Contractul-cadru, marul discordiei intr-un nou scandal intre medicii de familie si CNAS | Asociatia Medicilor de Familie Mures
NEAMT: Medicii de familie pornesc razboiul cu Casa de SanatatePrevious Article
Medicii de familie buzoieni avertizeaza: cabinetelor lor vor ajunge in sapa de lemn si s-ar putea desfiintaNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Contractul-cadru, marul discordiei intr-un nou scandal intre medicii de familie si CNAS

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Contractul-cadru, marul discordiei intr-un nou scandal intre medicii de familie si CNAS
Related Articles

Medicii sunt nemultimiti de prevederile proiectului anuntate zilele trecute si cer retragerea acestuia din dezbaterea publica, in caz contrar amenintand cu proteste de amploare.

Seria neintelegerilor dintre medicii de familie si reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate isi consuma zilele acestea un nou episod, de aceasta data marul discordiei fiind constituit de proiectul noului Contract-cadrul pe care CNAS l-a pus deja in dezbatere publica si de care medicii de familie nu sunt deloc multumiti. Astfel, la scurt timp dupa ce noile prevederi au fost facute publice, Societatea Nationala de Medicina Familiei a reactionat printr-un comunicat in care se cere retragerea proiectului din dezbaterea publica, pe motiv ca acesta duce prejudicii serioase independentei profesionale a medicilor de familie si chiar starii de sanatate a populatiei.

In document, medicii de familie sustin ca proiectul are un multiplu impact negativ si ca impelementarea sa ar facilita fraudarea Fondului National Unic al Asigurarilor de Sanatate. Medicii se declara nemultumiti si pentru ca noul Contract – cadru elimina parghiile de control care asigura numarul optim de medici de familie independenti, necesar conform nevoilor populatiei si stabilit conform experientei internationale si permite „dezvoltarea salbatica a lanturilor de cabinete medicale, pe acelasi model al distrugerii farmaciilor independente din Romania”.

In comunicatul Societatii Nationale de Medicina Familiei se mai arata ca, in cazul in care va fi adoptat in forma actuala, noul contract va duce la disparitia medicului de familie independent si a relatiei speciale pe care acesta o are cu pacientii sai, facilitand in acelasi timp parasirea cabinetelor din mediul rural si zonele izolate si migrarea medicilor catre zonele urbane, cu consecinte imediate asupra sanatatii publice din Romania. „In ultimii ani au existat semne clare de concurenta neloiala, risipa banilor si transformarea medicinei intr-un supermarket de servicii medicale, intr-un sistem si asa sarac, prin incurajarea risipei si a abuzului prin alcatuirea de monopoluri care sa includa importatori, distribuitori de medicamente, cabinete medicale, farmacii, spitale. In goana dupa clienti si avand unicul obiectiv de maximizare a profitului, dar blocate de legislatia in vigoare care inca limiteaza numarul contractelor disponibile medicilor de familie, s-a trecut la cumpararea cabinetelor scoase la vanzare, prin oferte exagerate, greu de egalat de catre tinerii medici de familie” mai sustin reprezentantii SNMF.

Acestia mai precizeaza ca au adus la conostinta CNAS aceste practici, insa nu a fost luata nici o masura si chiar a fost ignorat cu buna stiinta acest aspect. „CNAS a ignorat cu buna stiinta activitatea lanturilor medicale si a refuzat sa tina cont de solicitarile SNMF si ale Colegiului Medicilor din Romania privind renuntarea la modificarile propuse in proiectul Contractului-cadru. SNMF a participat cu buna credinta la intalnirea din 2 martie, de la sediul CNAS, pentru a discuta proiectul de Contract-cadru si a solicita pentru a treia oara in ultimele luni eliminarea acestor modificari. Argumentele SNMF au fost inca o data ignorate de CNAS, care nu a prezentat nota de fundamentare si analiza de impact a modificarilor propuse, oferind ca justificare doar pretinsa imbunatatire a calitatii serviciilor medicale prin competitie si accesul tinerilor medici de familie in sistem”, se mai arata in comunicat.

In cazul in care Contractul – cadru va fi adoptat in forma prezentata pe site-ul MS, medicii de familie ameninta cu proteste de amploare, care vor continua pana cand se va tine seama si de recomandarile venite din partea lor.

Cea mai importanta prevedere din noul Contract – cadru, si totodata cea mai controversata este cea care spune ca veniturile medicilor de familie sa se imparta 20 la suta pentru plata per capita si 80 la suta pentru plata pe serviciu, in prezent impartindu-se in mod egal intre cele doua categorii.

„Majorarea procentului alocat pentru plata pe serviciu are in vedere plata in functie de performanta, respectiv interesarea medicilor de familie in acordarea de servicii medicale asiguratilor, care sa conduca la reducerea morbiditatii si mortalitatii, la imbunatatirea calitaţii vietii si cresterea satisfactiei pacientului”, sustin reprezentantii CNAS, mentionand in acest sens servicii precum  supravegherea gravidei si copilului prin controale periodice, consultatii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic, consultatii de monitorizare activa prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii imbolnavirilor. Totodata, a fost majorat numarul maxim de consultatii la domiciliu ce pot fi acordate pe luna de medicii de familie de la 21 la 42.

Intr-un nou comunicat, remis astazi, SNMF acuza Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ca promoveaza interesele unor societati comerciale din domeniul medical, care au ca obiective majore generarea profitului si multumirea actionarilor, in detrimentul bolnavilor. Pacientii  devin strict surse de venit, sunt atrasi prin tehnici agresive de marketing si stimularea fricii in fata bolii, pentru a cere si consuma cat mai multe servicii medicale care uneori nu le sunt necesare. Planul de business al acestor societati comerciale “medicale” nu s-a mai putut baza in contextul crizei financiare doar pe abonamente si pe serviciile retail, astfel incat au inceput in urma cu cativa ani sa incheie contracte cu casele de asigurari pentru a folosi si bugetul FNUASS, se mentioneaza in comunicatul amintit.

Decidentii din Sanatate sunt acuzati ca prin proiectul de modificare a Contractului-cadru incearca eliminarea parghiilor de control asupra necesarului  numarului de cabinete de medicina familiei, care asigura, de fapt, climatul concurential corect si in avantajul pacientului. Medicii de familie sustin ca numai in contextul stabilitatii medicale se poate asigura calitatea inalta a serviciilor oferite bolnavului si nu atunci cand apare goana salbatica dupa profit. Calitatea in medicina, satisfactia pacientului se masoara diferit si nu ca la supermarket, pe piata de consum, se mentioneaza in comunicatul SNMF, prin care medicii condamna aceste practici comerciale care incalca deontologia profesionala.

In acest context, medicii de familie spun ca vor decide foarte curand ce masuri de protest vor adopta in cazul in care incercarile lor de mediere vor esua

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
VIDEO. Ce se întâmplă cu coloana atunci când stăm la birou? O demonstrație practică

VIDEO. Ce se întâmplă cu coloana atunci când stăm la birou? O demonstrație practică   0

read more
Hemoroizii: ce sunt şi cum previi apariţia lor

Hemoroizii: ce sunt şi cum previi apariţia lor   0

read more
Tot mai multe alerte alimentare, pericol de contaminare cu Listeria. Cum ştii dacă ai luat bacteria

Tot mai multe alerte alimentare, pericol de contaminare cu Listeria. Cum ştii dacă ai luat bacteria   0

read more
Sanitas: Veniturile asistenţilor medicali sunt în pericol!

Sanitas: Veniturile asistenţilor medicali sunt în pericol!   0

read more
Cum scăpăm de hemoroizi. Alimentele de evitat

Cum scăpăm de hemoroizi. Alimentele de evitat   0

read more
Alertă după alertă în industria alimentară. Produse contaminate retrase din mai multe rețele de supermarketuri

Alertă după alertă în industria alimentară. Produse contaminate retrase din mai multe rețele de supermarketuri   0

read more
Cinci lucruri
care nu cresc riscul de cancer mamar

Cinci lucruri care nu cresc riscul de cancer mamar   0

read more
Încă un sirop de tuse, retras de la vânzare în România

Încă un sirop de tuse, retras de la vânzare în România   0

read more
Lidl retrage fulgi de cocos de la vânzare. Produsul vizat conține dioxid de sulf

Lidl retrage fulgi de cocos de la vânzare. Produsul vizat conține dioxid de sulf   0

read more
Medicamentele care scad aciditatea gastrică reduc eficienţa
unor tratamente anticancer. Studiu

Medicamentele care scad aciditatea gastrică reduc eficienţa unor tratamente anticancer. Studiu   0

read more
Cât costă o viață de om în România. Sancțiunea primită de medicul care a refuzat să consulte o pacientă, iar aceasta a murit

Cât costă o viață de om în România. Sancțiunea primită de medicul care a refuzat să consulte o pacientă, iar aceasta a murit   0

read more
Ghinion mortal: Internat cu altă problemă, a luat rujeolă din spital, apoi a fost mutat în altă unitate sanitară unde a contractat o gripă ce i-a fost fatală

Ghinion mortal: Internat cu altă problemă, a luat rujeolă din spital, apoi a fost mutat în altă unitate sanitară unde a contractat o gripă ce i-a fost fatală   0

read more
Încă trei bărbați morți de gripă. Numărul deceselor ajunge la 127

Încă trei bărbați morți de gripă. Numărul deceselor ajunge la 127   0

read more
A murit un al doilea pacient internat la Institutul „Marius Nasta”

A murit un al doilea pacient internat la Institutul „Marius Nasta”   0

read more
Falsul medic de la Spitalul Ilfov a fost și în săli de operație din clinici private

Falsul medic de la Spitalul Ilfov a fost și în săli de operație din clinici private   0

read more
Bacterie ucigașă într-un spital din București

Bacterie ucigașă într-un spital din București   0

read more
Psiholog de pacienţi cu cancer: „Terapiile
suport reduc suferinţa psihică“

Psiholog de pacienţi cu cancer: „Terapiile suport reduc suferinţa psihică“   0

read more
Ministerul Sănătății: Un produs cosmetic din două este fals. Creme cu substanțe chimice, vândute ca naturiste

Ministerul Sănătății: Un produs cosmetic din două este fals. Creme cu substanțe chimice, vândute ca naturiste   0

read more
Tinerețe fără bătrânețe. Metalele grele, un pericol pentru organism

Tinerețe fără bătrânețe. Metalele grele, un pericol pentru organism   0

read more
O nouă anchetă la spitalul din Târgu Jiu. Tunsoarea care i-ar putea costa funcţia pe doi asistenți

O nouă anchetă la spitalul din Târgu Jiu. Tunsoarea care i-ar putea costa funcţia pe doi asistenți   0

read more
Efectele vremii înșelătoare asupra sănătății. Avertismentul specialiștilor

Efectele vremii înșelătoare asupra sănătății. Avertismentul specialiștilor   0

read more
Europarlamentarii au adoptat o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale

Europarlamentarii au adoptat o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.