Autor: Corina Mirea
Casa de Sănătate a decontat medicamente eliberate de farmacişti pe numele unor pacienţi decedaţi sau internaţi în spitale (care nu trebuia să beneficieze de medicamentele pe bază de prescripţii medicale), arată un raport al Curţii de Conturi care va fi dat publicităţii în această săptămână. Instituţia a auditat performanţa unor programe naţionale de sănătate derulate de Ministerul Sănătăţii şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Astfel, statul a fost prejudiciat cu peste 9,4 milioane de lei ca urmare a acestor deconturi efectuate în cadrul Programului Naţional de Diabet Zaharat în perioada decembrie 2012 – decembrie 2014, potrivit unei analize care a luat în calcul datele raportate prin sistemul informatic unic integrat de către 21 de case de asigurări de sănătate judeţene.
Printre neregulile descoperite de auditorii Curţii de Conturi se află decontarea, de către farmacişti, a unor medicamente în valoare de 63.000 de lei pentru 71 de pacienţi care erau morţi la data la care au fost eliberate medicamentele, chiar dacă prescripţiile medicale erau datate anterior deceselor pacienţilor. De asemenea, pentru 139 de pacienţi farmaciştii au eliberat medicamente în cuantum de 33.000 de lei, deşi aceştia erau decedaţi la data la care li s-a prescris reţeta pentru aceste medicamente.
„Pentru un număr de 1.242 pacienţi incluşi în Programul Naţional de Diabet Zaharat, au fost emise şi eliberate prescripţii medicale în valoare estimată de 452.000 lei, pe perioada în care pacienţii beneficiari figurau ca fiind internaţi în spitalizare continuă, deşi potrivit prevederilor legale un pacient nu poate fi internat în spital unde să beneficieze de servicii medicale şi tratament adecvat din spital şi în acelaşi timp să beneficieze de servicii medicale din ambulatoriu care se finalizează prin emiterea unei prescripţii medicale“, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a monitorizat şi nu a controlat în totalitate modul de utilizare de către casele de asigurări de sănătate teritoriale a fondurilor alocate pentru derularea programelor naţionale de sănătate. Astfel, CNAS nu a verificat modul de aplicare a legii privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor cu medicamentele în cadrul contractelor încheiate de Casele de Asigurări de Sănătate cu furnizorii de servicii medicale şi produse farmaceutice, au concluzionat auditorii Curţii de Conturi.
„Sistemul informatic utilizat (SIUI) nu conţine filtre prin care ar trebui identificate în faza de validare erorile care au fost introduse de către entităţile participante din documentele prezentate la decontare“, se mai arată în raportul Curţii de Conturi....citeste mai departe