Sase suspecti in dosarul retetelor false, retinuti pentru 24 de ore. Schema prin care vindeau medicamente gratuitePrevious Article
LEGISLATIE: Modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului va fi stabilita prin norme metodologice de aplicare Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Cristian-Sever Oana: “Putem muri de inima rea? Cine-i de vina?”.

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Cristian-Sever Oana: “Putem muri de inima rea? Cine-i de vina?”.

Gelozia este un factor de risc pentru boli cardiovasculare mai important decât fumatul, mai ales în rândul bărbaţilor, în timp ce coeziunea comunităţii scade riscul, jucând chiar un rol mai important decât dieta, a arătat medicul Cristian-Sever Oană, la conferinţa Mediafax Talks.

Cristian-Sever Oană, medic primar de medicina familiei, a susţinut la conferinţa Mediafax Talks organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, o prezentare cu titlul “Putem muri de inimă rea? Cine-i de vină?”.

Medicul a menţionat că în UE se cheltuiesc anual 110 miliarde de euro pe îngrijirea bolilor cardiovasculare.

El a arătat apoi că s-au făcut studii pentru a se identifica tipul de persoană care este probabil să sufere de probleme cardiace. Astfel, Meyer Friedman şi Ray Rosenman (1974) au elaborat Tipul A de comportament: ambiţios, agresiv, competitiv, neliniştit, sub presiunea timpului.

Însă meta-analiza lui Booth-Kewley şi Friedman (1987) a relevat că mai puţin de 2% din variaţia bolilor de inimă poate fi prezisă de comportamentul de tip A, şi nu este cu nimic mai bună decât alţi factori de risc.

Pe de altă parte, tulburarea de panică se asociază cu evenimente ischemice tranzitorii, iar stresul mintal (emoţii negative precum depresia şi anxietatea) duce la ischemie miocardică la 50 – 70% din pacienţii cu boală coronariană stabilă (Dakak et al. 1995).

Un alt factor de risc este legat de ierarhia socială. Astfel, salariaţii poziţionaţi la baza organigramei au o rată de mortalitate de trei ori mai mare decât cei din vârful ierarhiei (Studiul Whitehall I – British Medical Journal 1978). Un alt studiu a arătat de asemenea că funcţionarii publici de rang inferior au un risc semnificativ crescut de boli cardiace, cancer, boală pulmonară cronică, boli gastrointestinale, depresie şi suicid (Studiul Whitehall II – BMJ 1997, Lancet 1991).

Nu în ulimul rând, viaţa emoţională are impact asupra sistemului nervos autonom, care la rândul său are efect semnificativ asupra inimii, iar cea mai semnificativă variabilă este prezenţa sau absenţa contactelor sociale, a mai arătat Oană.

Totodată, nivelul satisfacţiei personale a fiecăruia depinde de nivelul de satisfacţie a reţelei sociale din care face parte, potrivit Framingham Heart Study (Fowler and Christakis, 2008), efectuat pe 4.739 de subiecţi urmăriţi din 1983 până în 2003.

Pe de altă parte, atitudinea de rivalitate este un factor de risc mai important decât fumatul. Neîncrederea şi gelozia sunt cei mai mari “ucigaşi”, mai ales la bărbaţi, iar cel mai bun factor de protecţie este coeziunea comunităţii, a mai spus medicul, citând un studiu al Harvard Center for Society and Health (Skrabski et al., 2003) efectuat pe 12.643 de subiecţi din Ungaria.

Jacques Lacan (1948) a fost primul care a desoperit prevalenţa scăzută a hipertensiunii printre imigranţii din societatea americană care îşi menţinuseră coeziunea şi ritualurile culturale comunitare.

Un alt studiu (Bruhn and Wolf, 1979), făcut la Roseto, în Pennsylvania, a arătat că, la o populaţie de 1.600 de imigranţi din sudul Italiei, rata deceselor prin infarct de miocard era la jumătate faţă de rata naţională din SUA. Coeziunea comunităţii s-a dovedit în cadrul acestei cercetări mai importantă decât dieta, colesterolul sau fumatul.

Un al treilea studiu (Berkman and Syme, 1979), efectuat la Alameda County, California, pe un eşantion de 4.775 adulţi, împărţiţi în patru clase diferite în funcţie de intensitatea legăturilor sociale şi urmăriţi timp de nouă ani, a relevat că persoanele cu legături sociale slabe/puţine au avut o probabilitate de două ori mai mare să moară de boli cardiovasculare decât cei cu legături sociale puternice/numeroase, după ajustarea celorlalţi factori de risc.

Cristian Oană a arătat astfel că relaţiile sociale nu sunt doar un tampon faţă de stresorii sociali întâlniţi în societăţile industrializate, ci au un impact direct asupra sănătăţii înseşi.

Partenerul de viaţă joacă şi el un rol important. Ajutorul venit din partea acestuia este esenţial în predicţia ratei de supravieţuire la pacienţii cu transplant cardiac, potrivit unei alte cercetări (Brigitta Bunzel, 1993)

Viaţa de cuplu nu numai combate afecţiuile cardiovasculare, ci previne şi demenţa. CAIDE Study (Hakansson et al., 2009), efectuat pe 2.000 de subiecţi din Finlanda de Est, urmăriţi timp de 21 de ani, a arătat că riscul de demenţă este aproape triplu la cei ce trăiesc singuri începând de la jumătatea vieţii şi la bătrâneţe.

Astfel, diferiţi cercetători au ajuns la concluzia că sănătatea individului depinde de modul cum este condusă comunitatea din care face parte, punându-se întrebarea dacă este datoria medicinei să dezbată cel mai bun mod de a conduce comunitatea, a arătat în final Oană.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

INVATA SA TRAIESTI SANATOS

Nutriția în relație cu sănătatea generală și orală – abordare interdisciplinară 9-11 Mai 2019, Târgu Mureș

Nutriția în relație cu sănătatea generală și orală – abordare interdisciplinară 9-11 Mai 2019, Târgu Mureș   0

  A 6-a Conferință de Nutriție și Dietetică cu participare internațională: “Nutriția în relație cu sănătatea generală și orală – abordare interdisciplinară” 9-11 Mai 2019, Târgu Mureș organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și [...]

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Cauzele chisturilor
hepatice. Când este indicat tratamentul şi în ce constă

Cauzele chisturilor hepatice. Când este indicat tratamentul şi în ce constă   0

read more
Cinci vieți salvate de moartea unui copil de 10 ani. Mama unui copil salvat: „A fost un chin timp de şase ani”

Cinci vieți salvate de moartea unui copil de 10 ani. Mama unui copil salvat: „A fost un chin timp de şase ani”   0

read more
Spitalul Universitar din Capitală, amendat cu 20.000 de lei pentru pacienţii morţi abandonaţi pe holuri

Spitalul Universitar din Capitală, amendat cu 20.000 de lei pentru pacienţii morţi abandonaţi pe holuri   0

read more
Tehnica de editare genetică Crispr, testată în premieră in vivo, pe oameni, similar unui medicament

Tehnica de editare genetică Crispr, testată în premieră in vivo, pe oameni, similar unui medicament   0

read more
Conf.dr. Roxana Nemeş:
„Astmul bronşic nu se rezolvă cu salina“

Conf.dr. Roxana Nemeş: „Astmul bronşic nu se rezolvă cu salina“   0

read more
Ghidurile medicale din România sunt expirate. Asistent: Dacă ar fi un incendiu în sala de operații, nu știu pe unde pot să ies

Ghidurile medicale din România sunt expirate. Asistent: Dacă ar fi un incendiu în sala de operații, nu știu pe unde pot să ies   0

read more
Evali, noua afecţiune indusă de ţigara electronică. Care sunt simptomele

Evali, noua afecţiune indusă de ţigara electronică. Care sunt simptomele   0

read more
”La ce mă expun dacă îmi montez sterilet?” Dr Ciprian Pop Began răspunde

”La ce mă expun dacă îmi montez sterilet?” Dr Ciprian Pop Began răspunde   0

read more
Alimentele light, mai sănătoase sau nu? Sfatul specialistului

Alimentele light, mai sănătoase sau nu? Sfatul specialistului   0

read more
Boala necunoscută în România care este indusă de ţigara electronică. Prof.dr. Florin
Mihălţan: „Este o nouă consecinţă a fumatului“

Boala necunoscută în România care este indusă de ţigara electronică. Prof.dr. Florin Mihălţan: „Este o nouă consecinţă a fumatului“   0

read more
Spital județean în criză de mâncare pentru pacienți. Manager: Sunt alimente pentru săptămâna viitoare

Spital județean în criză de mâncare pentru pacienți. Manager: Sunt alimente pentru săptămâna viitoare   0

read more
Organismul luptă cu celulele canceroase din interiorul tumorilor, ceea ce explică de ce imunoterapia e eficientă la unii pacienţi

Organismul luptă cu celulele canceroase din interiorul tumorilor, ceea ce explică de ce imunoterapia e eficientă la unii pacienţi   0

read more
O tânără însărcinată în nouă luni a murit, după ce a plecat de la spital unde i s-a spus că are „o stare bună”

O tânără însărcinată în nouă luni a murit, după ce a plecat de la spital unde i s-a spus că are „o stare bună”   0

read more
Încă un medic fals în România, descoperit de o echipă Digi24. Bărbatul este de fapt un programator IT

Încă un medic fals în România, descoperit de o echipă Digi24. Bărbatul este de fapt un programator IT   0

read more
Ministerul Sănătăţii s-a sesizat după ancheta Digi24 şi a cerut controale privind medicul fals, care era, de fapt, programator IT

Ministerul Sănătăţii s-a sesizat după ancheta Digi24 şi a cerut controale privind medicul fals, care era, de fapt, programator IT   0

read more
Virusul misterios din China pune autoritățile din România în alertă. Cât de mare este pericolul?

Virusul misterios din China pune autoritățile din România în alertă. Cât de mare este pericolul?   0

read more
Gestul impresionant prin care o familie îndoliată a salvat viața a 5 oameni

Gestul impresionant prin care o familie îndoliată a salvat viața a 5 oameni   0

read more
Amenzi de 63.000 de lei după ce pereții de la Spitalul Bagdasar-Arseni au fost spălați cu un mop murdar

Amenzi de 63.000 de lei după ce pereții de la Spitalul Bagdasar-Arseni au fost spălați cu un mop murdar   0

read more
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci ghimbir în fiecare zi?

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci ghimbir în fiecare zi?   0

read more
Atenţie la gripă! Ce putem face pentru a ne proteja?

Atenţie la gripă! Ce putem face pentru a ne proteja?   0

read more
Adevărul Live de la 14.00: De ce apare şi cum se tratează tiroidita
autoimună

Adevărul Live de la 14.00: De ce apare şi cum se tratează tiroidita autoimună   0

read more
Anchetă de amploare la Arad, unde zeci de copii s-au intoxicat după deratizarea din şcoală. Ministru: Nimeni nu şi-a făcut treaba

Anchetă de amploare la Arad, unde zeci de copii s-au intoxicat după deratizarea din şcoală. Ministru: Nimeni nu şi-a făcut treaba   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.