Norme Coca 2023 - 2024

Raluca se străduieşte de zece ani să aducă pe lume propriul copil. O sarcină extrauterină și o doctoriță nepricepută i-au distrus ambele trompe uterine, așa că singura șansă este fertilizarea in vitro.

A  plătit mii de euro ca să își vadă visul cu ochii, iar acum, când se apropie de 40 de ani, șansa de a deveni mamă i se pare din ce în ce mai îndepărtată. „Mai încerc o singură dată și, dacă nu îmi iese, renunț. În afară de mulți bani cheltuiți, nu m-am ales cu nimic”.

Este povestea a mii de românce care își doresc să devină mame și care se dau în fiecare an pe mâna doctorilor, gata să suporte tratamente chinuitoare, care le dau organismul peste cap. Sub 30 la sută din ele pleacă acasă cu un copil, în timp ce în centrele de tradiție din Europa rata de succes depășește 55 la sută. Numărul cuplurilor care au probleme de infertilitate în România este apropiat de media europeană: 25% la sută. Diferenţa este că româncele sunt plimbate cu anii pe la medici care nu sunt pregătiţi să le ajute şi ajung la vârste foarte înaintate la un specialist în infertilitate. Asta, dacă ajung vreodată.

La fel de adevărat este că cele mai multe femei aflate în această situație au întârziat mult momentul în care și-au pus problema să devină mame, ocupate să își facă o carieră, să cumpere o casă, să o pregătească pentru un copil...

„Copiii se fac la tinerețe”, este replica pe care un celebru profesor o folosește pentru a-și încuraja tinerele paciente să grăbească momentul nașterii. Tehnicile moderne ajută  pentru a crește șansele dacă prima tinerețe s-a dus, însă nu oricine este calificat să le folosească. Iar dacă vă doriţi să faceţi tot ce depinde de voi pentru a avea copii sănătoşi, ţineţi cont că în România sunt puţine centre care pot face teste genetice care elimină riscul de boli la copiii născuţi prin tehnici de reproducere asistată. Toate astea în condiţiile în care pe măsură ce trec ani creşte şi riscul de a concepe bebeluşi cu mutaţii, iar statistica spune cam aşa: dacă în cazul unei femei de 30 de ani, doar 20% din foliculi (cavitate a ovarului în care se dezvoltă un ovul) prezintă mutații, în timp ce restul de 80% sunt sănătoși, în cazul unei femei de 40 de ani, procentul se schimbă: 80-90% din foliculi prezintă mutații.

De aceea, o femeie de 40 de ani rămâne gravidă mai greu, pentru că majoritatea foliculilor ei nu sunt sănătoși, iar natura face o selecție. Program Naţional de Fertilizare In Vitro, finanţat de Ministerul Sănătaţii, care acoperea parţial costurile cuplurilor cu probleme de fertilitate, nu mai există în acest an şi nici nu sunt şanse să fie reluat.

Aşa că celor care își doresc să lase în urma lor propriii moștenitori nu le rămâne decât să se asigure că au bani suficienţi în cont (cel puţin 3000-4000 de euro) şi să se documenteze temeninic când îşi aleg medicul şi clinica, mai ales dacă se gândesc să încerce tratamente în centre medicale din România.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro