VAI: CONDUCEREA SPITALULUI VREA SA-L DECLARE NEBUN PE CHIRURGUL OPREA - SURSEPrevious Article
RESPECT pentru chirurgul Dan Oprea, de la Spitalul Judetean de Urgenta PloiestiNext Article

COMUNICAT DE PRESA In premiera, cercetatorii au reusit sa dezvolte structuri de rinichi tridimensionale, folosind celule stem

Rinichii rareori îşi recuperează funcţiile după ce sunt afectaţi de boli;

Mai devreme anul acesta s-a reuşit crearea de precursori ai celulelor renale;

Structurile create sunt o premieră în Medicină Regenerativă;

Uzul cu succes al celulelor stem recoltate din cordon ombilical este posibil încă din anii ’80.

BUCUREŞTI, 27 noiembrie 2013: O echipă de cercetători din California a reuşit să genereze structuri de rinichi tridimensionale, folosindu-se de celule stem umane, creând, astfel, noi perspective pentru studierea bolilor de rinichi şi descoperirea de noi medicamente pentru rinichi, potrivit sciencenewsline.com.

‘Bolile care afectează rinichii reprezintă o problemă majoră şi încă nerezolvată la nivel mondial. Rinichii rareori îşi recuperează funcţiile odată ce sunt afectaţi de varii boli, lucru care subliniază nevoia urgenţă de cunoaştere mai amănunţită a modului de dezvoltare a rinichilor, precum şi fiziologia lor’, a declarat dr. Bogdan Ivanescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

Recent, o echipă de cercetători condusă de oameni de ştiinţă de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California a dezvoltat o nouă platforma pentru studierea bolilor de rinichi, deschizând noi căi pentru Medicina Regenerativă în vederea restabilirii funcţiilor renale.

Pentru prima dată, cercetătorii au generat structuri de rinichi tridimensionale, din celule stem umane, creând, astfel, noi perspective pentru studierea bolilor de rinichi şi descoperirea de noi medicamente. Constatările au fost raportate pe 17 noiembrie într-o publicaţie americană de specialitate, Nature Cell Biology.

Rezultatele acestor cercetări vin în completarea celor anterioare, oamenii de ştiinţă reuşind, mai devreme anul acesta, să creeze precursori ai celulelor renale, folosind celule stem.

Constatările Salk demonstrează pentru prima dată că celulele stem pluripotente se dezvolta în celule similare cu cele găsite în mugurul ureteral (precursorul iniţial al ureterului) şi se pot, ulterior, diferenţia în structuri tridimensionale.

‘Anul acesta, cercetările din domeniul celulelor stem au progresat considerabil, o atenţie deosebită fiind acordată bolilor de rinichi, pancreas şi ficat, precum şi modalităţilor de folosire a celulelor stem pentru a-i ajuta pe bolnavii suferinzi de boli renale, hepatice sau diabet. Pe această cale, ARBACS atrage atenţia asupra faptului că cercetările în domeniul celulelor stem progresează vertiginos, astfel că ne aşteptam să se transforme în realitate anumite speranţe care, până nu demult, păreau iluzorii în medicină’, a adăugat preşedintele ARBACS.

Deşi aplicaţiile celulelor stem induse pluripotente (celule stem obţinute din celule adulte, care se regăsesc în toate organele şi care sunt reprogramate genetic pentru a ajunge la stadiul de celule stem embrionare pluripotente) sunt încă în faza de studii clinice, utilizarea cu succes al celulelor stem recoltate din sângele cordonului ombilical este posibilă încă din anii ’80, aceste celule reuşind, de foarte mult timp, să salveze vieţi şi să trateze boli grave. Luna trecută, s-au împlinit 25 de ani de la primul transplant cu celule stem recoltate din sângele cordonului ombilical.

Membrii ARBACS sunt entităţi care activează în domeniul procesării şi stocării de celule stem, instituţii autorizate de către Ministerul Sănătăţii prin Agenţia Naţională de Transplant şi care respectă toate normele legale în vigoare. ARBACS încurajează competiţia între băncile familiale de celule stem.

Despre ARBACS

Asociaţia Romană a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) este o asociaţie non-guvernamentala, non-profit, independenta şi apolitica, care a fost înfiinţată în anul 2012, la iniţiativa a trei companii de profil: Biogenis, Cord Blood Center Medical şi Stem SURE.

În desfăşurarea activităţii sale, ARBACS colaborează cu autorităţile competente în domeniu (Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională de Transplant, Registrul Public al Donatorilor Onorifici de Celule Stem, etc.), precum şi cu alţi parteneri de dialog (organizaţii medicale, civice, umanitare, media).

Sursa

Detectorul de cancer inventat de o româncă va fi disponibil în variantă miniaturizată. Va detecta boala din start   0

Europarlamentarul Ramona Strugariu o critică dur pe Olivia
Steer: „O consider un pericol pentru sănătatea publică”