Norme Coca 2023 - 2024

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va plăti, în 2015, pentru tratamentele în străinătate, aproximativ 78 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât s-a angajat la începutul anului faţă de casele de asigurări de sănătate la care au fost acumulate datorii.

"La începutul lui 2015 angajamentele de plată stabilite cu partenerii străini pentru serviciile medicale acordate asiguraţilor români în străinătate au fost de aproximativ 25 de milioane de euro. Cu toate acestea, până la sfârşitul anului vom plăti de trei ori mai mult decât ne-am angajat, respectiv aproximativ 78 de milioane de euro (350 de milioane de lei)", a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

El a precizat că formalităţile pentru plata tratamentelor în străinătate sunt foarte greoaie, întrucât se bazează pe corespondenţa dintre casa de sănătate din România cu casa de sănătate din ţara unde pacientul român s-a tratat.

Având în vedere faptul că procedura de decontare a acestor cheltuieli este complexă, cea mai mare parte a plăţilor va fi efectuată în trimestrul al patrulea al acestui an.

"Aş vrea să subliniez faptul că de cele mai multe ori plăţile pot fi întârziate din cauza corespondenţei foarte greoaie. Spre exemplu noi trimitem documentaţia către casa de asigurări de sănătate din ţara unde s-a tratat pacientul român, aceasta la rândul ei trimite o altă documentaţie către furnizorul de servicii medicale care l-a tratat pe pacientul român, furnizorul la rândul lui trimite documente casei de asigurări din străinătate şi abia apoi aceasta ne răspunde nouă. Toate această corespondenţă poate dura şi luni de zile", a explicat Ciurchea.

Statisticile CNAS atestă fatpul că în 2014 angajamentele de plată faţă de furnizorii externi au fost de 48,2 milioane de euro, dar până la sfârşitul anului au fost plătite 68,2 milioane de euro, adică cu 20 de milioane de euro mai mult.

Potrivit preşedintelui CNAS, datoria totală a României la începutul anului 2015, pentru asistenţa medicală acordată asiguraţilor români pe teritoriul statelor membre ale UE, Spaţiului Economic European şi al Elveţiei, era de aproximativ 198 milioane de euro.

Această sumă include prestaţiile de boală şi maternitate acordate în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) şi a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CIP) precum şi cele acordate în baza formularelor europene de deschidere de drepturi pentru reşedinţă şi tratament planificat, respectiv E106, E109, E120, E121/S1, E112/S2, efectuate în perioada 2007 - 2015.

Ciurchea a mai precizat că, în 2015, au fost efectuate plăţi în valoare de 6,5 milioane euro, iar plăţile în curs de finalizare în perioada următoare se ridică la 14,2 milioane de euro.

Preşedintele CNAS a ţinut să precizeze faptul că plăţile din 2015 pentru asistenţa medicală acordate în baza documentelor internaţionale sunt cele mai mari în comparaţie cu cele care au fost efectuate începând cu anul 2007.

"Astfel dacă în 2007 România a plătit 0,1 milioane de lei, în 2008 - 14,8 milioane lei, 2009 - 19 milioane lei, 2010 - 8,9 milioane lei, 2011 - 12,7 milioane lei, 2012 - 57,6 milioane lei, 2013 - 151, 3 milioane lei, 2014 - 303,6 milioane lei, în 2015 se vor plăti 350 milioane lei. Cele mai mari datorii privind aceste servicii sunt către Germania, unde până la sfârşitul anului va fi plătită suma de 8,7 milioane de euro, Austria - 3,5 milioane euro", a mai spus Ciurchea.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro