Medicii pneumologi solicita schimbarea legislatiei privind fumatulPrevious Article
Rezidentiat 2014, pe ultima suta de metriNext Article

Cum este tratat pacientul cu tromboflebita in Romania si cum este tratat in Franta

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Cum este tratat pacientul cu tromboflebita in Romania si cum este tratat in Franta

Marea noastră problemă de sistem sanitar este dizarmonia, deja patologică. Nu ştie stânga ce face dreapta. Dar deloc.

Celebrul SIUI ne-a dezamăgit profund la capitolul armonizare. Doctorul Popescu, urgentist, a examinat pacientul seara, pe gastro. Dar reumatologul, a doua zi, nu va şti nimic despre asta. Medicul de familie (MF) va afla (dacă va afla!) a treia zi aceste informaţii, din gura pacientului, trunchiate. Iar în ziua de după, cardiologul particular (de care nici n-ar fi fost mare nevoie chiar atunci) îi va investiga inima fără să ştie, la rându-i, nimic din parcursul ultimei săptămâni. Desigur nici ceilalţi doctori nu vor şti nimic despre cardiolog. Luaţi separat, toţi ar fi medici foarte competenţi, dar luaţi ca mănunchi într-un sistem… Serviciile medicale „se prestează“ sectorial, rupte de context. Rupte atât de contextul organismului uman privit ca un tot unitar, cât şi de contextul financiar-social al sistemului. Nu de puţine ori, ele, serviciile medicale, devin chiar ilogice, inutile, simple socoteli meschine.

   Am pus intenţionat între ghilimele „prestatori“ de servicii medicale. Măsura în care prestatorul reuşeşte să rămână doctor nu mai depinde doar de sine! Cei care se cred şi azi doctori buni, izolaţi în propriul cabinet sau blocaţi în propria specialitate, sunt depăşiţi de vremuri.

   Sunt medic de familie în rural, nu fac naveta. Am, normal, propriile-mi contacte directe cu spitalele şi ambulatoriile de specialitate, ca să netezesc, atât cât pot, periplul prin sistem al bolnavilor mei. Nu-i las singuri.

   Propun acum un joc de imaginaţie. Îţi intră în cabinet un pacient căruia îi suspectezi o tromboflebită profundă la gamba dreaptă. Simptome palide. Poate fi tromboflebită, poate să nu fie, dar gândeşti că-i de preferat o eroare în exces, decât invers. Eşti la 85 de kilometri distanţă de Arad, oraşul care ar putea elucida diagnosticul, având tehnica necesară. Chiar şi a apela salvarea e cu dichis. (Speri ca omul tău să aibă maşină şi bani de drum!) Salvarea are protocol fix, opreşte obligatoriu la spitalul cel mai apropiat, unde va debarca pacientul. Protocolul salvării ignoră competenţa MF deşi tu, MF, ştii precis că acest spital nu poate rezolva diagnosticul, fiindcă nu are cu ce. Deci nu-ţi vei trimite „suspectul“ în neant. Salvarea pică. Dacă ajunge la Arad cu propria-i maşină, UPU rezolvă prima parte, dar, pentru tot ceea ce ar urma, inclusiv medicamente compensate, omul va fi trimis înapoi, 85 km, la MF. Să zicem că MF ar emite reţeta compensată pentru nadroparină, dar, până când e gata reţeta, s-a închis şi farmacia din sat. E vineri, orele 17. Or, prima farmacie care ar putea avea nadroparină e tot la oraş, exact de unde a venit bolnavul. Şi aşa mai departe.

   Cu alte cuvinte, suspiciunea de „tromboflebită acută gambă“ într-un cabinet al unui MF român din rural este începutul unui film suprarealist. Nu ştii niciodată cum se termină când se termină, nu ştii ce personaje apar pe parcurs, cum vor interacţiona ele, ce coincidenţe bizare, ce furtuni, ce noi conflicte vor apărea. Începe marea aventură. Iar producţia filmului este finanţată de pacient. Când acţiunea filmului atinge punctul culminant, spectatorii sunt cu sufletul la gură, iar o voce impersonală din fundal, repetă ritmic: „Medicul de familie este vinovat. Medicul de familie ar fi trebuit să …, era obligat să …“.

   Veţi citi mai jos textul semnat de un MF român care lucrează în Franţa. Ce face el într-o astfel de situaţie. Întreb retoric: de unde ştie exact ce să facă? De unde ştiu toţi ce să facă? De ce îşi transmit ei unii altora informaţia?

Dr. Otilia ŢIGĂNAŞ, Hăşmaş, jud. Arad

 

Capitolul al doilea, franţuzesc

 

   Ce îmi place mie în Franţa e că medicul de familie îşi poate face cu adevărat meseria, fără îngrădiri inutile. Avem dreptul să cerem orice analiză de sânge, orice investigaţie radiologică (de la radiografie şi ecografie, la IRM şi CT). Putem iniţia orice tratament medicamentos, kinetoterapie etc., fără să fie obligatorie recomandarea specialistului. Medicul de familie e mai la îndemâna pacientului, dar e şi mai ieftin pentru casa de asigurări. De ce în România MF are atâtea restricţii chiar nu înţeleg.

   Vă dau un exemplu concret, în replică la textul Otiliei Ţigănaş, ca să vă faceţi o idee cum lucrăm noi în Franţa. Dacă vine un pacient cu suspiciune de tromboflebită sau embolie pulmonară, suspiciune determinată de:

   A. existenţa factorilor de risc – imobilizare prelungită (mai mult de trei zile la pat), chirurgie recentă, cancer, antecedente personale sau familiale de boală tromboembolică;

   B. simptomatologie – edem al membrului inferior, durere la nivelul gambei (spontană sau la palpare), eventual tahicardie, dispnee etc.,  urmez paşii şi trimit:

   1. direct la laborator (la 15 km) sau la asistenta medicală (din sat), cu o reţetă pentru a face o analiză de sânge, unde verific D-dimerii, markeri crescuţi în tromboflebite;

   2. la radiologie (unde sun în prealabil, ca să anunţ colegii şi să-i rog să-mi vadă pacientul în urgenţă), cu o altă reţetă pentru ecografie Doppler venos de membru inferior, plus/minus CT toracic.

   După câteva ore (trei-patru), dacă este o embolie pulmonară, radiologul internează pacientul pentru tratament spitalicesc. Dacă este doar o tromboflebită profundă sau superficială, pacientul se întoarce la mine. Mă sună, dacă nu mai sunt la cabinet, şi îl primesc iar. Eu iniţiez tratamentul cu anticoagulante injectabile, astfel:

   – pentru tromboflebita superficială, injecţii subcutanate cu fondaparină de 2,5 mg/0,5ml, timp de 42 de zile sau până la dispariţia completă a simptomelor;

   – pentru tromboflebita profundă:

   a. ciorapi elastici compresivi (pe care pacientul îi ia de la farmacie cu reţeta mea, dar alegând acolo ce formă şi culoare doreşte);

   b. injecţii s.c. cu heparine cu greutate moleculară mică, timp de şapte-zece zile. Eu îi fac pacientului o reţetă, el îşi ridică injecţiile de la farmacie, iar apoi ele sunt administrate de asistenta medicală, la domiciliu. (Reţeta pentru asistentă, pentru tratament la domiciliu, tot eu o dau.) În acest interval de timp, tot la domiciliu, pacientul face două analize de sânge pe săptămână, pentru verificarea trombocitelor. (Reţeta, desigur, o dau tot eu.)

   c. în ziua a şaptea, de obicei, pacientul începe, concomitent cu injecţiile, tratament anticoagulant oral. Analiza de sânge pentru INR se face de două ori pe săptămână în primele două săptămâni, o dată pe săptămână timp de două săptămâni, iar apoi o dată pe lună sau la cerere, dacă este necesar. Injecţiile se opresc atunci când se atinge valoarea ţintă INR, între 2 şi 3. Doza anticoagulantului oral se fixează în funcţie de INR. După fiecare analiză, medicul generalist primeşte în aceeaşi zi rezultatul pe mail sau fax şi apoi îi comunică pacientului doza cu care trebuie să continue.

   Tratamentul va dura trei-şase luni, în funcţie de caz. Toate consultaţiile, investigaţiile şi tratamentul sunt suportate de casa de asigurări (70% de cea de stat şi 30% cea privată).

Autori: Dr. Otilia ŢIGĂNAŞ Dr. Adina CHERICHEŞ | 14 Noiembrie 2014

 

Dr. Adina CHERICHEŞ, Normandia, Franţa

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Familia fostului ministru Sebastian Vlădescu deține firma care asigură mentenanța ventilatoarelor din TIR-ul ATI de la „Victor Babeș”

Familia fostului ministru Sebastian Vlădescu deține firma care asigură mentenanța ventilatoarelor din TIR-ul ATI de la „Victor Babeș”   0

read more
Medlife, despre răspunsul imun al organismului după vaccinarea anti-COVID-19: Post-vaccinare, riscul de infectare este foarte mic STUDIU

Medlife, despre răspunsul imun al organismului după vaccinarea anti-COVID-19: Post-vaccinare, riscul de infectare este foarte mic STUDIU   0

read more
Cum funcţionează cocktailul de anticorpi de la Regeneron şi cum ajută la prevenirea Covid-19

Cum funcţionează cocktailul de anticorpi de la Regeneron şi cum ajută la prevenirea Covid-19   0

read more
Oricine dorește se poate vaccina cu serul AstraZeneca, chiar dacă nu are programare. Precizări CNCAV

Oricine dorește se poate vaccina cu serul AstraZeneca, chiar dacă nu are programare. Precizări CNCAV   0

read more
Nefrectomii de înaltă complexitate realizate minim invaziv la Spitalul Clinic SANADOR

Nefrectomii de înaltă complexitate realizate minim invaziv la Spitalul Clinic SANADOR   0

read more
Adevărul Live de la 14.00: Sarcina în pandemie şi vaccinarea anti COVID-19

Adevărul Live de la 14.00: Sarcina în pandemie şi vaccinarea anti COVID-19   0

read more
Studiu: Tulpina britanică nu provoacă o formă de COVID-19 atât de gravă cum se credea

Studiu: Tulpina britanică nu provoacă o formă de COVID-19 atât de gravă cum se credea   0

read more
Anchetă la Spitalul din Târgu Neamț: un angajat s-a uitat la filme pentru adulți și a virusat calculatoarele

Anchetă la Spitalul din Târgu Neamț: un angajat s-a uitat la filme pentru adulți și a virusat calculatoarele   0

read more
Regeneron a solicitat aprobarea în SUA a tratamentului său cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, cu scop preventiv

Regeneron a solicitat aprobarea în SUA a tratamentului său cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, cu scop preventiv   0

read more
Raed Arafat: În România avem aproape 4.000 de paturi ATI, din care 1.532 pentru COVID. Azi am pierdut opt paturi

Raed Arafat: În România avem aproape 4.000 de paturi ATI, din care 1.532 pentru COVID. Azi am pierdut opt paturi   0

read more
DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitate

DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitate   0

read more
Trei pacienți au murit în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen

Trei pacienți au murit în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen   0

read more
Peste 62.800 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 93 reacții adverse

Peste 62.800 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 93 reacții adverse   0

read more
Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID

Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID   0

read more
Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile

Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile   0

read more
Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru a trata pacienţii cu forme grave de COVID

Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru a trata pacienţii cu forme grave de COVID   0

read more
Rată de infectare de 18% în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt 1.529 de pacienți

Rată de infectare de 18% în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt 1.529 de pacienți   0

read more
REPORTAJ. Două zile alături de un medic de terapie intensivă. Experiențele dramatice trăite într-o tură de 30 de ore de muncă

REPORTAJ. Două zile alături de un medic de terapie intensivă. Experiențele dramatice trăite într-o tură de 30 de ore de muncă   0

read more
Conform unui studiu, Marea Britanie atinge imunitatea de grup. Mircea Iliescu, genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”

Conform unui studiu, Marea Britanie atinge imunitatea de grup. Mircea Iliescu, genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”   0

read more
Marea Britanie ar atinge imunitatea de grup, conform unui studiu. Genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”

Marea Britanie ar atinge imunitatea de grup, conform unui studiu. Genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”   0

read more
Combinaţia de anticorpi a Regeneron reduce riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 cu 81%

Combinaţia de anticorpi a Regeneron reduce riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 cu 81%   0

read more
La cât timp se face rapelul dacă ne-am infectat între doze? Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea previne formele severe

La cât timp se face rapelul dacă ne-am infectat între doze? Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea previne formele severe   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.