Comunicat de presa – Medicii de familie romani către Primul Ministru al Romaniei | Asociatia Medicilor de Familie Mures
CONFERINTA NATIONALA AREPMF - SINAIA 26-28.02.2016Previous Article
Ciurchea: Intarzierea CNAS la plata a coincis, probabil, cu defectiunea cardului din weekendNext Article

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) organizații reprezentative ale medicilor de familie la nivel național, doresc să atragă atenția Primului Ministru al României asupra unor aspecte sistematic ignorate în sistemul de sănătate.

În România, asistența medicală primară a suferit un declin profund la nivel profesional și financiar începând din anul 2008. Din 2016, prevederile noului cod fiscal afectează direct și discriminatoriu cabinetele medicilor de familie, înregistrați în majoritatea lor ca persoane fizice cu profesii liberale, având contracte de concesiune cu primăriile.

Statul are obligația de a garanta cetățenilor dreptul la asistență medicală și deoarece cabinetele medicilor de familie sunt pentru majoritatea cetățenilor unica sursă de asistență medicală, acest drept poate fi garantat doar prin contractarea serviciilor noastre. Dacă un stat dorește să asigure asistență medicală tuturor cetățenilor săi este obligat să investească într-o medicină primară sănătoasă, bine dezvoltată, de calitate, puternic interconectată cu celelalte segmente din sistemul de sănătate.

În fiecare an, organizațiile medicilor de familie au argumentat solicitarea de  creștere a finanțării la nivelul medicinii primare ca fiind resursa principală pentru asigurarea asistenței medicale unitare la nivelul întregii populații. Funcționarea acesteia în parametri optimi asigură economii prin degrevarea sistematică a celorlalte paliere ale sistemului de sănătate. Dar acest lucru nu este posibil în lipsa investițiilor.

Solicităm Guvernului României și în special primului ministru să intervină pentru creșterea finanțării medicinii primare prin rectificare bugetară care să aducă medicina primară la nivelul recomandat de Banca Mondială, adică 12% din FNUASS. Din statisticile oficiale ale CNAS rezultă că medicina primară acordă mai mult de 70% din serviciile medicale din sistem deși finanțarea actuală a aceseia este de cca  6,5 % din FNUASS total.

Majoritatea propunerilor noastre privind actualizarea și modificarea proiectului de Norme la Contractul-cadru s-au lovit de refuzul sistematic al CNAS, motivat prin prevederile deja existente și în curs de aprobare cuprinse în Contractul-cadru 2016-2017. În momentul actual, consultarea profesioniștilor este pur formală, deciziile fiind luate deja de reprezentantii CNAS si ai Ministerului Sănătății.

Din aceste considerente, solicităm primului ministru reintroducerea principiului și activității de negociere pentru societatile profesionale și patronatele din medicina primară la nivelul contractului – cadru.

Solicităm primului-ministru prorogarea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015 până la 1 iulie și prelungirea contractelor actuale prin act adițional (existând precedent) și retrimiterea Proiectului de HG pentru Contractul – Cadru 2016 – 2017 către Ministerul de resort și CNAS pentru actualizări pe baza negocierii cu furnizorii de servicii de sănătate.

SNMF și FNPMF asigură Guvernul României de întreaga disponibilitate a medicilor de familie pentru colaborare în vederea asigurării unor servicii medicale accesibile și de calitate cetățenilor României.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea ăi aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

Birou de presa SNMF

COMUNICATE DE PRESA

Colesterol şi trigliceride. Cum scădem nivelul acestora dacă este crescut

Colesterol şi trigliceride. Cum scădem nivelul acestora dacă este crescut   0

Nivelurile crescute de colesterol şi trigliceride duc invariabil la apariţia aterosclerozei, a bolilor de inimă şi a diabetului. Printr-o alimentaţie sănătoasă şi exerciţii fizice practicate în fiecare zi aceste valori pot fi readuse [...]

Colesterol şi trigliceride. Cum scădem nivelul acestora dacă este crescut

Colesterol şi trigliceride. Cum scădem nivelul acestora dacă este crescut   0

Încă patru decese din cauza gripei. Numărul victimelor a ajuns la 135

Încă patru decese din cauza gripei. Numărul victimelor a ajuns la 135   0

Eşti mereu constipat? Problema gravă pe care ai putea să o ai în organism

Eşti mereu constipat? Problema gravă pe care ai putea să o ai în organism   0

Cum ne dăm seama că am putea avea pietre la fiere? Vedem simptomele

Cum ne dăm seama că am putea avea pietre la fiere? Vedem simptomele   0

Clinică privată închisă după scandalul italianului cu 8 clase care se dădea medic   0

Medic: „Nu
vă tatuaţi niciodată pe o aluniţă!“ Cum ştergem tatuajele de pe piele

Medic: „Nu vă tatuaţi niciodată pe o aluniţă!“ Cum ştergem tatuajele de pe piele   0

Slăbirea
bruscă măreşte riscul de pietre la fiere. Care este cea mai eficientă soluţie
de a scăpa de ele

Slăbirea bruscă măreşte riscul de pietre la fiere. Care este cea mai eficientă soluţie de a scăpa de ele   0

Abuzurile la care sunt supuse persoanele cu dizabilități din România. „Ne-a bătut, ne-a învinețit picioarele”   0

Bărbatul care a reușit să îmbine cu succes profesiile de medic, profesor și pictor   0

VIDEO. Ce se întâmplă cu coloana atunci când stăm la birou? O demonstrație practică   0

Hemoroizii: ce sunt şi cum previi apariţia lor

Hemoroizii: ce sunt şi cum previi apariţia lor   0

Tot mai multe alerte alimentare, pericol de contaminare cu Listeria. Cum ştii dacă ai luat bacteria   0

Sanitas: Veniturile asistenţilor medicali sunt în pericol!

Sanitas: Veniturile asistenţilor medicali sunt în pericol!   0

Cum scăpăm de hemoroizi. Alimentele de evitat

Cum scăpăm de hemoroizi. Alimentele de evitat   0

Alertă după alertă în industria alimentară. Produse contaminate retrase din mai multe rețele de supermarketuri   0