Medicii de familie: Daca vom continua sa facem hartii, nu vom rezolva nimicPrevious Article
UPDATE Ministerul Sanatatii: Noul pachet de servicii medicale de baza va intra in vigoare la 1 maiNext Article

Comunicat de presa privind dezbaterea publica organizata astazi la sediul Ministerul Sanatatii

Nr. 48 / 7.04.2014
Comunicat de presă privind dezbaterea publică organizată astăzi la sediul Ministerul Sănătății

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) au solicitat prin adresa nr. 14211/4.03.2014, în conformitate cu dispoziţiile L52/2003 privind transparența decizională în administraţia publică organizarea unei DEZBATERI PUBLICE privind proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015.
Astăzi, 7.04.2014, Ministerul Sănătății (MS) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au organizat această dezbatere publică.
Reprezentanții medicilor de familie au ridicat trei probleme: debirocratizarea în Medicina Familiei, efectele disfuncționalității Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) asupra pacienților și lipsa de reglementare practică privind introducerea pachetului minimal și a pachetului de bază precum și sustenabilitatea pachetelor de prevenție. S-au ridicat probleme practice pe care medicii de familie le întâmpină în activitatea lor, în strânsă legatură cu noul Contract – cadru.
Activitatea medicului de familie, extrem de vastă, implică numeroase forme de raportare precum și documente care reflectă activitatea de profilaxie a medicului de familie, activitățile curative, precum și monitorizarea pacienților conform legislației în vigoare. Menținerea actualelor sisteme de raportare are consecințe grave asupra activității cabinetului. De aceea au fost propuse soluții aplicabile pentru reducerea birocrației în medicina familiei, atât pe plan general, cât și punctual, pentru fiecare document în parte.
Deși s-a atras atenția de câțiva ani asupra disfuncționalităților SIUI, aceste probleme nu au fost rezolvate, mai mult, au fost rostogolite și peste funcționarea SIPE și vor fi preluate cu siguranță și de Dosarul electronic de sănătate, aflat în faza de testare. De aceea, tragem un semnal de alarmă asupra unor probleme pe care le-am desprins din practica noastră, în cabinete, probleme care afectează direct pacientul care ne intră zilnic în cabinete și implicit calitatea actului medical: reflectarea corectă a calității de asigurat și asumarea exclusiv de către CNAS prin SIUI a acesteia, corectitudinea datelor de identificare ale pacienților, urgentarea validărilor transferurilor pacienților, înscrierilor nou – născuților, validarea corectă a decesului, executarea lucrărilor de mentenanță la sistem, atât la SIUI, cât și la SIPE (rețeta electronică) în afara programului de lucru al furnizorilor de servicii medicale, pentru a nu mai afecta activitatea acestora.
S-a punctat importanța pachetului de bază în Contractul – cadru și faptul că aduce în plus servicii cetățeanului sănătos care însă nu este informat sistematic cu privire la faptul că are dreptul și obligația să efectueze controalele profilactice și ca urmare, nu le va accesa. Pe da altă parte, serviciile preventive oferite cetăteanului sănătos ar fi trebuit să faca parte dintr-un program distinct al MS și nu să fie decontate din FNUASS. Modalitatea de decontare a acestor servicii este ambiguă, pe de o parte pentru că nu este tehnic posibilă codificarea medicală a activității de prevenție, pe de altă parte nu sunt puse la dispoziția medicilor instrumente de lucru. Este deocamdată un deziderat de tip electoral care încă nu are aplicabilitate practică.
Medicii de familie și-au arătat din nou disponibilitatea de a participa la elaborarea actelor normative aducând expertiza celor implicați realmente în sistem și au solicitat existența unui dialog real atât în ceea ce privește problemele ridicate cât și următoarele acte normative care sunt legate de aplicarea contractului – cadru.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea ăi aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

2018 NOUTATI

Rămânem fără medici de familie în aproximativ cinci ani. Ce soluții se întrevăd

Rămânem fără medici de familie în aproximativ cinci ani. Ce soluții se întrevăd   0

Reprezentanţii acestei categorii profesionale spun că intrările în sistem sunt mult mai mici decât ieşirile. Motivul: lipsa de atractivitate financiară. Autor  MĂDĂLINA OLARIU Sursa ziaruldeiasi.ro În aproximativ cinci ani vom rămâne fără asistenţă medicală primară. [...]

Contract CADRU 2016-2017 PROTOCOALE, EXPLICATII , DOCUMENTE UTILE

Ce şmecherii fac şomerii pentru a câştiga mai mulţi bani

Ce şmecherii fac şomerii pentru a câştiga mai mulţi bani   0

UPDATE: Medic cardiolog, încarcerat în Penitenciarul Tulcea. Sentinţă este definitivă   0

Rămânem fără medici de familie în aproximativ cinci ani. Ce soluții se întrevăd

Ghiduri medicale. Punctia pleurala. Vademecum de spirometrie. Dr MUNTEAN PETRU EMIL   0

In atentia profesionistilor din domeniul sanatatii: ENTEROL : introducerea unei noi contraindicatii.   0

Comunicat de presă : Eli Lilly România anunță lansarea TALTZ în tratamentul psoriazis-ului   0

PARINTE LA INCEPUT DE DRUM. Primii pasi in ingrijirea copilului

PARINTE LA INCEPUT DE DRUM. Primii pasi in ingrijirea copilului   0

Lucian Duță acuză: Liderii chirurgiei, sacrificați pentru distrugerea școlii românești de transplant. Vlad Voiculescu, implicat. CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ ”   0

La fiecare șase ore, un medic pleacă din România

La fiecare șase ore, un medic pleacă din România   0

Târâs, pânã la medicul de familie! (video)

Târâs, pânã la medicul de familie! (video)   0

Avertisment de coşmar al unui ONG: În România sunt peste 200.000 de persoane cu dizabilităţi mintale si psihice   0

Timpul, esential in detectarea autismului

Timpul, esential in detectarea autismului   0

Anca Constantinescu, comoară pentru mii de pacienţi

Anca Constantinescu, comoară pentru mii de pacienţi   0

Noi cursuri in anul 2018 ale Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice   0

Au rămas bani necheltuiţi la CJAS Mureş

Au rămas bani necheltuiţi la CJAS Mureş   0

O noapte într-un spital din România, de cinci ori mai scumpă decât într-un hotel de lux. Sumele exorbitante decontate strict pentru cazarea bolnavilor   0

Medicii de familie din Caraș-Severin, consultați de prefect și de șeful Direcției de Sănătate Publică   0

Legea prin care medicii militari se ocupă de asistenţa medicală a preşedintelui, promulgată   0

Trei din cinci medici sunt agresati de pacienti. Cel mai recent caz a fost la Spitalul din Harlau – VIDEO   0

Cine vrea să îi ducă la faliment pe medicii de familie din Timiş?

Cine vrea să îi ducă la faliment pe medicii de familie din Timiş?   0

Şefa Asociaţiei Medicilor de Familie: „Suntem trataţi cu o indiferenţă maximă!”   0

ÎN COMUNA PĂULEŞTI, INVESTIŢII CA ÎN MARILE ORAŞE

ÎN COMUNA PĂULEŞTI, INVESTIŢII CA ÎN MARILE ORAŞE   0