Pozitia Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) privind recomandarea PRAC de retragere de pe piață a medicamentelor care conţin paracetamol cu eliberare modificată, inclusiv a celor care conţin paracetamol în combinație cu tramadol.Previous Article
Comunicat de presa: Au inceput inscrierile la cel mai important health hackathon din RomaniaNext Article
amfms banner 2017

Comunicat de presa – Calitatea educației nu e subiect de licitație (Coalitia pentru Educatie)

– comunicat de presă, București, 18 septembrie 2017 –

Începerea anului școlar 2017/2018 anunță schimbări majore, care încă nu abordează direct problema calității din educație, subsumând aici și problemele accesului și echității. Am fost întrebați „ce credem noi despre manualul unic și despre auxiliare?”

Federația Coaliția pentru Educație crede în “școala în care fiecare vrea și poate să își împlinească potențialul”. Ca atare, susținem un învățământ de stat gratuit, accesibil și de calitate pentru fiecare copil, indiferent de mediul din care provine! Acest obiectiv nu este îndeplinit – iar dovada este nevoia de meditații, programe remediale, “a doua șansă” (căci o ratăm pe prima), tot felul de auxiliare didactice care sunt necesare în procesul de evaluare și chiar pentru examenele naționale.

Am afirmat, în mod repetat, că resursele umane pot determina, într-o măsură mult mai mare decât cheltuielile materiale, creșterea calității educației: aici sunt pozițiile publice relevante. Considerăm că un profesor bun nu are nevoie de instrumente auxiliare pentru o planificare bună a învățării. Bine format la intrarea în profesie, sprijinit ulterior, poate ajunge la obiectivele educaționale, indiferent de numărul de copii din clasă, de stilurile și ritmurile de învățare diferite.

Ținând cont de principiile asumate în Manifestul Coaliției, considerăm că cele două subiecte care au acaparat agenda publică: infrastructura fizică (starea și condițiile din școli, grădinițe, licee) și manualele și auxiliarele folosite în sala de clasă, abat atenția de la problema de fond, cea a calității – câți copiii reușesc să iasă din școală cetățeni activi, siguri pe competențele lor, fericiți și ușor de integrat într-o societate în continuă schimbare?

Fiind evidentă dificultatea de comunicare a direcției strategice căreia i se aliniază măsurile luate de Ministerul Educației Naționale, solicităm conducerii Ministerului organizarea unui eveniment public de comunicare, cu reprezentanți ai părților interesate și jurnaliști din domeniu, pentru a oferi detalii asupra schimbărilor propuse și contribuției acestora la creșterea calității, reducerea inechitații și părăsirii timpurii a școlii, îmbunătățirea rezultatelor României la testarea PISA. Coaliția pentru Educație își exprimă disponibilitatea de a facilita și modera acest eveniment, considerându-l urgent și important – profesorii au nevoie de repere și stabilitate în munca lor de fiecare zi.

Problemele la care Guvernul propune soluții nu sunt noi, dimpotrivă, iar majoritatea parlamentară ar putea fi un context favorabil pentru promovarea de măsuri care să crească calitatea serviciului public de educație pentru toți elevii. Solicitarea noastră vine din nevoia de prioritizare, fundamentare, informare, analiză de impact și consultare. Deși studii la nivel internațional, completate de recent publicatul studiu OECD și UNICEF despre evaluarea din educația românească, arată că factorul critic pentru o educație de calitate rămâne profesorul, această temă continuă să nu fie o prioritate din punct de vedere politic și executiv în România.

Evident, există interese financiare ale industriei de auxiliare, având în vedere mărimea acestei piețe. În opinia noastră, este inacceptabil ca auxiliarele să fie concepute ca pachet aproape obligatoriu a fi folosit cu manualul care intră gratuit în școală. Înainte de schimbarea regulilor jocului, ar fi fost potrivit să avem acces la analize documentate despre impactul în procesul învățării al pachetelor formate din manualele gratuite distribuite de MEN și auxiliarele aferente, adică:  în ce masură au contribuit la inechitate între elevi? În ce fel a fost afectată calitatea procesului de educație? Care este impactul asupra generațiilor care au intrat în școală în ultimii ani?

În fapt, o dispută inflamată peste noapte, în ultimele două luni, neinspirat comunicată și argumentată ne-a dus pe toți în situația de a ne baza, în demersul de înființare a Societății Editura Didactică și Pedagogică, doar pe mintea limpede a Consiliului Concurenței. Rațional vorbind, orice competiție, inclusiv cea pentru manuale, contribuie la o calitate mai bună pentru un preț mai accesibil.

Organizații membre ale Coaliției pentru Educație vor fi afectate de alegerea soluției cu manualul unic, la fel și experți cu care lucrăm. Însă mare parte dintre elevii din școlile prăpădite în care lucrează altele oricum nu aveau acces la auxiliare și ei puteau opta foarte greu pentru un manual sau altul. Avem împreună înțelegerea că profesorul poate avea măiestria și cunoașterea de a operaționaliza obiectivele de învățare din programa școlară potrivit elevilor lui, cu sau fără fișe și materiale ajutătoare cumpărate de părinți, fără a nega importanța instrumentelor, fie ele fișe de lucru, studii de caz, proiecte, culegeri de probleme, platforme de e-learning, înregistrări video și alte resurse adecvate.

Documentul de poziție al Federației Coaliția pentru Educație  pe tema formării inițiale, accesului în profesie a viitoarelor cadre didactice (mai 2017), a consemnat alegerea noastră de advocacy – formarea cât mai urgentă a unor profesioniști în educație, pe filiere care să asigure calitate de îndată, pentru a crește calitatea serviciului public de educație livrat în fiecare sală de clasă din România. Reamintim în context că aceasta a fost ultima etapă a unui proces amplu de audiere publică demarat în luna aprilie 2016.

În sprijinul cadrelor didactice și aliniați cu misiunea noastră de a le susține și de a avea încredere în ele, se cade să recunoaștem că manualul și auxiliarul pot fi, de multe ori, singurul instrument de control al procesului didactic pe care cadrul didactic îl are, în sensul că e singurul reper care îl ajută să aibă structură la ora de clasă, să știe ce să facă cu elevii. Frica de a nu se descurca fără aceste instrumente este reală, profesorii o resimt și ea generează tensiuni majore în sistem și multă nesiguranță. Acesta este un bun moment de activare a comisiilor metodice, a inspectorilor de specialitate pentru sprijinirea celor care au nevoie de ajutor, mai ales pentru cadrele didactice care se ghidează după noi programe școlare.

Federația Coaliția pentru Educație înțelege aceste temeri și îi roagă pe cei cu experiență din cancelarii să găsească resurse de timp și bunătate să îi susțină pe colegii lor. Un profesor care știe să faciliteze învățarea din cine este el și cum știe să lucreze cu copiii va genera dezvoltare și echilibru pentru multe generații de copii.

Fondată în iunie 2015, Federația Coaliția pentru Educație reunește organizații neguvernamentale active în domeniu și își propune să coaguleze energii și resurse pentru a susține dezvoltarea școlii în care fiecare vrea și poate să își împlinească potențialul (www.coalitiaedu.ro).
Persoană de contact: Simona David Crisbășanu, Director Comunicare (simona@coalitiaedu.ro, 0754 222 007)

Contract CADRU 2016-2017 PROTOCOALE, EXPLICATII , DOCUMENTE UTILE

Laurentiu-Teodor Mihai a fost numit in functia de membru al Consiliului de Administratie si de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).   0

Să mori cu zile în România! Un năsăudean a reclamat SAJ BN la parchet, după ce tatălui său i s-a refuzat şansa la viaţă   0

Casa de Sănătate a făcut reguli de băgat în boală

Casa de Sănătate a făcut reguli de băgat în boală   0

România, somată de Comisia Europeană să reducă şpăgile și birocrația din sistemul medical   0

Un medic la 4.000 de elevi. Rețeaua de medicină școlară, la pământ   0

Studiu: Peste 50% dintre pacienţii din Bucureşti au primit cel puţin o dată un diagnostic greşit   0

Asistați social pe motiv de hemoroizi ( “hemoraizi “)

Asistați social pe motiv de hemoroizi ( “hemoraizi “)   0

Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății ( ..abonamente..)   0

PROCEDURA: Prima ediție a standardelor de acreditare a cabinetelor de medicină de familie,   0

Petitie impotriva unor avize extraordinare ce ascund costuri necunoscut de mari pentru toate institutile medicale din Romania   1

„Ni se pare lipsită de credibilitate <puterea> medicului de a da un telefon pentru a desfiinţa o farmacie”

„Ni se pare lipsită de credibilitate medicului de a da un telefon pentru a desfiinţa o farmacie”   0

STUDIU Sistemul medical din România s-ar prăbuşi la un cutremur cu magnitudinea de 7 pe scara Richter   0

Amendamentele aduse Legii vaccinării nu-i mai obligă pe părinţi să-şi imunizeze copiii. Specialişti: „E foarte grav, legea ar rămâne fără conţinut”   0

Medic de familie din Țăndărei, trimis în judecată de procurori pentru o fraudă de 726 mii de lei   0

Pentru cine mi-am sacrificat 10 ani din viata ca sa devin medic de familie ?

Pentru cine mi-am sacrificat 10 ani din viata ca sa devin medic de familie ?   0

Cine sunt „proștii“ din sănătate?

Cine sunt „proștii“ din sănătate?   0

Medicii de familie, lăsaţi să aştepte în anticamera sistemului medical

Medicii de familie, lăsaţi să aştepte în anticamera sistemului medical   0

Nicio soluție pentru medicii de familie.

Nicio soluție pentru medicii de familie.   0

Premierul Tudose se întâlneşte cu medicii de familie. “Din păcate au dreptate, au ajuns contabili”   0

Turmentarea fiscală poate da dureri de cap sănătăţii

Turmentarea fiscală poate da dureri de cap sănătăţii   0