De la lansarea programului de depistare a cancerului de col uterin au fost facute peste 450.000 de teste, unul din zece a iesit pozitivPrevious Article
Un doctor a uitat un brad intr-un pacient! Povesti de groaza din spitalele romanesti.Next Article

Comunicat de presa SNMF-FNPMF: Alocarea bugetului destinat AMP nu este facuta corect de CNAS

Related Articles

SNMF
Declarație de presă

Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) sunt profund îngrijorate datorită datelor din în Proiectul de Buget pe 2015 apărut pe site-ul Ministerului de Finanţe, referitor la asistența medicală primară.

Dorim să vă aducem la cunoştinţă următoarea situaţie, pe care noi o considerăm de o gravitate deosebită: CNAS a adus la cunoştinţă că fondul (executat) aferent anului 2014, pentru AMP, va fi cu 4.01% mai mic faţă de suma aprobată prin Legea Bugetului de stat pentru 2014!

În conformitate cu prevederile articolului 13, alin 5. Din anexa 2 la HG 400/2014, fondul aferent pentru medicina familiei trebuie consumat integral prin recalcularea valorii definitive a punctului la bugetul aprobat pentru anul 2014. Totuşi, afirmaţia de “execuţie preliminată” cu 59.534.000lei mai mică indică faptul că valoarea definitivă va fi calculată la suma declarată şi NU la cea alocată prin Legea Bugetului pentru 2014. Această “execuţie preliminată” afectează şi fila de buget pe 2015, căci propunerea de construire a bugetului pe 2015 se face faţă de această sumă şi nu faţă de bugetul aprobat de Parlament pentru 2014. Astfel, creşterea anunţată de 6,24% faţă de anul 2014, a fost calculată tot faţă de “execuţia preliminată” – 1.425.066.000 lei şi nu faţă de cea care a fost aprobată prin fila de buget pentru 2014, astfel încât creșterea reală ar fi de numai 1,94%!

Atragem atenția că nu putem accepta să rămânem doar o prioritate electoral-declarativă, cum nu putem accepta nici nerespectarea legii.  Asistența medicală primară trebuie dezvoltată, trebuie încurajată şi faptic, nu doar declarativ!

Din acest motiv, am solicitat prin documente oficiale cheltuirea în asistența medicală primară a întregii sume prevăzută în legea Bugetului precum şi calcularea bugetului pe 2015 plecând de la suma alocată anului 2014 şi nu de la o sumă mai mică, cea de “execuţie preliminată”, care ar trebui să fie exact cât cifra aprobată prin lege. Documentele respective (pe care le găsiți expuse pe pagina web a SNMF: http://snmf.ro/policy.htm) au fost depuse joi la Ministerul Sănătății, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la Ministerul de Finanțe precum și la Comisiile de Sănătate de la Camera Deputaților și de la Senatul României.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea ăi aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

sandra 2

Preşedinte interimar FNPMF Vicepreşedinte SNMF
Dr. Angela Mazdrag Dr. Sandra Adalgiza Alexiu
Departamentul de imagine,