Norme Coca 2023 - 2024

Cooperativa soţilor Dorobăţ, profesori în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, care sunt în arest pentru luare de mită, readuce în discuţie vechi probleme ale instituţiei de învăţământ superior, şi anume perpetuarea nepotismului. Deşi nu sunt de acord cu practica profesorilor, studenţii nu au curajul să reclame această situaţie din universitate, chiar dacă sunt conştienţi că egalitatea de şanse este mai degrabă o balanţă care se înclină doar în favoarea celor cu „pile” şi rude. Încă din 2011 legea educaţiei interzice astfel de favoruri familiale, însă prevederile rămân doar pe hârtie şi cu numeroase goluri. 

CITESTE SI

Clanurile universitare de la Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara

 

Pasiunea pentru medicină şi pentru predat pare a fi trăsătură de familie în cazul cadrelor didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) Iaşi. Calitatea profesională nu le este contestată de unii studenţi, în timp ce alţii nu uită de uşurinţa cu care membrii familiilor profesorilor parcurg drumul deja bătătorit al ierarhiei didactice. Deşi niciun student nu are curajul să discute deschis despre cazurile de nepotism din universitate, mulţi dintre aceştia sunt conştienţi de facilităţile de care se bucură cei care au rude în mediul academic al UMF.„Cu toţii ştim cum au ajuns unii dintre profesorii noştri să ne predea. Din câte am observat, majoritatea profesorilor şefi de catedră mai au pe cineva din familie la disciplina respectivă. Nu mă înţelegeţi greşit, nu mă deranjează că îşi ajută membrii din familie, ci doar aş vrea să avem cu toţii aceeaşi şansă...”, povesteşte o studentă pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”.

Caracatiţa nepotismului din universitate este încurcată, dar, la o primă vedere, se remarcă destul de multe cazuri în care părinţii, copiii, nepoţii sau partenerii de viaţă sunt colegi de catedră.

 

Cazul Dorobăţ - deja celebru
Cel mai recent caz ce a atras atenţia publică asupra familiilor din UMF a fost cel al soţilor Carmen şi Gheorghe Dorobăţ. Deşi nu sunt la aceeaşi catedră sau facultate, aceştia sunt deja „celebri” pentru modul în care luau bani de la studenţi. Carmen Dorobăţ, profesor la Facultatea de Medicină, a fost acuzată de complicitate la luare de mită, după ce îi determina pe studenţi să achite câte 100 de euro pentru a-l „convinge” pe soţul său, Gheorghe Dorobăţ, profesor la Medicină Dentară, să îi promoveze cu nota 9 la examenul de Anestezie Generală.

Iţele încurcate ale familiilor din UMF
Detaliile caracatiţei familiilor din UMF nu sunt foarte bine cunoscute nici măcar de profesorii din Universitate şi, în multe situaţii, sunt atât de bine instrumentate încât legea nici nu-şi mai are rostul. „Această practică nu se întâlneşte doar la UMF, există această mentalitate conform căreia în locul părinţilor trebuie să rămână copiii. Nu îi cunosc pe toţi, dar de un caz sunt foarte sigur – fiica celebrului medic Covic, Cristina Gavrilovici, de la Comisia de Etica Cercetării, şi-a ocupat postul cu ajutorul clanului Covic şi al lui Astărăstoae. Pe vremea aceea, fratele ei, Adrian Covic, era prodecanul de la Medicină”, povesteşte Vasile Mihăescu (Bebe Mihăescu), cadru didactic la UMF. În plus, cadrul legal poate fi evitat cu puţină creativitate – nimeni nu îi împiedică pe cei din conducere să aibă în subordine o rudă a şefului de la alt departament, iar schimbul de angajări pare a fi o altă practică la îndemâna cadrelor didactice din universităţi pentru a scăpa de legi, potrivit unor surse din UMF.

Comisia de Etică din UMF... nu face excepţie!
Numeroasele cazuri de nepotism nu constituie o noutate a învăţământului superior din ţară. O încercare de a le contracara şi de a oferi mult-clamata egalitate de şanse a fost făcută prin Legea Educaţiei nr. 1/2011, care are un articol special pentru acest tip de „solidaritate”. Prevederea se regăseşte şi în Carta Universităţii. „În calitate de membru al Comisiei de Etică, nu am voie să discut despre activităţi care ţin de aceasta. Dar, pot face un simplu comentariu - sunt situaţii, unele dintre ele sunt într-o discuţie de rezolvare a unor probleme care par a fi de incompatibilitate, dar nu toate situaţiile amintite sunt la fel. Conform Cartei şi metodologiei etice a Universităţii, nu poate fi într-o poziţie ierarhică o rudă până la gradul III ce face evaluare. Adică, sunt doar câteva poziţii care fac evaluare - şeful de departament, decanul şi rectorul”, explică Laurenţiu Şorodoc, membru al Comisiei de Etică din cadrul UMF. De altfel, nici el nu se dezice de regula ce tinde să devină o tradiţie a învăţământului superior, fiind coleg cu soţia, Victoriţa Şorodoc, la Facultatea de Medicină, departamentul Medicale I. Singura diferenţă este că el e profesor, iar soţia este... asistent!

Astfel, legea este categorică doar în unele situaţii legate de relaţiile de rudenie ale mai marilor Universităţii, dar ca orice regulă are şi posibilităţile de a fi evitată. De exemplu, conform Cartei Universităţii, rectorul nu are voie să-şi „ajute” soţul/soţia, afinii sau rudele de gradul al III-lea inclusiv să ocupe funcţii ca prorector, director general administrativ, decan, prodecan, director de departament sau contabil-şef, dar despre orice altă poziţie nu se spune nimic!

Andreea IGNEA

* * *
Articolul 130, alineatul 1, litera b din Legea Educaţiei nr.1/2011: „Instituţiile de învăţământ superior adoptă un cod de etică şi deontologie profesională universitară. Acesta face parte din Carta universitară şi include obligatoriu prevederea că persoanele care se află în relaţie de soţi, afini şi rude până la gradul al III-lea inclusiv nu pot ocupa concomitent funcţii astfel încât unul sau una să se afle faţă de celălalt sau cealaltă într-o poziţie de conducere, control, autoritate sau evaluare instituţională la orice nivel în aceeaşi universitate şi nu pot fi numiţi în comisii de doctorat, comisii de evaluare sau comisii de concurs ale căror decizii afectează soţii, rudele sau afinii până la gradul al III-lea inclusiv”

* * *

Câteva exemple de familii din UMF Iaşi
Ion Constantin Fătu, şef de lucrări la departamentul Medicina Mamei şi Copilului, este fiul profesorului Constantin Fătu şi finul profesorului Vasile Burlui (fost decan al Facultăţii de Stomatologie), ambii fiind foste cadre didactice în cadrul UMF Iaşi. De asemenea, sora acestuia, Ana Maria Fătu (căsătorită Vâscu, după divorţul de profesorul Tudor Truţă) este asistent universitar la Medicină Dentară, departamentul  Instrumentar si Ergonomie, soţul ei, Bogdan Vâscu, este, de asemenea, asistent la aceeaşi facultate, dar în cadrul departamentului Cariologie, ( ce face parte din departamentul OdontoterapieI) . În plus, soţia lui Ion Fătu – Ramona – a desfăşurat activităţi didactice în cadrul UMF.

Alice Ariana este asistent la Facultatea de Medicină Dentară, departamentul  de Protetica Dentara Fixa.

Deşi soţii Maria şi Mircea Covic nu mai sunt profesori la UMF, fiii acestora încă sunt printre cadrele didactice. Fost prodecan la Medicină, Adrian Covic este profesor la Medicale I, în timp ce sora lui, Cristina Gavrilovici, este conferenţiar la Medicină preventivă.

Soţii Laurenţiu şi Victoriţa Şorodoc sunt profesor, respectiv asistent universitar la disciplina Medicină internă – Toxicologie, departamentul Medicale I, Facultatea de Medicină.

Alexa Ioana este conferenţiar în cadrul departamentului Medicale I, iar soţul ei, Ovidiu Alexa, este profesor tot la Facultatea de Medicină, dar la departamentul Chirurgie.

Fiii profesorului Gheorghe Pendefunda fac parte din corpul academic al UMF Iaşi. Liviu Pendefunda este profesor la Medicale I, iar Ciocan-Pendefunda Alice Ariana este asistent la Facultatea de Medicină Dentară, departamentul Paradontologie, specializare la care predă şi şeful de lucrări Valeria Pendefunda.

Mogoş Viochiţa Zefiraş împarte predarea Endocrinelor (disciplină din cadrul Medicale II) cu nora sa, Simona Juliette.

Este sigur că Dinu Cristian Popescu, profesor la Medicale II, este soţul uneia dintre profesorii de la Medicină Dentară – Eugenia -, dar întrebarea este ce legătură de rudenie există între cei doi soţi şi Raluca Elena, şef lucrări Medicale I, Dragoş Cristian, asistent Chirurgie, Roxana, asistent Medicina mamei şi copilului, Ionuţ Răducu, asistent Morfo-funcţionale, respectiv Mihaela Roxana, asistent Chirurgicale.

Înainte de a fi arestaţi pentru banii pe care îi cereau de la studenţi pentru promovarea examenelor, Carmen Dorobăţ, profesor la Medicină, lucra în aceeaşi instituţie cu soţul său, Ghorghe Dorobăţ, profesor la Facultatea de Medicină Dentară.

De asemenea, arestat după ce a fost denunţat de o studentă pentru că îi ceruse sex pentru promovarea examenului la Anatomie, şeful respectivei catedre, Dumitru Păduraru, lucra la UMF alături de soţia sa, Luminiţa Păduraru, şef de lucrări la Medicina mamei şi copilului. În plus, la fel ca în cazul familiei Popescu, rămâne întrebarea care este gradul de rudenie dintre cei doi soţi şi asistentul de la Medicina mamei şi copilului Gabriela Păduraru, respectiv Dana Teodora Anton Păduraru, şef de lucrări la aceeaşi disciplină.

Şi Cătălina Mihai (şef de lucrări la Facultatea de Medicină) împarte aceeaşi pasiune cu a soţului Constantin Mihai (conferenţiar la Medicină Dentară).

Dumitru Brănişteanu este profesor la Medicale II, tatăl Irinei Dumitraşcu, şef de lucrări la Medicina Mamei şi Copilului, dar şi unchiul lui Daniel Constantin Brănişteanu (şef lucrări la Chirurgie) şi al Dacianei Elena Brănişteanu (conferenţiar la Medicale II), cu toţii fiind cadre didactice în cadrul Facultăţii de Medicină.

Iulia Georgiana Stamate, asistent Medicale II, îi calcă pe urmele tatălui în activitatea didactică, Teodor Stamate fiind profesor la Chirurgie.

Deşi a depăşit vârsta de pensionare, Mariana Graur acum este profesor asociat (plătit cu ora) la disciplina Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, iar fiica acesteia, Lidia Arhire, este şef de lucrări la Nutriţie şi dietetică.

Prodecanul Facultăţii de Medicină, Lăcrămioara Şerban, profesor la Morfo-funcţionale, este soţia unui alt profesor de la acelaşi departament – Dragomir Nicolae Şerban.

Şi Vlad Pieptu a călcat pe urmele tatălui - Dragoş Pieptu, prorector căruia i-am revenit acum şi atribuţiile rectorului demisionar Vasile Astărăstoae -, ambii fiind pasionaţi de chirurgia plastică şi reconstructivă, dar şi colegi în echipa Centrului de Simulare şi Training în Chirurgie din cadrul UMF Iaşi.

Bogdan Petrescu, profesor la Facultatea de Bioinginerie Medicală, continuă cariera didactică începută pe vremea când şi părinţii săi – Zenaida şi Gheorghe Petrescu – erau cadre didactice în cadrul UMF Iaşi.

Soţii Demetrela şi Răzvan Socolov ocupă aceeaşi poziţie ierarhică (conferenţiari) la disciplina Obstetrică, Ginecologie, Neonatologie... De altfel, ambii se bucură de sprijinul mai marilor Universităţii, fiind propuşi în două şedinţe diferite (prima pe 11 decembrie 2014, iar a doua pe 27 ianuarie 2015) ale Senatului UMF pentru posturile de şef Secţie Obstetrică la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna”, respectiv Secţie Obstetrică II, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi. Dacă în prima şedinţă, voturile secrete ale membrilor de Senat nu au fost în favoarea lui Răzvan Socolov, deşi rezultatele au fost aproape aceleaşi cu ale „contracandidatului” Eduard Crăuciuc (conferenţiar), nu acelaşi lucru s-a întâmplat în luna ianuarie pentru soţia acestuia, Demetrela Socolov, care a câştigat detaşat „competiţia” internă cu Emil Anton (şef de lucrări).

Continuăm lista cu soţii Roxana Irina Iancu (asistent Chirurgicale) şi Dragoş Petru Teodor (asistent Medicale II).

Deşi este departe de a fi completă, vom încheia lista cu familiile Dragomir şi Mihalache. Dragoş şi Raluca Dragomir sunt ambii asistenţi universitari la Facultatea de Medicină Dentară şi sunt fiii lui Cristian Dragomir, Profesor Emerit la UMF şi fost rector. Grigore ŞtefanMihalache (asistent universitar) este fiul soţilor Cornelia şi Grigore Mihalache, ambii foşti profesori ai UMF Iaşi, dar şi fostul ginere al lui Cristian Dragomir.

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro