Medicina naturista: Putem sa ne intoxicam cu plumb daca bem ceai? De ce nu e bine sa-l lasi la infuzat mai mult de trei minutePrevious Article
2,7 milioane de pensionari ar putea ramane fara retete compensateNext Article

COMUNICAT DE PRESA: Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) sunt ingrijorate de avalansa agresiva si abuziva asupra stabilitatii cabinetelor noastre si asupra sigurantei accesului la servicii medicale si tratament ale pacientilor.

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
COMUNICAT DE PRESA: Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) sunt ingrijorate de avalansa agresiva si abuziva asupra stabilitatii cabinetelor noastre si asupra sigurantei accesului la servicii medicale si tratament ale pacientilor.

 

Nr. 99 / 13.12.2013

Comunicat de presa

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) sunt îngrijorate de avalanşa agresivă şi abuzivă asupra stabilităţii cabinetelor noastre şi asupra siguranţei accesului la servicii medicale şi tratament ale pacienţilor.
În această perioadă, multor medici de familie li se împută sume imense în mod ilegal şi imoral, deşi se recunoaşte că aceştia nu au nici o vină. CNAS recunoaşte că sunt imputări care nu au la bază o fraudă sau o greşeală a medicilor, ci legislaţia ambiguă în vigoare. Singura „greşeală” a medicilor este aceea că au oferit servicii în Centrele de Permanență conform contractelor lor, sau că au dat reţetele strict necesare pacienţilor, conform nevoilor medicale ale acestora, medicul fiind mai aproape de pacient decât sistemul medical.
  1. Centrele de Permanență. Medicilor de familie li se împută sume absurde, doar pentru că a decis Curtea de Conturi că legislaţia este contradictorie. Deşi CNAS a acţionat în justiţie Curtea de Conturi, deşi nu există nici un prejudiciu material, medicii primesc notificări cu imputări incredibile. Asta în condiţiile în care medicii de familie şi casele judeţene (părţile contractante) nu au fost părţi în proces.În aceste situaţii, mult dorită asistența medicală continuă va deveni inexistentă şi Centrele de Permanență se vor închide probabil în curând. Nu există bază legală de reţinere a sumelor înaintea parcurgerii paşilor din lege. Vor urmă cu mare probabilitate procese nenumărate între casele de asigurări şi medici. Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot reţine bani. Cei ce vor închide Centrele vor respecta paşii legali prin denunţarea unilaterală a contractului, cu notificare scrisă cu 30 de zile anterior datei încetării contractului. Iată cum, între politicile de sănătate anunţate, nevoile pacienţilor, munca medicilor şi normalitate este încă o uriaşă diferenţa. Problemele legislative nu sunt de competența medicilor sau a pacienţilor, dar aceştia vor fi cei pedepsiţi.
  2.  Reţetele 0-700. De câţiva ani, pacienţii cu pensii mai mici de 700 de lei au o compensare mai avantajoasă la anumite medicamente. Conform regulilor de prescriere, pacienţii aduc la medic talonul de pensie şi dau o declaraţie pe propria răspundere că nu au alte venituri. Uneori pacientul a mai avut un minim venit, neluat în seamă şi neanunţat în „declaraţie (de exemplu câţiva ari de pământ la ţară sau dobânda la un mic depozit la bancă). Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar unele case de asigurări le împută… medicilor! Există judeţe în care se fac abuzuri şi medicilor li s-au oprit sume imense de bani, cu argumentul că „nu există un contract între asigurator şi asigurat”! De ce nu există, că doar legea impune aşa ceva de 15 ani?! Bineînţeles că în aceste situaţii medicii au intrat în panică, până la a cere certificate fiscale pacienţilor. Menţionăm că am solicitat repetat CNAS să realizeze cu ANAF o comunicare în dinamică, în aşa fel încât SIUI (sistemul informatic unic integrat) să selecteze corect categoria de pacient și să nu trebiască să strângem noi acte nemedicale. Medicul nu este şi nu îşi doreşte să fie organ fiscal. Dacă sunt dorite facilități fiscale pentru pacienți, acestea nu trebuie să împiedice medicii să își facă adevărata meserie. Medicii aflați în astfel de situații vor intenta procese, cu sutele, caselor de asigurări care le imputa aceste sume.
  3. Reţetele pacienţilor internaţi sau aparent internaţi. Deşi este un lucru binecunoscut în România că pacienţii nu primesc în nici un caz în spital medicamente pentru boli cronice care sunt pe alt profil decât al spitalului respectiv (de exemplu, nu primesc medicamente pentru inimă sau diabet dacă sunt internaţi pentru o fractură), se prefera politica „struţului”; deşi uneori pacientul este internat ambulator (paliaţie, oncologie, hematologie etc) şi vine la medicul de familie pentru restul problemelor de sănătate, se împută medicilor de familie reţetele eliberate pacienţilor care apar internaţi. Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar casele de asigurări le împută… medicilor! Este vorba, cel mai adesea, de pacienţi care s-au internat fără bilet de la medicul de familie. Sfidarea realităţii cunoscute care arată că pacienţii nu primesc în spital tot ceea ce au nevoie şi ceea ce au dreptul este inadmisibilă! Menţionăm că pe anumite programe, pacienţii nici nu pot primi medicamentele din spital. Menţionăm deasemenea că am solicitat CNAS ca prin SIUI să ne avertizeze în 24 de ore dacă un pacient apare internat. Nu există prejudiciu material, căci pacienţii NU au primit din spital aceste medicamente şi aveau nevoie de ele. Ar fi o aberaţie să ajungem să trimitem pacienţii la casele de asigurări că să ne elibereze o adeverinţă că nu figurează internat, ca să putem elibera o reţetă!
  4. Reţete oncologice. În unele cazuri există situaţii în care într-un judeţ există doar un oncolog în judeţ. Deşi protocolul terapeutic permite doar oncologului să prescrie medicaţia specifică, uneori oncologul, pentru a face faţă, a trimis pacienţi cu Scrisoare Medicală care precizează prescrierea necesară, către medicul de familie. Medicul de familie a eliberat reţeta, pentru a nu lăsa pacienţii cu cancer fără tratament. Şi de această dată se împută reţeta… tot medicului de familie. Înţelegem că se consideră normal să fie lăsați pacienţii fără tratament, dacă nu există oncolog disponibil..
În faţa acestor situaţii, solicităm ferm rezolvarea acestor probleme incredibile prin absurdul lor într-o ţară normală. Decidenţii ţării au datoria să corecteze legislaţia atunci când este nevoie. Decidenţii sănătăţii au obligaţia de a impune semnarea contractului de asigurat (care să limpezească ce drepturi şi ce obligaţii sau responsabilităţi au casele de asigurări şi pacienţii deopotrivă), de a proteja pacienţii şi de a respecta medicii.
 Aruncarea sancţiunilor şi a responsabilităţilor de către casele de asigurări asupra unui “terţ” (medicul de familie) este inacceptabilă.
În caz contrar, responsabilitatea pentru imposibilitatea de a acorda pacienţilor tratamentul necesar, sau serviciile medicale necesare, sau punerea acestora pe drumuri inutile le aparţine integral.
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.
 
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.
Cu stimă,
Preşedinte FNPMF                                                                                                                             Preşedinte SNMF
Dr. Doina Mihăilă                                                                                                                                Dr. Rodica Tănăsescu

1 Comment

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Regeneron a solicitat aprobarea în SUA a tratamentului său cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, cu scop preventiv

Regeneron a solicitat aprobarea în SUA a tratamentului său cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, cu scop preventiv   0

read more
Raed Arafat: În România avem aproape 4.000 de paturi ATI, din care 1.532 pentru COVID. Azi am pierdut opt paturi

Raed Arafat: În România avem aproape 4.000 de paturi ATI, din care 1.532 pentru COVID. Azi am pierdut opt paturi   0

read more
DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitate

DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitate   0

read more
Trei pacienți au murit în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen

Trei pacienți au murit în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen   0

read more
Peste 62.800 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 93 reacții adverse

Peste 62.800 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 93 reacții adverse   0

read more
Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID

Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID   0

read more
Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile

Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile   0

read more
Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru a trata pacienţii cu forme grave de COVID

Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru a trata pacienţii cu forme grave de COVID   0

read more
Rată de infectare de 18% în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt 1.529 de pacienți

Rată de infectare de 18% în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt 1.529 de pacienți   0

read more
Conform unui studiu, Marea Britanie atinge imunitatea de grup. Mircea Iliescu, genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”

Conform unui studiu, Marea Britanie atinge imunitatea de grup. Mircea Iliescu, genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”   0

read more
Marea Britanie ar atinge imunitatea de grup, conform unui studiu. Genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”

Marea Britanie ar atinge imunitatea de grup, conform unui studiu. Genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”   0

read more
Combinaţia de anticorpi a Regeneron reduce riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 cu 81%

Combinaţia de anticorpi a Regeneron reduce riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 cu 81%   0

read more
La cât timp se face rapelul dacă ne-am infectat între doze? Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea previne formele severe

La cât timp se face rapelul dacă ne-am infectat între doze? Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea previne formele severe   0

read more
Valeriu Gheorghiţă: „Din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani”

Valeriu Gheorghiţă: „Din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani”   0

read more
Valeriu Gheorgiţă spune că de săptămâna viitoare România va ajunge la 80.000 de vaccinări pe zi

Valeriu Gheorgiţă spune că de săptămâna viitoare România va ajunge la 80.000 de vaccinări pe zi   0

read more
VIDEO. DSU prezintă imagini din Unitatea de Primiri Urgențe din Brașov: Din păcate, aceasta este realitatea

VIDEO. DSU prezintă imagini din Unitatea de Primiri Urgențe din Brașov: Din păcate, aceasta este realitatea   0

read more
Aproape 57.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 73 de reacții adverse

Aproape 57.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 73 de reacții adverse   0

read more
Vlad Voiculescu susține că nu este de vină pentru scandalul de la Foișor. Cîțu: Fiecare pacient are legatură cu Ministerul Sănătății

Vlad Voiculescu susține că nu este de vină pentru scandalul de la Foișor. Cîțu: Fiecare pacient are legatură cu Ministerul Sănătății   0

read more
Rafila, despre obiectivul lui Cîțu: 1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați

Rafila, despre obiectivul lui Cîțu: 1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați   0

read more
Numărul de cazuri de Parkinson a explodat. Neurologii se aşteaptă la izbucnirea unei epidemii. Ce substanţă comună este de vină

Numărul de cazuri de Parkinson a explodat. Neurologii se aşteaptă la izbucnirea unei epidemii. Ce substanţă comună este de vină   0

read more
Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula protecţia vaccinului Pfizer STUDIU

Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula protecţia vaccinului Pfizer STUDIU   0

read more
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri noi de COVID decât cele raportate

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri noi de COVID decât cele raportate   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.