Norme Coca 2023 - 2024

Scăderea preţurilor medicamentelor cu 20% va afecta în primul rând farmaciile care trebuie să aplice noul preţ pe stocurile deja existente * există posibilitatea ca 1.000 de medicamente ieftine să dispară de pe piaţă 

Ieftinirea medicamentelor cu 20% şi implicit alinierea preţurilor la minimul european începând de la 1 iulie este o măsură benefică pentru populaţie, însă nu şi pentru producători sau pentru farmacii. Conform noii liste de preţuri publicate în Monitorul Oficial, de la 1 iulie farmaciile trebuie să scadă preţul tuturor medicamentelor din stoc, chiar dacă acestea au fost achiziţionate înainte ca noul Catalog Naţional al Medicamentelor să intre în vigoare. În aceste condiţii, principala pierdere este a farmaciilor, care trebuie să aplice această modificare pe stocurile deja existente. „Până la urmă nu trebuie să uităm faptul că farmaciile nu sunt societăţi caritabile, ci sunt societăţi comerciale, care au de pierdut în aceasta formă.

Nu spune nimeni să nu se micşoreze preţurile pentru binele populaţiei, însă ar fi normal să nu se facă pe marfa deja luată la un anumit preţ. Au de pierdut farmaciile în primul rând, pentru că acestea au contracte cu furnizorii şi odată achiziţionată marfa, aceasta trebuie plătită la acelaşi preţ”, a declarat farm.pr. Gabriela Streit, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi.

Există posibilitatea, de asemenea, ca aproximativ 1.000 de medicamente ieftine să dispară de pe piaţă, deoarece costurile de producţie vor depăşi costurile de vânzare, iar producătorii vor renunţa în timp să le mai scoată pe piaţă. „În condiţiile în care se scade preţul şi la medicamentele generice, care erau deja ieftine, producătorul va considera că nu este rentabil să le producă, ceea ce va duce la dispariţia lor de piaţă”, a subliniat preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi. Deşi în mod teoretic acestea ar putea fi înlocuite cu alte medicamente care au acelaşi efect terapeutic, una dintre probleme ar putea fi efectele adverse care diferă de la un produs la altul şi care ar putea afecta bolnavii.

Controale la farmacii

În cele peste 200 de farmacii din Iaşi au început controalele din partea Ministerului Sănătăţii, care verifică dacă au fost aplicate noile preţuri. Prezent zilele trecute la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a precizat că situaţia trebuie privită ca un demers legitim, dat şi de contextul socio-economic în care România se află, fiind nefiresc ca preţurile medicamentelor să fie aceleaşi ca în alte ţări care au un PIB mai mare decât cel al ţării noastre. „Am văzut că sunt foarte mulţi îngrijoraţi de acest aspect. Se întâmplă o dată la 25 de ani să scadă preţurile şi văd că este foarte multă panică. Ar trebui din contra, să ne bucurăm că nu mai cresc, pentru că eram obişnuiţi ca în fiecare an să se întâmple asta, iar dacă ne facem griji referitor la pierderi, trebuie să înţelegem că dacă în anii trecuţi unii câştigau mai mult, anul acesta vor câştiga cât trebuie”, a precizat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

 

nicolae-banicioiu
***
„Dacă în anii trecuţi unii câştigau mai mult, anul acesta vor câştiga cât trebuie” -
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii

 

Sursa

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro