Dr. Amalia Serban: Vaccin hexavalent va fi disponibil abia din 15 aprilie.Previous Article
Încă o amânare în criza vaccinurilor. Părinții și medicii sunt îngrijorațiNext Article
amfms banner 2017

COMUNICAT DE PRESĂ. România, în zona “roşie” privind accidentele mortale, cauzate de consumul de alcool

În România, 5% dintre accidentele rutiere mortale sunt produse ca urmare a consumului de alcool, în contextul în care rapoartele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii înregistrează o rată de 8,7 decese într-un an la 100.000 de locuitori.

În acest context, Universitatea Tibiscus din Timişoara, Facultatea de Psihologie, în parteneriat cu Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ, Centrul de Cercetare Calitativă în Consiliere şi Psihoterapie, Asociaţia de Cercetare, Consiliere şi Psihoterapie Integrativă şi Liga Studenţilor ai universtăţii timişorene demarează, începând de mâine, 24 martie 2017, de la ora 10, la Timişoara, campania “Alcoolul la volan este un … accident!”, menită să-i informeze şi să-i conştientizeze pe şoferi asupra riscurilor la care se expun, atât ei, cât şi ceilalţi participanţi la trafic, atunci când se urcă la volan în stare de ebrietate. Proiectul de responsabilizare socială face parte din Simpozionul Internaţional de Cercetări şi Aplicaţii în Psihologie, ediţia a XXIV-a, cu tema “Valențele cognitive ale transdisciplinaritatii. Aplicații in psihologie si psihoterapie”.

În cadrul campaniei, vor fi împărţite peste 5.000 de pliante, brelocuri şi odorizante, care conţin informaţii despre efectele alcoolului asupra comportamentului la volan, modalităţile de prevenire şi sancţiunile prevăzute de Codul Rutier.

Care sunt simtompele în funcţie de gradul alcoolimiei?

Potrivit specialiştilor de la Asociaţia PsihoTrafiQ, reacţiile la volan ale şoferilor încetinesc simţitor direct proporţional cu creşterea alcoolimiei. Astfel, la o alcoolimie de 0,3 la mie, şoferului i se înceţoşează imaginea şi nu mai estimează corect distanţele, la o alcoolimie de 0,5 la mie, i se micşorează viteza de reacţie şi nu mai estimează corect viteza cu care conduce. La o alcoolimie de sub 0,8 la mie, imaginea scade din claritate cu 10-20%, iar sub 1,1 la mie, acuitatea vizuală se reduce cu 20-30 de procente, timpii de reacţie cresc semnificativ, are tulburări de echilibru, nu poate vorbi coerent şi capacitatea de a conducere este serios afectată.

Campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, nominalizate de Comisia Europeană

Asociaţia “PsihoTrafiQ” a derulat, în ultimii ani, campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, în vederea reducerii acestor comportamente disfuncţionale, care tind să contamineze comportamental din ce în ce mai mulţi şoferi românie. Printre acestea, amintim campaniile naţionale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” şi “Alcoolul la volan este un accident”, desfăşurate în Constanţa, Bistriţa, Bucureşti şi judeţul Prahova, campanii de responsabilizare socială care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeană a Siguranței Rutiere), fiind nominalizate la Excellence in Road Safety Awards 2016. Totodată, Asociaţia organizează cursuri de formare, adresate psihologilor, menite să formeze din ce în ce mai mulţi experţi în psihologia transportului, care să promoveze educaţia rutieră şi atitudinile responsabile în trafic. Mai multe informaţii găsiţi pe www.psihotrafiq.ro.

Persoană de contact

Asociația PsihoTrafiQ
Prof. univ. dr. Mihaela Rus
Președinte
admin@psihotrafiq.ro
www.psihotrafiq.ro

Prof. univ. dr. Loredana – Ileana Vîşcu
Psihoterapeut
Universitatea ,,Tibiscus” din Timişoara

pol-constanta

Contract CADRU 2016-2017 PROTOCOALE, EXPLICATII , DOCUMENTE UTILE

Medicii de familie, lăsaţi să aştepte în anticamera sistemului medical

Medicii de familie, lăsaţi să aştepte în anticamera sistemului medical   0

Nicio soluție pentru medicii de familie.

Nicio soluție pentru medicii de familie.   0

Premierul Tudose se întâlneşte cu medicii de familie. “Din păcate au dreptate, au ajuns contabili”   0

Turmentarea fiscală poate da dureri de cap sănătăţii

Turmentarea fiscală poate da dureri de cap sănătăţii   0

Farmaciile mureșene, mai solicitate ca oricând pentru vaccinul antigripal

Farmaciile mureșene, mai solicitate ca oricând pentru vaccinul antigripal   0

Intervenții moderne și eficiente în tratamentul cancerului la sân: Spitalul din Alba Iulia, în elita unităților medicale din România care practică tehnica ganglionului santinelă   0

Cea mai prestigioasă publicaţie medicală din Europa scrie despre corupţia din sistemul românesc de sănătate   0

Rezidentii protesteaza la Ministerul Sanatatii: Reinvatam sa spunem NU. Acesta este momentul!   0

Veniturile Casei de Sănătate, plus 18% în primele luni din an

Veniturile Casei de Sănătate, plus 18% în primele luni din an   0

3.000 de medici au redepus Jurământul lui Hipocrat sub geamul Guvernului

3.000 de medici au redepus Jurământul lui Hipocrat sub geamul Guvernului   0

Proteste medici. Tudose: Din păcate, au dreptate

Proteste medici. Tudose: Din păcate, au dreptate   0

Implicațiile diabetului la femei și problemele cu care se confruntă copiii și tinerii cu diabet de tip 1 din România, în prim-plan de Ziua Mondială a Diabetului 2017   0

Societatea Română de Cancer, singura organizaţie din Europa de Est care câștigă un grant pentru educație în domeniul cancerului metastatic de sân   0

Streinu Cercel: Infecţia cu virusul hepatitic C se vindecă în proporţie de peste 98-99% cu noile scheme de tratament   0

Româncă din Canada: “Când hoţia şi corupţia nu vor mai fi tratate ca virtuţi, vom lua bilete spre România. Numai dus!   0

Cei care le interzic mamelor să alăpteze în public ar putea fi amendați cu până la 2.000 de lei   0

Video: Mitingul Coalitiei Solidari pentru Sanatate, medici si pacienti impreuna in 15 noiembrie 2017   0

UPDATE: Protestul din Piața Victoriei al medicilor de familie, încheiat cu promisiuni. Tudose: Au foarte multă dreptate! / VIDEO   0

Inteligenta emotionala in viata cadrelor medicale

Inteligenta emotionala in viata cadrelor medicale   0

Specialitatea care dispare: Asta nu este medicina, asa ceva nu mai poate fi tolerat! – Interviu   0

S-au scumpit sau nu medicamentele compensate?

S-au scumpit sau nu medicamentele compensate?   0

Medici şi pacienţi din Galaţi vor protesta miercuri în faţa Guvernului: „Cerem respectarea drepturilor constituţionale”   0

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo