Norme Coca 2023 - 2024

Într-un studiu realizat în premieră, o echipă internațională de neurocercetători și ingineri în robotică a demonstrat viabilitatea comunicării directe creier-la-creier la oameni. Descoperirile inovatoare descriu transmiterea cu succes a informației prin Internet între scalpurile intacte ale doi oameni despărțiți de mai bine de 7.000 de km.

„Am vrut să aflăm dacă o comunicare directă între doi oameni putea fi realizată prin citirea activității cerebrale a unei persoane și injectarea activității cerebrale în cea de-a doua persoană, totul pe o distanță fizică considerabilă prin influența căilor de comunicare existente”, a explicat coautorul Albaro Pascual-Leone, director al Centrul Berenson-Allen pentru Stimulare Cerebrală Noninvazivă din Centrul Medical Beth Israel Deaconess și profesor de neurologie la Școala Medicală Harvard. „O asemenea cale este, bineînțeles, Internetul, așa că întrebarea noastră a fost: «Am putea elabora un experiment care ar putea ocoli părțile de vorbire și tastare ale Internetului și să stabilim o comunicare directă creier-la-creier între subiecți despărțiți de o mare dinstață, unul în India și celălalt în Franța?»”.

creier creier

S-a dovedit că răspunsul este: „Da”.

În echivalentul neuroștiințific al mesageriei instantanee, Pascual-Leone, împreună cu Giulio Ruffini și Carles Grau a condus o echipă de cercetători de la Starlab, Barcelona, și Michel Berg, care conducea o echipă de la Axilum Robotics, Strasbourg, au transmis cu succes cuvintele „hola” și „ciao” într-o transmisiune mediată de computer creier-la-creier din India în Franța folosind encefalograme (EEG) conectate la Internet și stimulare magnetică transcraniană (TMS) asistată robotic și ghidată imagistic.

Studiile precedente interacțiunilor între creier și computer bazate pe EEG au folosit, de obicei, comunicare dintre un creier uman și un computer. În aceste studii, electrozii plasați pe scalpul unei persoane înregistrează curentul electric din creier în timp ce subiectul gândește o acțiune, cum ar fi gândirea conștientă a mișcării brațului sau piciorului. Apoi, computerul interpretează acel semnal și îl traduce într-o acțiune de control a unui robot sau a unui scaun cu rotile.

Dar în acest nou studiu, echipa de cercetare a adăugat un al doilea creier uman la celălalt capăt al sistemului. Patru participanți sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 28 și 50 de ani, au participat la studiu. Unul din cei patru subiecți a făcut parte din ramura interfeței creier-computer (BCI) și a fost emițătorul cuvintelor; ceilalți trei au fost desemnați ramurii interfeței computer-creier (CBI) a experimentului și au receptat mesajele, pe care trebuiau să le înțeleagă.

Folosind EEG, echipa de cercetare a tradus mai întâi saluturile „hola” și „ciao” în cod binar și au trimis prin email rezultatul din India în Franța. Apoi, o interfață computer-creier a transmis mesajul către creierul receptorului prin stimulare cerebrală noninvazivă. Subiecții au experimentat acest lucru prin fosfene, străluciri apărute în vederea periferică. Lumina apărea în secvențe numerice care permitea receptorului să decodeze informația din mesaj și, în timp ce subiecții nu au raportat că au simțit ceva, au receptat în mod corect formele de salut.

Un al doilea experiment similar a fost realizat între subiecți din Spania și Franța, rezultatul final arătând o rată de eroare de numai 16%, 11% în procesul de decodare și cinci procente în parte inițială de codare.

„Prin folosirea neurotehnologiilor de precizie avansată, incuzând EEG wireless și TMS robotizat, am putut transmite direct și noninvaziv un gând de la o persoană la alta, fără ca acestea să vorbească sau să scrie”, spune Pascual-Leone. „Este, în sine, un pas remarcabil în comunicarea umană, dar posibilitatea de a o face pe distanțe de mii de kilometri este o demonstrație critic-importantă a principiului pentru dezvoltarea comunicării creier-la-creier. Credem că aceste experimente reprezintă un prim pas important în explorarea fezabilității completării sau depășirii comunicării tradiționale bazate pe limbaj sau pe mișcări”.

SursaScience Daily

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro