviciile care nu vor fi validate prin card nu vor putea fi decontate, a declarat, joi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca inca nu a fost rezolvata problema privind cumpararea cititoarelor de carduri.

"Suntem in curs de rezolvare si sunt convins ca medicii de familie vor cumpara, pentru ca este si in interesul lor, nu doar al Casei Nationale sau al sistemului in general. Va veni un moment cand vor fi validate doar acele servicii confirmate de card, iar aceasta motiv, ca sunt scumpe, nu tine. Sunt cinci euro, ceea ce inseamna 22 de lei. Daca ne gandim la incasarile unui cabinet, cu siguranta oamenii isi pot cumpara", a spus presedintele CNAS.

Ciurchea a precizat ca va emite un ordin privind obligativitatea cumpararii acestor cititoare de carduri.

"Va exista un ordin in care va scrie ca este obligatoriu si ca incepand cu ziua X vor fi validate doar acele servicii confirmate de card. Cardul are doua roluri: de a spune ca pacientul este asigurat si ca pacientul a fost in acel moment in acel cabinet. Fara a fi confirmate, nu vor fi decontate. Daca vrei sa intri in contract cu Casa, accepti regulile", a adaugat Ciurchea.

Presedintele CNAS a adaugat ca peste aproximativ trei luni de zile se va lucra doar pe baza cardurilor. "Procesul de distribuire (a cardurilor - n.r.) este in desfasurare. Dupa ce vom termina cu distributia, undeva la sfarsitul lunii octombrie, in aproximativ trei luni de zile vom folosi doar sistemul cu card. Toata lumea ar trebui sa fie interesata de acest card, pentru ca el nu face altceva decat sa puna ordine. In rest, drepturile pacientului si drepturile medicului sunt aceleasi. Daca nu dorim sa fie ordine, sigur ca vom gasi tot felul de motive si nimeni nu-l doreste", a mai spus el.

Vasile Ciurchea a afirmat ca interpreteaza toate discutiile legate de card si de cititoare ca pe o "rezistenta la ceva nou".

In septembrie, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, spunea ca, "principial, medicii de familie nu sunt de acord sa-si cumpere cititoare, dar le vor cumpara".

"Nu suntem de acord, principial. Este un proiect al CNAS, care pe mine, medic de familie, nu ma ajuta. (...) Daca (CNAS - n.r.) ar fi achizitionat cititoare, prin licitatie nationala, sigur toate ar fi avut aceleasi caracteristici tehnice si fiabile. Ar fi costat mai putin, poate chiar la jumatate de pret. Asa, noi nu stim ce sa cumparam. Luam unul, se strica, ce mai facem? ", a declarat presedintele SNMF.

Distribuirea cardurilor de sanatate a inceput la 19 septembrie, primele ajungand la asiguratii din Capitala.

Cardul va face dovada calitatii de asigurat si va confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurarilor de sanatate vor fi cheltuiti mai eficient si mai transparent, sustine CNAS.

Cardul de sanatate primit acasa de asigurat, prin posta, este inactiv. Dupa ce va intra in posesia cardului de sanatate, asiguratul il va prezenta pentru activare la prima vizita la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului national (0000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinatie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus si confirmat personal de catre pacient.

Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem. Acest pin va fi introdus de catre asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea si, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate.

Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sanatate este optionala si se realizeaza doar la medicul de familie. Aceasta etapa nu este obligatoriu sa se realizeze concomitent cu activarea cardului.

Potrivit Legii sanatatii nr. 95/2006, cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus pana la sfarsitul lui 2007, insa a fost amanat pana in 2014. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfarsitul lui 2012, in judetul Arad. Din iunie 2014, in cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienti din 79 de centre private, care fac dializa.

Mediafax

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro