Mii de copii au rămas nevaccinaţi, susţin medicii de familie
Mii de copii din întreaga ţară sunt în pericol să facă tuse convulsivă din cauză că vaccinul Hexacima lipseşte din cabinetele medicilor de familie încă din luna septembrie a anului trecut.
Doctorii trag un semnal de alarmă şi spun că şi alte seruri lipsesc cu desăvârşire, în timp ce părinţii susţin că, odată ajunşi la farmacie, nu pot cumpăra produsele pentru că ele nu sunt pe stocuri. De altfel, chiar vineri dimineaţă, medicii de familie s-au întâlnit cu ministrul Sănătăţii în speranţa că situaţia va fi soluţionată. Concret, în 35 de judeţe din ţară lipsesc vaccinurile din schema naţională de vaccinare, mii de copii riscând să se îmbolnăvească de boli grave cum sunt poliomielita, tusea convulsivă sau hepatita B în lipsa imunizării. Chiar dacă medicii de familie susţin că trimit lunar solicitări către direcţiile de sănătate publică, ei sunt informaţi că produsele, care sunt făcute de doi producători internaţionali, nu se găsesc pe stoc.
„Copiii riscă să facă boli grave ca poliomielita şi tusea convulsivă” Din acest motiv, copiii rămân nevaccinaţi, iar părinţii care sunt dispuşi să scoată bani din buzunar pentru a cumpăra serul nu îl găsesc în farmacii. „Doar în şase judeţe nu sunt probleme cu vaccinurile. Tetravalentul, adică vaccinul care li se administrează copiilor de şase ani pentru boli cum sunt tetanosul şi poliomielita l-am primit în decembrie şi acum putem vaccina. În schimb, este dezastru pentru cei care nu au apucat să facă Hexacima, administrat la 2, 4 şi 12 luni.
Probleme sunt şi la vaccinul antitetanos, care nu se găseşte încă şi pentru care pacienţii sunt nevoiţi să plătească 50 de lei atunci când îl cumpără din farmacie. Însă, ideea e că sunt pacienţi muşcaţi de câini care renunţă să-l mai ia”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).
Potrivit medicului, anul trecut au fost medici de familie care au fost aprovizionaţi doar de trei ori în decursul a 12 luni. „Cum să primeşti vaccin de trei ori pe an, când tu lunar trebuie să vaccinezi copiii de pe liste? N-ar trebui să fie crize, dar cea de acum este o criză care se adânceşte pe zi ce trece”, a completat Sandra Alexiu.
Din 27 de doze cerute, a primit doar şapte
La rândul său, medicul de familie Gabriel Munteanu, din Bistriţa, a explicat, pentru „Adevărul”, că în luna decembrie a primit un număr mai mic de doze de vaccinuri din schema naţională de imunizare decât cel solicitat. „În luna decembrie am cerut 23 de doze de tetravalent şi am primit doar şapte, iar în ceea ce priveşte Hexacima, am solicitat 13 doze şi am primit şapte. Nu-i normal să se întâmple aşa ceva”, a declarat medicul bistriţean. Dacă în cele mai multe judeţe sunt probleme, medicii din Ilfov nu se plâng încă de modul în care sunt aprovizionaţi de direcţia locală de sănătate publică. Spre exemplu, medicul de familie Daniela Ştefănescu, membru în Comitetul Naţional de Vaccinare, spune că se numără printre norocoşii care au serul necesar în cabinet.
Dacă în cele mai multe judeţe sunt probleme, medicii din Ilfov nu se plâng încă de modul în care sunt aprovizionaţi de direcţia locală de sănătate publică. Spre exemplu, medicul de familie Daniela Ştefănescu, membru în Comitetul Naţional de Vaccinare, spune că se numără printre norocoşii care au serul necesar în cabinet. „Eu am vaccinat copiii şi am primit exact cât am cerut, nu ştiu când vom intra şi noi în această criză care se simte în celelalte judeţe. În Bucureşti este o foarte mare problemă, acolo nici distribuţia nu se face cum trebuie. E multă birocraţie la mijloc. Astfel de sincope trebuie eliminate, pentru că vorbim de viaţa unor copii care riscă să facă o formă severă de boală. Şi nu vorbim de patologii uşor de tratat, ci de difterie, de poliomielită şi aşa mai departe”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul de familie Daniela Ştefănescu.
„Corpul de control al premierului să ancheteze lipsa vaccinului”
Părinţii simt din plin lipsa vaccinurilor din schema naţională. De pildă, Asociaţia Mame pentru Mame a primit tot mai multe mesaje în ultima perioadă, în care mămicile se plângeau că, deşi sunt dispuse să plătească pentru vaccinuri, nu pot intra în posesia lor. „Dacă noi nu reglăm aceste derapaje cu accesul la vaccinare, pierd părinţii care vor să îşi imunizeze copiii. Nu avem voie să lăsăm birocraţia să ne pună în pericol viaţa micuţilor noştri. Din punctul meu de vedere, autorităţile ar trebui să ancheteze această lipsă de ser, pentru că vaccinarea se face în nişte ferestre de timp”, a conchis Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.