Norme Coca 2023 - 2024

Copiii agitaţi, neatenţi şi cu un comportament violent ar putea fi o consecinţă a fumatului pasiv. Astfel că data viitoare când vă aprindeţi o ţigară în casă ar fi bine să ţineţi cont de această consecinţă nefastă asupra copiilor voştri.

Potrivit unei cercetări recente a unei echipe de savanţi spanioli, copiii care sunt expuşi frecvent fumului de ţigară au un risc de trei ori mai mare de a suferi de tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie (ADHD), afecţiune de care suferă aproximativ 200.000 de copii în România, conform ultimelor statistici realizate de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Experţii au rugat părinţii a 2.357 de copii, cu vârste între 4 şi 12 ani, să completeze nişte chestionare care evaluau starea psihologică a celor mici. Rezultatele au indicat că aproximativ 8% dintre copii sufereau de anumite tulburări comportamentale şi 7% dintre ei erau expuşi fumului de ţigară pentru mai puţin de o oră pe zi.

“Nu avem încă o legătură evidentă a faptului că fumatul pasiv se face vinovat de cazurile în creştere de ADHD, mai ales că diagnosticul nu a fost pus de un psiholog, însă este clar un semnal de alarmă că părinţii ar trebui să evite să fumeze în apropierea copiilor”, spune Lucy Popova, unul dintre autorii studiului.

Fumatul, fie că este o acţiune asumată sau inevitabilă, este principala cauză a unor maladii ce pot fi prevenite prin renunţarea la acest viciu. Pe lista celor mai întâlnite afecţiuni cauzate de fumat se numără astmul, cancerul pulmonar, diabetul, disfuncţiile erectile, sarcina extrauterină, artrita şi accidentul vascular cerebral.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro