NEAMT: Medicii de familie pornesc razboiul cu Casa de SanatatePrevious Article
Medicii de familie buzoieni avertizeaza: cabinetelor lor vor ajunge in sapa de lemn si s-ar putea desfiintaNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Contractul-cadru, marul discordiei intr-un nou scandal intre medicii de familie si CNAS

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Contractul-cadru, marul discordiei intr-un nou scandal intre medicii de familie si CNAS
Related Articles

Medicii sunt nemultimiti de prevederile proiectului anuntate zilele trecute si cer retragerea acestuia din dezbaterea publica, in caz contrar amenintand cu proteste de amploare.

Seria neintelegerilor dintre medicii de familie si reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate isi consuma zilele acestea un nou episod, de aceasta data marul discordiei fiind constituit de proiectul noului Contract-cadrul pe care CNAS l-a pus deja in dezbatere publica si de care medicii de familie nu sunt deloc multumiti. Astfel, la scurt timp dupa ce noile prevederi au fost facute publice, Societatea Nationala de Medicina Familiei a reactionat printr-un comunicat in care se cere retragerea proiectului din dezbaterea publica, pe motiv ca acesta duce prejudicii serioase independentei profesionale a medicilor de familie si chiar starii de sanatate a populatiei.

In document, medicii de familie sustin ca proiectul are un multiplu impact negativ si ca impelementarea sa ar facilita fraudarea Fondului National Unic al Asigurarilor de Sanatate. Medicii se declara nemultumiti si pentru ca noul Contract – cadru elimina parghiile de control care asigura numarul optim de medici de familie independenti, necesar conform nevoilor populatiei si stabilit conform experientei internationale si permite „dezvoltarea salbatica a lanturilor de cabinete medicale, pe acelasi model al distrugerii farmaciilor independente din Romania”.

In comunicatul Societatii Nationale de Medicina Familiei se mai arata ca, in cazul in care va fi adoptat in forma actuala, noul contract va duce la disparitia medicului de familie independent si a relatiei speciale pe care acesta o are cu pacientii sai, facilitand in acelasi timp parasirea cabinetelor din mediul rural si zonele izolate si migrarea medicilor catre zonele urbane, cu consecinte imediate asupra sanatatii publice din Romania. „In ultimii ani au existat semne clare de concurenta neloiala, risipa banilor si transformarea medicinei intr-un supermarket de servicii medicale, intr-un sistem si asa sarac, prin incurajarea risipei si a abuzului prin alcatuirea de monopoluri care sa includa importatori, distribuitori de medicamente, cabinete medicale, farmacii, spitale. In goana dupa clienti si avand unicul obiectiv de maximizare a profitului, dar blocate de legislatia in vigoare care inca limiteaza numarul contractelor disponibile medicilor de familie, s-a trecut la cumpararea cabinetelor scoase la vanzare, prin oferte exagerate, greu de egalat de catre tinerii medici de familie” mai sustin reprezentantii SNMF.

Acestia mai precizeaza ca au adus la conostinta CNAS aceste practici, insa nu a fost luata nici o masura si chiar a fost ignorat cu buna stiinta acest aspect. „CNAS a ignorat cu buna stiinta activitatea lanturilor medicale si a refuzat sa tina cont de solicitarile SNMF si ale Colegiului Medicilor din Romania privind renuntarea la modificarile propuse in proiectul Contractului-cadru. SNMF a participat cu buna credinta la intalnirea din 2 martie, de la sediul CNAS, pentru a discuta proiectul de Contract-cadru si a solicita pentru a treia oara in ultimele luni eliminarea acestor modificari. Argumentele SNMF au fost inca o data ignorate de CNAS, care nu a prezentat nota de fundamentare si analiza de impact a modificarilor propuse, oferind ca justificare doar pretinsa imbunatatire a calitatii serviciilor medicale prin competitie si accesul tinerilor medici de familie in sistem”, se mai arata in comunicat.

In cazul in care Contractul – cadru va fi adoptat in forma prezentata pe site-ul MS, medicii de familie ameninta cu proteste de amploare, care vor continua pana cand se va tine seama si de recomandarile venite din partea lor.

Cea mai importanta prevedere din noul Contract – cadru, si totodata cea mai controversata este cea care spune ca veniturile medicilor de familie sa se imparta 20 la suta pentru plata per capita si 80 la suta pentru plata pe serviciu, in prezent impartindu-se in mod egal intre cele doua categorii.

„Majorarea procentului alocat pentru plata pe serviciu are in vedere plata in functie de performanta, respectiv interesarea medicilor de familie in acordarea de servicii medicale asiguratilor, care sa conduca la reducerea morbiditatii si mortalitatii, la imbunatatirea calitaţii vietii si cresterea satisfactiei pacientului”, sustin reprezentantii CNAS, mentionand in acest sens servicii precum  supravegherea gravidei si copilului prin controale periodice, consultatii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic, consultatii de monitorizare activa prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii imbolnavirilor. Totodata, a fost majorat numarul maxim de consultatii la domiciliu ce pot fi acordate pe luna de medicii de familie de la 21 la 42.

Intr-un nou comunicat, remis astazi, SNMF acuza Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ca promoveaza interesele unor societati comerciale din domeniul medical, care au ca obiective majore generarea profitului si multumirea actionarilor, in detrimentul bolnavilor. Pacientii  devin strict surse de venit, sunt atrasi prin tehnici agresive de marketing si stimularea fricii in fata bolii, pentru a cere si consuma cat mai multe servicii medicale care uneori nu le sunt necesare. Planul de business al acestor societati comerciale “medicale” nu s-a mai putut baza in contextul crizei financiare doar pe abonamente si pe serviciile retail, astfel incat au inceput in urma cu cativa ani sa incheie contracte cu casele de asigurari pentru a folosi si bugetul FNUASS, se mentioneaza in comunicatul amintit.

Decidentii din Sanatate sunt acuzati ca prin proiectul de modificare a Contractului-cadru incearca eliminarea parghiilor de control asupra necesarului  numarului de cabinete de medicina familiei, care asigura, de fapt, climatul concurential corect si in avantajul pacientului. Medicii de familie sustin ca numai in contextul stabilitatii medicale se poate asigura calitatea inalta a serviciilor oferite bolnavului si nu atunci cand apare goana salbatica dupa profit. Calitatea in medicina, satisfactia pacientului se masoara diferit si nu ca la supermarket, pe piata de consum, se mentioneaza in comunicatul SNMF, prin care medicii condamna aceste practici comerciale care incalca deontologia profesionala.

In acest context, medicii de familie spun ca vor decide foarte curand ce masuri de protest vor adopta in cazul in care incercarile lor de mediere vor esua

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

STIRILE ZILEI

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+   0

În perioada 15-19 aprilie 2019, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se va derula o campanie pentru screeningul adenocarcinomului de prostată. Această acţiune se va desfăşura în Cabinetul [...]

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Ministrul Sănătății, despre ambulanța din noroi: Nu vorbim de decesul pacientului pentru că a întârziat echipajul

Ministrul Sănătății, despre ambulanța din noroi: Nu vorbim de decesul pacientului pentru că a întârziat echipajul   0

read more
Ai limba încărcată de depozite albicioase sau gălbui? Mergi imediat la doctor

Ai limba încărcată de depozite albicioase sau gălbui? Mergi imediat la doctor   0

read more
De ce bărbaţii cu muşchi sunt cei mai „incomozi“ iubiţi: explicaţii ştiinţifice

De ce bărbaţii cu muşchi sunt cei mai „incomozi“ iubiţi: explicaţii ştiinţifice   0

read more
12 spitale pentru trei milioane de copii, în România. Medic: Un copil a așteptat 27 de zile

12 spitale pentru trei milioane de copii, în România. Medic: Un copil a așteptat 27 de zile   0

read more
Cel mai scump medicament de pe piață costă 2 milioane de dolari. Ce tratează

Cel mai scump medicament de pe piață costă 2 milioane de dolari. Ce tratează   0

read more
150 de medici s-au întors anul trecut în ţară. De trei ori mai mulţi au anunţat că pleacă

150 de medici s-au întors anul trecut în ţară. De trei ori mai mulţi au anunţat că pleacă   0

read more
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, propune desfacerea contractului de muncă şi dosar penal în cazul asistentei medicale de la Bacău

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, propune desfacerea contractului de muncă şi dosar penal în cazul asistentei medicale de la Bacău   0

read more
Alertă de TBC la o școală din Brăila. Doi elevi au fost diagnosticați cu tuberculoză

Alertă de TBC la o școală din Brăila. Doi elevi au fost diagnosticați cu tuberculoză   0

read more
Criză de sânge fără final. Grupul Digi | RCS & RDS demarează campania „Donează viață! Arată că îți pasă și fii Conectat #LaViață”

Criză de sânge fără final. Grupul Digi | RCS & RDS demarează campania „Donează viață! Arată că îți pasă și fii Conectat #LaViață”   0

read more
Boala sărutului la copii – ce trebuie să ştii

Boala sărutului la copii – ce trebuie să ştii   0

read more
S-a dublat numărul infecțiilor nozocomiale raportate de spitale

S-a dublat numărul infecțiilor nozocomiale raportate de spitale   0

read more
Endocrinolog: „Bolile
tiroidiene autoimune sunt mai frecvente în zonele cu aport normal sau crescut
de iod“. Afecţiuni asociate tiroiditei

Endocrinolog: „Bolile tiroidiene autoimune sunt mai frecvente în zonele cu aport normal sau crescut de iod“. Afecţiuni asociate tiroiditei   0

read more
Sperma elveţienilor este de proastă calitate, alertează cercetători

Sperma elveţienilor este de proastă calitate, alertează cercetători   0

read more
Nuntă cu mireasa conectată la aparatul de respirat! Tânăra are nevoie urgent de transplant

Nuntă cu mireasa conectată la aparatul de respirat! Tânăra are nevoie urgent de transplant   0

read more
„Oboseala cronică,
apatia, stările recurente de melancolie nu sunt normale“. Campanie de depistare
a bolilor tiroidiene

„Oboseala cronică, apatia, stările recurente de melancolie nu sunt normale“. Campanie de depistare a bolilor tiroidiene   0

read more
Hepatita
E. Ce este şi cum se diagnostichează această boală

Hepatita E. Ce este şi cum se diagnostichează această boală   0

read more
Cauzele sforăitului – De ce sforăim şi la ce riscuri ne expunem

Cauzele sforăitului – De ce sforăim şi la ce riscuri ne expunem   0

read more
Simptomele hepatitei A – cum le recunoşti

Simptomele hepatitei A – cum le recunoşti   0

read more
Europa se confruntă cu o epidemie de obezitate provocată de alimentele ultraprocesate

Europa se confruntă cu o epidemie de obezitate provocată de alimentele ultraprocesate   0

read more
Vârstnicii cu
variaţii de greutate au un risc mai mare de demenţă. Studiu

Vârstnicii cu variaţii de greutate au un risc mai mare de demenţă. Studiu   0

read more
Pacient grav bolnav, refuzat de două spitale din Capitală. Tatăl imploră ajutor pentru fiul său

Pacient grav bolnav, refuzat de două spitale din Capitală. Tatăl imploră ajutor pentru fiul său   0

read more
Unu din zece
pacienţi din spitale are nevoie de sânge. Cum poţi salva două vieţi cu o singură donare

Unu din zece pacienţi din spitale are nevoie de sânge. Cum poţi salva două vieţi cu o singură donare   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
cheap jordanscheap yeezysua yeezyjordans cheapjordan pas cherair jordan pas cherJordan scarpe