Norme Coca 2023 - 2024

Hrana noastră cea de toate zilele este denaturată şi, uneori, poate fi chiar dăunătoare. În alimentaţia zilnică, încercaţi să evitaţi margarina şi alimentele cu margarină, băuturile precum cafeaua instant la pliculeţe, zahărul alb, făina albă, sucurile cu îndulcitori sintetici – ciclamat, aspartam, acesulfam K, zaharina ş.a.

  • Feriţi-vă de coloranţii artificiali, aromele sintetice sau „identic natural“. Renunţaţi la cuptorul cu microunde. Zahărul alb, făina albă şi aditivii sintetici duc la tulburări de metabolism, căci nu pot fi digerate uşor.
  • Feriţi-vă de glutamatul de sodiu – potenţiator de aromă, antiaglomeranţi. Este mai greu, dar nu imposibil să ocoliţi şi nitritul de sodiu, care conservă alimentele şi le dă un gust şi un aspect mai „comerciale“. Nitritul de sodiu se găseşte în aproape toate produsele cu carne şi din carne care au termen de valabilitate mare, de 1-2 ani: în mezeluri, conserve de carne, cu ficat, produse în conservă şi în vid precum leberwurst, tobă, muşchi, chiar slănină ş.a.

Dacă nu aveţi deficit de iod, nu folosiţi sarea iodată şi alimentele cu sare iodată, ci procuraţi-vă sarea din piaţă (la vrac) sau de la farmacii ori magazine naturiste. Este de mare folos evitarea unor vicii precum cafeaua, alcoolul sau tutunul.

Fără prelucrare industrială

Atenţie la majoritatea vinurilor obişnuite din comerţ, căci acestea includ metabisulfiţi, uneori conţin adaos de alcool şi de arome, se întâlnesc vinuri fermentate forţat, chimic, nematurate.

Alimentele intens procesate şi prea aditivate ar trebui înlocuite cu fructe şi legume proaspete, crude, mămăligă românească, pâine integrală, diverse tipuri de nuci şi seminţe crude, carne albă „de casă“, peşte (necongelat), lactate fără arome sintetice şi fără coloranţi, fără lapte praf, plus ceaiuri naturale la vrac şi fără E-uri.

Alimentaţia naturală este complexă, variată, completă şi adaptată individual. Se recomandă evitarea, în măsura posibilităţilor, a prea multor proteine din carne şi lapte dulce, deoarece carnea nedigerată rămâne prea mult în intestine şi eliberează reziduuri toxice. Carnea consumă multe enzime vitale în digestie, iar enzimele luptă pentru susţinerea imunităţii şi la nivel celular.

Metode de gătire

Recomandăm fieberea, însă prăjirea se poate face în ulei de măsline presat la rece (extravirgin sau virgin - netratat termic şi nici chimic). Atenţie, uleiul din turte de măsline este rafinat şi tratat termic. Folosiţi diverse uleiuri presate la rece, precum cel de porumb, însă mare atenţie la alergii şi la toleranţă.

Atenţie la tipul de acizi graşi conţinut de fiecare! Decât să prăjim carnea (bucăţi), în anumite cazuri, mai bine o fiebem. Este tolerată şi carnea roşie, însă în mici cantităţi, iar moderaţia este indicată chiar şi când vine vorba de peşte. Dacă nu putem renunţa la prăjeli, ar trebui cel puţin să le asortăm cu salate de crudităţi.

Calciul se asimilează în mod natural direct din alimentele în stare naturală în combinaţie cu vitamina D3 - de pildă, din seminţele de susan crude, varză, lactate naturale simple (lapte bătut, sana, kefir, lapte acru). La toate acestea putem adăuga suplimente precum polen, miere naturală de albine, spirulină, capsule cu ulei de peşte şi zeolit (pentru combaterea efectelor radiaţiilor şi eliminarea metalelor grele din organism), împreună cu mişcare fizică, curăţenie spirituală şi… optimism.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro