Proiect HOTĂRÂRE pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 - 2019Previous Article
Colegiul Medicilor din România susține prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii 185/2017 privind standardele de calitate pentru unitățile din ambulatoriuNext Article

Comunicat de presă – Sfidare la adresa pacienților

Comunicat de presă – Sfidare la adresa pacienților
Related Articles

București, 30 noiembrie 2017

Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) consideră sfidătoare atitudinea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a afișa în transparență decizională un proiect de Contract-Cadru 2018-2019, înainte de finalizarea activității grupului de lucru constituit de excelența sa, Prim-ministrul României, Mihai Tudose.

Grupul de lucru a fost creat luni, 20 noiembrie la Guvern, din reprezentanți ai CNAS, Ministerului Sănătății, Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social, Ministerului Finanțelor Publice, SNMF, FNPMF – membre ale Coaliției Solidari pentru sănătate – cu scopul identificării tuturor modificărilor legislative necesare pentru creşterea accesului pacienților la servicii de calitate și asigurarea realizării în bune condiții a serviciilor din asistența medicală primară.

Precizăm că am identificat cea mai mare parte a modificărilor legislative necesare, astfel încât problemele reclamate de medici și pacienți prin numeroasele luări de poziție, pichetarea sediilor prefecturilor și caselor de asigurări de sănătate județene și în manifestaţia publică din Piața Victoriei din 15 noiembrie să fie remediate în contractul-cadru viitor. Din păcate, sesiunile de discuții de la sediul CNAS din perioada 20-23 noiembrie nu s-au finalizat cu includerea lor într-un viitor contract cadru care să reflecte nevoilor şi aşteptările medicilor şi pacienţilor. Cu toate că am fost acceptați la discuții cu propriul nostru draft de Contract-cadru, o parte esențială din propunerile noastre nu au fost acceptate de reprezentanții CNAS, urmând că discuțiile să continue după medierea Prim-ministrului.

Considerăm atitudinea CNAS, de afișare în transparență decizională în această etapă a proiectului de Contract-cadru, drept o sfidare la adresa pacienților, a medicilor şi a atitudinii de deschidere spre dialog și remediere manifestată de Prim-ministrul Mihai Tudose prin crearea grupului de lucru.

În același timp, CNAS demonstrează încă o dată că nu dorește sub nicio formă accesul pacienților la servicii adecvate de asistență medicală primară!

Facem apel pe această cale, la noul președinte la CNAS, domnul Laurențiu Teodor Mihai, de a se implica personal în dialogul cu medicii de familie și a corecta în următoarele două săptămâni disfuncţionalităţile aduse la cunoștință de medici și pacienți. În acest sens, atașăm acestui comunicat, procesul verbal care consemnează o dezbatere de peste 40 de ore, timp în care pacienții noștri au așteptat în zadar la ușile cabinetelor noastre îmbunătățirile pe care ne-au mandatat să le cerem de la autorități.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea ăi aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

Vcepreşedinte FNPMF                                                                                Preşedinte SNMF
Dr. Marina Pîrcălabu                                                                                 Dr. Rodica Tănăsescu

comunicat_de_presa_30_11_2017.pdf

P.V. asistenta primara- 20.-21-22-23.11.2017.pdf

1 Comment

Adio durere

Comisia Europeană evaluează modul în care se face testarea COVID în statele membre   0

De ce copiii sunt mai apărați de virulența infecțiilor cu SARS-CoV-2?

De ce copiii sunt mai apărați de virulența infecțiilor cu SARS-CoV-2?    0

Copilul cu COVID internat la terapie intensivă se simte mai bine

Copilul cu COVID internat la terapie intensivă se simte mai bine   0

Comisia Europeană a semnat un nou contract pentru un vaccin anti-Covid. Câte doze a negociat CE   0