“Este poate momentul să se înfiinţeze asociaţiile de asiguraţi”, crede preşedintele CJAS Satu MarePrevious Article
Debirocratizarea sistemului, soluția CNAS pentru medicii de familieNext Article

Comunicat: Propuneri fără precizări de termene

Comunicat: Propuneri fără precizări de termene

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au luat la cunoştinţă din comunicatul de ieri 10 ianuarie 2018, al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) despre propunerile de soluţionare a unora dintre probleme semnalate de Coaliția Solidari pentru Sănătate, în numeroasele runde de întâlniri între reprezentanții pacienților, ai medicilor de familie pe de o parte și ai Ministerului Sănătății (MS) și ai CNAS, de cealaltă parte.
                Ne bucurăm de intenția anunțată, însă precizăm că un comunicat de presă general nu ţine loc de document legislativ, nu conține precizări legate de ordinele, hotărârile de guvern, legile care trebuie modificate, nu se preconizează intervalul de timp, termenele și persoane responsabile pentru ca aceste modificări să devină operabile. În continuare așteptăm un document oficial cu propuneri concrete și termene de soluționare ale acestora.
                Salutăm propunerile privind procesul de debirocratizare. Considerăm că propunerile anunțate în comunicatul CNAS se referă mai ales la ameliorarea accesului pacienților la servicii de sănătate și răspund în mare măsură multiplelor noastre solicitări legate de respectarea drepturilor pacienților, îndeosebi celor legate de trimiterea datelor medicale în dosarul electronic de sănătate (DES) fără acceptul pacienților. Considerăm însă că legislația referitoare la DES trebuie consistent ameliorată, trebuie să existe precizări clare care să permită completarea din partea pacientului a unui refuz standard, pe o anexă asumată de CNAS, în format electronic, care să respecte drepturile pacientului și să protejeze atât pacientul, cât și medicul de eventualele deficiențe, atât în siguranța stocării datelor cât și în ceea ce privește confidențialitatea lor.
                Așteptăm în continuare un răspuns și din partea MS în ceea ce privește reducerea documentelor prevăzute de sistemul informațional al acestuia, adică raportarea unitară și modernă, în format electronic, a datelor pe care astăzi direcțiile sanitare le solicită în mod neunitar de la cabinetele medicale de pe tot teritoriul țării. Mai exact, atragem atenția că în afara documentelor care au legătură cu contractele furnizorilor de servicii medicale cu casele de asigurări, mai există numeroase documente, registre, fișe, referate, certificate, adeverințe și alte documente care sunt solicitate fără fundament de către diverse comisii, inspectorate, alte instituții nemedicale care solicită excesiv activitatea din medicina familiei.
                Considerăm că simplificarea circuitelor hârtiilor și utilizarea datelor electronice în deplină siguranță vor permite colectarea mai rapidă a unor date reale de morbiditate, estimări corecte, alcătuirea unor strategii de durată privind serviciile preventive și monitorizarea patologiilor care împovărează sistemul de sănătate, astfel încât să depășim etapa acțiunilor formale.
                Propunerile din comunicat sunt așteptate de multă vreme, atât de către pacienți cât și de către medici. Împreună ne exprimăm dorința de a fi implementate cât mai repede.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

COMUNICATE DE PRESA

Comunicat sesiune specială de contractare CASMB

Comunicat sesiune specială de contractare CASMB   1

Contract CADRU 2016-2017 PROTOCOALE, EXPLICATII , DOCUMENTE UTILE

Târâs, pânã la medicul de familie! (video)

Târâs, pânã la medicul de familie! (video)   0

Avertisment de coşmar al unui ONG: În România sunt peste 200.000 de persoane cu dizabilităţi mintale si psihice   0

Timpul, esential in detectarea autismului

Timpul, esential in detectarea autismului   0

Anca Constantinescu, comoară pentru mii de pacienţi

Anca Constantinescu, comoară pentru mii de pacienţi   0

Noi cursuri in anul 2018 ale Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice   0

Au rămas bani necheltuiţi la CJAS Mureş

Au rămas bani necheltuiţi la CJAS Mureş   0

O noapte într-un spital din România, de cinci ori mai scumpă decât într-un hotel de lux. Sumele exorbitante decontate strict pentru cazarea bolnavilor   0

Medicii de familie din Caraș-Severin, consultați de prefect și de șeful Direcției de Sănătate Publică   0

Legea prin care medicii militari se ocupă de asistenţa medicală a preşedintelui, promulgată   0

Trei din cinci medici sunt agresati de pacienti. Cel mai recent caz a fost la Spitalul din Harlau – VIDEO   0

Cine vrea să îi ducă la faliment pe medicii de familie din Timiş?

Cine vrea să îi ducă la faliment pe medicii de familie din Timiş?   0

Şefa Asociaţiei Medicilor de Familie: „Suntem trataţi cu o indiferenţă maximă!”   0

ÎN COMUNA PĂULEŞTI, INVESTIŢII CA ÎN MARILE ORAŞE

ÎN COMUNA PĂULEŞTI, INVESTIŢII CA ÎN MARILE ORAŞE   0

România: Un copil mai mic de 1 an moare la fiecare 6 ore. Un sistem medical pregătit îi poate salva   0

Conducatori auto: Ordinul nr. 1530/2017, norme privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.   0

Taxa pe sănătate – respiri, deci plăteşti!

Taxa pe sănătate – respiri, deci plăteşti!   0

Ordin nr. 15 din 2018 ( OUG ) privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate   0

Medicii acuză CASMB de contractări cu dedicaţie

Medicii acuză CASMB de contractări cu dedicaţie   0