Sursa  stiridecluj.ro

Europarlamentarul clujean, Daniel Buda, a sesizat Comisiei Europene fenomenul reducerii vaccinării și a creșterii pericolului apariției unor epidemii la nivelul UE.

Având în vedere numeroasele cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă a copiilor din ţara noastră dar şi din alte state ale UE precum și dezbaterile intense din ultima perioadă cu privire la vaccinarea împotriva virusurilor, am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema ratei scăzute de imunizare din România în principal.

Potrivit unui studiu elaborat recent de epidemiologii europeni, s-a constatat faptul că România are ceamai scăzută rată a vaccinării (80 %) dintre cele 190 de țări analizate, aceasta depășind pragul de siguranță de 95%, prag recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată că peste 35.000 decopii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului în 2015. Potrivit specialiștilor străini, tendința se va menține și în următorii ani, întrucât România nu reglementează vaccinarea obligatorie, iar sincopele în aprovizionarea cu anumite doze sunt din ce în ce mai mari”, a precizat Daniel Buda.

Aceasta rată scăzută este determinată și de neîncrederea populației în aceste vaccinuri, ținând cont de fondurile insuficiente ale statului pentru aprovizionarea continuă a spitalelor cu astfel de medicamente.

Am solicitat Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune pentru a soluționa această problemă, având în vedere faptul că fenomenul nu este unul singular, întâlnindu-se și în alte state membre.

De asemenea, am întrebat Comisia dacă va dispune informarea cetățenilor europeni asupra importanței și necesității efectuării acestor vaccinuri, ținând cont de faptul că este o chestiune care poate afecta sănătatea la nivel global, unele dintre boli putând fi transmisibile”, a mai adăugat Buda.

citeste-mai-departe

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro