Norme Coca 2023 - 2024

Zilnic Serviciul de Ambulanta Judetean Cluj intervine in peste 220 de cazuri cu cele 35 de autoturisme aflate in dotare. Cu toate acestea, ieri pe platoul Salii Sporturilor, in prag de campanie electorala, ministrul sanatatii Nicolae Banicioiu a pus Clujul pe lista de asteptare in ceea ce priveste innoirea parcului auto al Serviciului de Ambulanta Judetean Cluj. Cel mai probabil SAJ Cluj va primi spre finele anului 5  ambulante noi.

La inceputul ultimului trimestru al fiecarui an se face o analiza a activitatii fiecarui serviciu de ambulanta judetean. In cadrul raportului respectiv se iau in calcul kilometrii parcursi, uzura si numarul de cazuri la care s-a intervenit cu fiecare masina si implicit specificul zonei. Judetul Cluj are in componenta  aproximativ 35% drumuri muntoase, iar o ambulanta ce deserveste locuitorii judetului face in medie 5.000-6.000 de kilometri lunar. Acest lucru indreptateste SAJ Cluj ca la urmatoarea receptie de ambulante sa primeasca un numar mai mare de masini.

“In urmatoarea transa de receptie a masinilor de ambulanta vor fi 143 de autovehicule la nivelul intregii tari, din care speram sa primim minim cinci, din care trei vor avea transmisie 4x4. Avem autovehicule care au facut doua drumuri de Germania, din start au  parcurs 3.000 de kilometri in cateva zile”, a afirmat Horia Simu, managerul general al Serviciului de Ambulanta Judetean Cluj.

Referitor la faptul ca Serviciul de Ambulanta Judetean Cluj mai are de asteptat pana sa primeasca anul acesta masini noi, Horia Simu considera ca nu ar trebui sa fim egoisti in ceea ce priveste modul in care au fost impartite ambulantele. Si-ar dori pentru Cluj 20 de masini, insa banii sunt ai Ministerului Sanatatii care raspunde de toate judetele tarii, iar pentru ca sistemul de urgenta sa fie unitar impartirea trebuie facuta dupa nevoile fiecarui judet.

“Raportat la judetele din jur sau la nivel national, judetul Cluj sta relativ bine. Un raport pe anul 2013 a aratat faptul ca existau peste 60 de ambulante in zona  Moldovei care aveau peste 600.000 de kilometri. In conditiile in care la noi ambulanta din lotul anului 2007, cu cel mai mare numar de km parcursi din Cluj, are putin peste 400.000 de kilometri. Pentru ca in Moldova nu sunt centre universitare de talia Clujului, ambulantele de acolo fac sute de kilometri in mare parte cu destinatia Bucuresti. Exista diferenta intre judetele tarii si ca uzura a masinilor de ambulanta si ca tot ce inseamna serviciu medical de urgenta. Vom avea destule masini cand vom avea ambulante care asteapta urgente, nu urgente care asteapta ambulante”, a declarat Horia Simu managerul general al Serviciului de Ambulanta Judetean Cluj.

Acordul cadru, incheiat in 2010 cu o durata de 5 ani, prevede achizitionarea de autospeciale de interventie in vederea reinnoirii parcului auto la nivelul intregii tari. Fiecare ministru, in functie de fondurile disponibile la buget, a facut receptia si impartirea masinilor de ambulanta la nivelul judetelor in functie de prioritati. Impartirea facuta de Nicolae Banicioiu a fost catre judetele din estul si sudul tarii unde inca mai functioneaza masini de ambulanta dinainte de ‘97. In comparatie cu judetele din estul si sudul tarii unde mai exista  masini de ambulanta in exploatare din 1997, la Cluj cea mai veche ambulanta e din 2007. Mai exista si autovehicule in dotarea SAJ Cluj, aflate in rezerva, cu anul de fabricatie 2002. Aceastea sunt folosite doar in cazul in care una dintre  cele 35 de ambulante are probleme si se afla in service.

“Ideal este sa existe un serviciu de urgenta in care sa ai si masina in asteptare. Nu exista un normativ precis, dar daca apare o situatie de genul, o explozie intr-un bloc de 10 etaje, automat vor merge mai multe masini. Noi nu suntem o zona seismica la fel ca Bucurestiul, dar trebuie sa fim pregatiti pentru toate genurile de interventii. Masini trebuie sa existe, dar langa ele mai trebuie si personal, personal suplimentar ceea ce implica mai multi bani pentru salarii. Ca degeaba avem masini si ne uitam la ele cum stationeaza din lipsa de personal“, a declarat Horia Simu, managerul general al Serviciului de Ambulanta Judetean Cluj.

Potrivit site-ului www.luju.ro, in anul 2012 DNA, pe baza unor sesizari privitoare la cinci acorduri cadru semnate in 2011 de catre ministrul Vasile Cepoi si subsecretarul de stat Raed Arafat, a inceput cercetarea prealabila pentru ca preturile la achizitie au fost majorate semnificativ si pentru numeroasele probleme tehnice aparute ulterior procesului de achizitie. Acordurile cadru semnate de catre Vasile Cepoi si Raed Arafat priveau achizitionarea de ambulante si elicoptere pentru serviciul medical de urgenta in valaore de 140 de milioane de euro. Firmele Deltamed SRL si Dlouhny GmBH au furnizat in 20 decembrie 2011 in regim de urgenta 203 ambulante in conditiile in care comanda ferma a ministrului Vasile Cepoi a fost data in 28 noiembrie a aceluiasi an. Majorarea preturilor pretului de achizitie prin “acte aditionale precizatoare” a crescut valoarea contractelor cu peste 3.000.000 euro.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro