Norme Coca 2023 - 2024

Boala este accelerata de existenta acestui tip de virus, conform directorului Institutului Matei Bals, Adrian Streinu-Cercel.

streinu cercel

  Dr. Adrian Streinu-Cercel O forma recombinata a unui sub-tip al virusului HIV a fost de curand identificata in randul pacientilor din Romania, aceasta fiind adusa in tara noastra de consumatorii de droguri intravenoase, toti bolnavii descoperiti pana in prezent facand parte din randul acestora. Virusul a fost identificat de unitatea de cercetare de la Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti, fiind denumit CRF-14 B si clasificat ca fiind mai agresiv decat formele de virus HIV caracteristice pana in prezent pacientilor din Romania.

Initial, potrivit dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Bals”, noua forma de virus a aparut in Portugalia, fiind identificata ulterior in Spania si apoi in Grecia, ajungand in cele din urma si in Romania, prin intermediul consumatorilor de droguri intravenoase.

Prof. dr. Streinu-Cercel a atras totodata atentia ca crescut transmiterea de boli grave, precum SIDA, prin folosirea drogurilor injectabile. „Trebuie ca toata lumea sa cunoasca cum se transmite HIV si cum nu se transmite. Consumatorii de droguri ne-au facut surpriza ca au adus pe piata si un alt tip de virus, au introdus in randul populatiei acest CRF-14 B, care reprezinta un virus recombinat, el fiind descris de unitatea de cercetare de la Bals”, a declarat acesta, in cadrul unei conferinte organizata in perioada premergatoare a Zilei mondiale HIV, care este mercata anual pe 1 decembrie.

  Consumatorii de droguri intravenoase, expusi

Dr. Streinu-Cercel a mai declarat ca boala generata de noua forma de virus evolueaza mult mai rapid, cei depistati ca fiind infectati pana acum fiind consumatori de droguri. Virusul foloseste un alt mecanism de intrare intracelular, asociindu-se cu o particularitate a celulelor de aparare, creandu-se astfel un conflict major in organism, ceea ce face ca boala sa evolueze rapid.

Cu aceeasi ocazie, directorul Institutului „Matei Bals” a mai aratat ca majoritatea consumatorilor de droguri intravenoase asociaza, pe langa HIV, si virus hepetitic C, intr-o proportie covarsitoare, de  97,5 la suta si virus hepatitic B, intr-o proportie mult mai mica. Cea mai grava este insa situatia a 9,6 la suta dintre consumatorii de droguri intravenoase care au asociat toate cele trei tipuri de virus, respectiv HIV, hepatita B si hepatita C. Mai mult, o mare parte din cele 28 de medicamente antiretrovirale inregistrate nu mai au efect asupra pacientilor infectati, iar ca atare, nu mai sunt de uz curent.

laboratoro

Conferinta in cadrul careia au fost facute publice aceste informatii a fost organizata sub forma unei licitatii de obiecte realizate de persoane seropozitive, in ateliere de lucru protejate, in cadrul catorva fundatii si asociatii din Bucuresti, Iasi, Galati si Constanta.

Obiectele au fost realizate in cadrul unui Serviciu de Suport Psihologic la nivelul tuturor Centrelor Regionale de lupta anti-HIV, dezvoltat de Institutul „Matei Bals”, pentru a contracara oboseala terapeutica pe care o resimt cei care urmeaza tratamente anti- HIV.

Multi dintre copiii seropozitivi depistati in anii ’90 au ajuns acum adulti si incearca sa isi croiasca un drum in viata, sa invete o meserie, sa aiba un loc de munca si sa isi intemeieze o familie.

Din pacate, an de an sunt depistate in Romania alte noi cazuri de pacienti infectati cu HIV. Conform datelor centralizate la Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA din cadrul Institutului „Matei Bals”, in Romania sunt inregistrati 12.119 pacienti infectati cu acest virus, in primele noua luni ale acestui an fiind consemnate alte aproximativ 600 de cazuri noi. In Romania, 50 de spitale din tara, la care se adauga Spitalul Penitenciar „Jilava” din Bucuresti, monitorizeaza HIV-SIDA.

La Buzau, bolnavii infectati cu Virusul Imunodefcientei Umane Dobandite sunt tratati in cadrul unui compartiment al Sectiei de Boli Incetioase a Spitalului Judetean de Urgenta, coordonata de dr. Elena Damian. Potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica Buzau, au fost diagnosticate pozitiv 121 de persoane, din care 115 sunt in evidenta si urmeaza tratament anti-retroviral. 61 dintre acestea sunt barbati, iar 54 femei. In acest an, patru persoane au fost luate in evidenta si incluse in programul de tratament, doua din categoria de varsta 20-24 de ani si alte doua cu varste intre 31 si 34 de ani, doua persoane fiind femei si celelalte doua, barbati. Intre anii 1985 si 2013, in Romania au fost inregistrate 19.026 de cazuri HIV/SIDA, 9.937 fiind copii de pana in 14 ani, iar 9.089 persoane care aveau peste 14 ani la data diagnosticului.

In august, printr-un Ordin al ministrului Sanatatii, s-au alocat 103.061.000 lei pentru Programul National de Supraveghere si Control al Infectiei HIV in 2013-2014. In intreaga lume, 34 de milioane de oameni sunt infectati cu „virusul ucigas”.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro