Autor Raluca NECHITI
Județul Bistrița-Năsăud este unul dintre cele două județe în care scandalul dezinfectanților nu a ajuns.
Astăzi, conducerea spitalului a dezvăluit secretul care a salvat Bistrița de aceste probleme, vicepremierul Dâncu spunând că scandalul trebuie privit ca unul provocat din cauza unor erori de sistem și că în sistemul de sănătate corupția e veche.
Prezent la brieefing-ul de presă susținută de europarlamentarul Corina Crețu și vicepremierul Vasile Dâncu, directorul spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, dr. Mircea Gelu Buta a fost întrebat de jurnaliști cum au reușit să țină departe județul nostru de scandalul dezinfectanților, care a cuprins întreaga țară.
În 40 din cele 42 de județe se folosesc dezinfectanți diluați ceea ce a dus la creșterea semnificativă a infecțiilor intraspitalicești. Bistrița-Năsăud este însă pe lista județelor în care nu există probleme din acest punct de vedere, conducerea Spitalului de Urgență neavând contracte semnate cu compania Hexi Pharma, cea care este acuzată că ar fi distribuit dezinfectanţi diluați.
Dr. Mircea Gelu Buta le-a spus jurnaliștilor că spitalul are un medic epidemiolog foarte bun care lucrează împreună cu o echipă de specialiști și care monitorizează periodic toate aceste probleme.
„Fiecare spital are echipă care gestionează infecțiile intraspitalicești. Este condusă de un medic epidemiolog, iar misiunea lor este de a gestiona igiena și zonele cu potenţial de infecție, care sunt foarte multe într-un spital. Un spital stă pe un butoi de pulbere și oricând poate exploda o infecție. Metodologia corectă este foarte complicată, noi spre nenorocul altor spitale avem un medic epidemiolog. Nu avem contacte cu multe firme care ne livrează substanțele pentru că și ele diferă, sunt substanțe pentru suprafețe - ceea ce livra firma aceasta este o substanță cu care dezinfectează suprafețele plate, dar sunt substanțe pentru aparatură, pentru instrumente și așa mai departe. În tehnica noastră se face o rotație de substanțe pentru că atât bacteriile cât și virusurile pot, ca și la antibiotic, să aibă rezistență și atunci există o rotație de 6 - 7 substanțe și asta este explicația pentru care noi cumpărăm de la mai multe firme aceste produse", a explicat dr. Mircea Gelu Buta, bucuros că pe harta jurnalistului Cătălin Tolontan, Bistrița-Năsăud e scoasă din scandalul substanţelor dezinfectante diluate.