Vineri, 16 septembrie, Consiliul Județean Călărași împreună cu Spitalul Județean de Urgență Călărași organizează Conferința Națională “Hemoragia sistemului medical din România - de ce ne pleacă medicii?”, manifestare ce se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași, începând cu ora 10.30.
Conferinta este organizata in contextul in care migrația medicilor români și a asistenților medicali constituie o problemă vitala pentru statul roman. Prin migrația medicilor facem referire la plecarea unui număr masiv de cadre medicale în alte țări cu scopul de a profesa. Chiar dacă emigrarea medicilor este benefică pentru cei care au hotărât să facă acest lucru, trebuie să ne aplecam si asupra consecintelor deciziei lor.
În prezent in total, nu mai puţin de 13.000 de medici lipsesc din spitalele româneşti, adica aproape cam câţi au plecat să profeseze în străinătate. În aceste condiţii, posturi la Cardiologie, ORL sau Terapie Intensivă rămân neocupate în mai multe oraşe, iar în unele judeţe deficitul se apropie de 50%.
Plecarea medicilor are urmări atât pe plan social cât și pe plan economic. Cadrele medicale rămase sunt insuficiente și nu pot face față numărului mare de pacienți. Pe lângă afectarea calității serviciilor medicale, exodul medicilor duce și la scăderea increderii pacienților în medicii rămași să îi
ingrijească. O radiografie a sistemului de Sănătate din România arată că nu există judeţ în care să nu fie posturi libere pentru medici. Unele sunt scoase la concurs chiar şi a treia oară, altele sunt acoperite de medicii rămaşi prin ture prelungite.
Recent, in acest sens, Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu a recunoscut acest deficit major: “Este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problemă masivă cu exodul medicilor. În niciun sector omul nu este la fel de important precum este în Medicină. Sunt oraşe în care specialităţi întregi nu sunt reprezentate, pur şi simplu nu au medici”.
In acest context, Conf. Univ. Dr. Laurențiu Belușică, Directorul Medical al Spitalului Județean de Urgență Călărași, sustine si apreciza preocuparea ministerului sanatatii pentru rezolvarea acestui subiect: „Este deosebit de îmbucurător faptul ca actualul executiv a emis ieri, 31 august 2016 o ordonanță de urgență care reglementează pe baze noi, realiste, posibilitatea cadrelor medicale din state terțe UE, de a fi angajate și de a lucra în România. In aceste condiții ne exprimăm încă de pe acum dorința de a ne implica si de a participa la discuțiile legate de elaborarea normelor de aplicare, cu atat mai mult cu cat la aceasta conferintă pe care o organizăm la Călărași, vom afla care sunt propunerile actorilor din sistemul medical, propuneri pe care le vom inainta Ministerului Sănătății la finalul dezbaterilor.”
Scopul acestei conferinte este acela de a afla motivele pentru care medicii și asistenții medicali români decid să profeseze peste hotare și care ar fi așteptările acestora cu privirea la schimbarea sistemului medical românesc pentru a se întoarce să lucreze în România. Totodata, se doreste gasirea unor solutii pentru accesarea cu mai mare usurinta a medicilor de peste hotare care vor sa practice medicina in Romania.
Invitați să participe la conferință sunt: reprezentanții spitalelor din România, Direcțiile de Sănătate Publică, Colegiile Medicilor din toată țara, reprezentanți ai invățământului medical preuniversitar și universitar din țară, Administrația Prezidențială, reprezentanți ai Ambasadelor, reprezentanți consulari din România, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Muncii, medicii și asistenții medicali din diasporă.
Participarea la această conferință este gratuită, iar înscrierile se fac în limita locurilor disponibile. Așadar, participanții care doresc să participe și să ia cuvântul la eveniment sunt rugați să ne transmită confirmarea participării și titlul lucrării până la data de 13 septembrie 2016 pe adresa de e-mail: dr.simonavladica@gmail.com
De asemenea, persoanele care nu reușesc să fie prezente la conferință, dar care își doresc să comunice ideile și experiența personală pe acest subiect sunt rugate să trimită propunerile pe e-mail, la dr.simonavladica@gmail.com , sub forma de documente word sau pdf.