Dr. Amalia Serban: Vaccin hexavalent va fi disponibil abia din 15 aprilie.Previous Article
Încă o amânare în criza vaccinurilor. Părinții și medicii sunt îngrijorațiNext Article

COMUNICAT DE PRESĂ. România, în zona “roşie” privind accidentele mortale, cauzate de consumul de alcool

În România, 5% dintre accidentele rutiere mortale sunt produse ca urmare a consumului de alcool, în contextul în care rapoartele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii înregistrează o rată de 8,7 decese într-un an la 100.000 de locuitori.

În acest context, Universitatea Tibiscus din Timişoara, Facultatea de Psihologie, în parteneriat cu Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ, Centrul de Cercetare Calitativă în Consiliere şi Psihoterapie, Asociaţia de Cercetare, Consiliere şi Psihoterapie Integrativă şi Liga Studenţilor ai universtăţii timişorene demarează, începând de mâine, 24 martie 2017, de la ora 10, la Timişoara, campania “Alcoolul la volan este un … accident!”, menită să-i informeze şi să-i conştientizeze pe şoferi asupra riscurilor la care se expun, atât ei, cât şi ceilalţi participanţi la trafic, atunci când se urcă la volan în stare de ebrietate. Proiectul de responsabilizare socială face parte din Simpozionul Internaţional de Cercetări şi Aplicaţii în Psihologie, ediţia a XXIV-a, cu tema “Valențele cognitive ale transdisciplinaritatii. Aplicații in psihologie si psihoterapie”.

În cadrul campaniei, vor fi împărţite peste 5.000 de pliante, brelocuri şi odorizante, care conţin informaţii despre efectele alcoolului asupra comportamentului la volan, modalităţile de prevenire şi sancţiunile prevăzute de Codul Rutier.

Care sunt simtompele în funcţie de gradul alcoolimiei?

Potrivit specialiştilor de la Asociaţia PsihoTrafiQ, reacţiile la volan ale şoferilor încetinesc simţitor direct proporţional cu creşterea alcoolimiei. Astfel, la o alcoolimie de 0,3 la mie, şoferului i se înceţoşează imaginea şi nu mai estimează corect distanţele, la o alcoolimie de 0,5 la mie, i se micşorează viteza de reacţie şi nu mai estimează corect viteza cu care conduce. La o alcoolimie de sub 0,8 la mie, imaginea scade din claritate cu 10-20%, iar sub 1,1 la mie, acuitatea vizuală se reduce cu 20-30 de procente, timpii de reacţie cresc semnificativ, are tulburări de echilibru, nu poate vorbi coerent şi capacitatea de a conducere este serios afectată.

Campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, nominalizate de Comisia Europeană

Asociaţia “PsihoTrafiQ” a derulat, în ultimii ani, campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, în vederea reducerii acestor comportamente disfuncţionale, care tind să contamineze comportamental din ce în ce mai mulţi şoferi românie. Printre acestea, amintim campaniile naţionale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” şi “Alcoolul la volan este un accident”, desfăşurate în Constanţa, Bistriţa, Bucureşti şi judeţul Prahova, campanii de responsabilizare socială care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeană a Siguranței Rutiere), fiind nominalizate la Excellence in Road Safety Awards 2016. Totodată, Asociaţia organizează cursuri de formare, adresate psihologilor, menite să formeze din ce în ce mai mulţi experţi în psihologia transportului, care să promoveze educaţia rutieră şi atitudinile responsabile în trafic. Mai multe informaţii găsiţi pe www.psihotrafiq.ro.

Persoană de contact

Asociația PsihoTrafiQ
Prof. univ. dr. Mihaela Rus
Președinte
admin@psihotrafiq.ro
www.psihotrafiq.ro

Prof. univ. dr. Loredana – Ileana Vîşcu
Psihoterapeut
Universitatea ,,Tibiscus” din Timişoara

pol-constanta

Anticoncepţionale bărbăteşti trec testul de siguranţă

Anticoncepţionale bărbăteşti trec testul de siguranţă   0

Toată lumea are celule canceroase în corp. Cum previi să se transforme în tumori   0

Specializarea la care există un medic la un milion de oameni, în România

Specializarea la care există un medic la un milion de oameni, în România   0

Cazul copilului mort la Sanador. Raport: Medicii au greșit, au fost sancționați cu un vot de blam   0

Mama copilului mort la Sanador: Colegiul Medicilor nu ar trebui să mai existe, e o gaură neagră   0

Dezinfectante de proastă calitate în spitale. Medic: Infecțiile fungice la pacienții cu imunitate scăzută pot determina decesul   0

Mesajul CNAS de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei   0

De câte ori trebuie să mestecăm alimentele? Greșeala pe care o facem atunci când mâncăm   0

Plantele medicinale pot avea efecte adverse grave. Când să ne ferim de ele

Plantele medicinale pot avea efecte adverse grave. Când să ne ferim de ele   0

Au crescut salariile medicilor, au crescut și șpaga și dezinteresul. „Că îngrijește 2 sau 100, el și-a luat banul”   0

Un spital din România cere ajutor Ambasadei SUA

Un spital din România cere ajutor Ambasadei SUA   0

„Cremele nu fac să
dispară boala hemoroidală“

„Cremele nu fac să dispară boala hemoroidală“   0

Ştiai că ridurile pot spune multe despre sănătatea ta?

Ştiai că ridurile pot spune multe despre sănătatea ta?   0

E. Andronescu, la Digi24: Să stai în spital pentru probleme la coloană nu s-ar justifica decât dacă faci o operaţie   0

Județul cu un dentist la 700 de oameni. Localnic: O mai lipesc oleacă cu pastă, mai țin alcool   0

De ce cred românii în propaganda antivaccin? Dr. Mihai Craiu: Nu îndrăznesc să întrebe, le e mai ușor să caute pe internet   0