Previous Article
Sunt convins ca reforma Sanatatii va incepe in ziua in care va zbura porcul peste un spital din RomaniaNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Cum se trateaza modern incontinenta urinara si cum poate fi operat cancerul de col la femei insarcinate?

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Cum se trateaza modern incontinenta urinara si cum poate fi operat cancerul de col la femei insarcinate?
Related Articles

Conf. dr. Petre Brătilă, medicul care a adus chirurgia conservativă a cancerului de col uterin în România, a fost la Adevărul Live să ne explice cum poate fi tratat astăzi acest tip de cancer fără afectarea feminităţii. Ne-a vorbit, de asemenea, despre propriile sale tehnici de tratare a incontinenţei urinare.

Cum poate fi operat cancerul de col la femei însărcinate şi cum se tratează modern incontinenţa urinară?

„La începutul anilor ’50, în ţara noastră, prof. dr. Eugen Aburel a pus la punct o metodă de tratament conservator cu păstrarea uterului şi a ovarelor în cazul femeii diagnosticate cu cancer de col uterin. Operaţia se realiza exclusiv pe cale abdominală prin tehnica chirurgicală clasică. Metoda nu a avut o popularitate foarte mare, dar la mijlocul anilor ’90, prof. dr. Daniel Dargent  din Lyon a preluat tehnica românului Aburel, fără a ezita să recunoască acest lucru, perfecţionând-o în sensul că operaţia este efectuată pe cale vaginală, fiind  mai puţin invazivă. 

Mai mult, a adăugat la operaţia în sine scoaterea ganglionilor pe cale laparoscopică. Astfel, metoda Dargent, constând în combinarea laparoscopiei cu chirurgia vaginală, oferă un avantaj major femeii, în sensul restabilirii imediate postoperatorie. În plus, beneficiul imens este acela că femeia rămâne femeie, că există viaţă după cancer“, explică conf. dr. Brătilă.

De altfel, specialistul a efectuat, împreună cu prof. dr. Dargent, în 2002, o intervenţie chirurgicală aplicând noua metodă la Spitalul Militar Central.

În plus, conf. dr. Brătilă a avut un aport important la fondarea şi dezvoltarea supraspecialităţii de uroginecologie în România, fiind preşedintele Societăţii Române de Uroginecologie. Având o experienţă de peste 30 ani în acest domeniu, conf. dr. Brătilă a dezvoltat şi introdus în practica obişnuită tehnici proprii de tratament al incontinenţei urinare şi prolapsului utero-vaginal.

Specialistul ne-a explicat, la Adevărul Live, cum se poate opera cancerul de col uterin la femeile însărcinate, astfel încât să nu fie afectat fătul, iar mama să aibă cât mai puţin de suferit. De asemenea, ne-a vorbit despre diagnosticul şi tratamentul tulburărilor de statică pelvină traduse prin incontinenţa urinară sau fecală şi prolapsul organelor pelvine. 

Aţi operat recent o femeie însărcinată de cancer de colo uterin. Povestiţi-ne despre acest caz.

A fost un caz cu totul şi cu totul deosebit, trimis de o colegă de-a mea de la Iaşi. Este vorba de o femei de 29 de ani, care a descoperit în sătămâna a opta de sarcină că avea cancer de col uterin. Diagnosticul de cerctitudine se pune pe examenul microbiologic şi biopsie. Era un cancer de col uterin incipient. Am hotărât să aplic ceea ce ştiam mai demult – să aplic tratamentul conservativ, adică de menţinere a sarcinii şi ablaţie. Femeia era disperată pentru că peste tot i se recomandase să renunţe la sarcină şi soluţia radicală care i-ar fi afectat fertilitatea pe viitor. Prima condiţie era ca anestezia să fie una complet netraumatizantă, care să nu treacă bariera placentară şi să nu a afecteze fătul. A doua condiţie era să nu provoc apariţia unor contracţii uterine, care ar fi putut cauza avortul. În momentul de faţă pacientă are sarcina cu evoluţie normală. 

Ce inseamnă conservativ?

Scoaterea efectivă a zonei afectate, în limite de siguranţă, precum şi căilor de difuziune tumorală şi a ganglionilor pelvici pentru a vedea dacă sunt sau nu afectaţi. Se scot ganglionii sentinelă. Ganglionii limfatici sunt un fel de filtre, pot reţine celule care nu sunt în regulă, uneori chiar microbi. Primii ganglioni în care este filtrată limfa sunt ganglionii sentinelă. Cum se descoperă aceşti ganglioni sentinelă? Se injectează o substanţă colorată şi ganglionii care se colorează primii sunt cei sentinelă. Se face biopsie si dacă nu sunt descoperite celule canceroase,atunci se va face tratament conservativ. 

Internetul din punct de vedere al informării medicale este o capcană. Am avut paciente care aveau chisturi ovariene care veneau îngrijorate că pot avea cancer şi-mi trebuiau minute bune pentru o covinge că nu e aşa. Nu poţi scoate din mintea pacientul o informaţie negativă. Cel mai dificil diagnostic de comunicat este: “Doamnă, sunteţi complet sănătoasă”. Sunt mult boli închipuite sau boli pe coala de hârtie. 

Care este candidată ideală pentru tratamentul consevativ?

Este femeia tânără, care îşi doreşte să aibă copii în viitor, ca boala să fie în stadiu A, în care riscul de invazie ganglionară variază până al 15%. Chirurgia ginecologică e văzută ca o rudă săracă a chirurgiei. Lucrurile nu stau chiar aşa. Această chirurgie a evoluat foarte multe, lucrurile s-au schimbat radical în ultimii 30 de ani, benefiind de avantajele noilor tehnologii. Avem chirurgia reconstructivă, care implică cunoştinţe avansate. Aproximativ 45% din populaţia feminină se confruntă cu incontinenţă urinară. Intervine o pudoare periculoasă. Nu este normală această situaţie. Travaliile prelungite, travaliile cu greutăţi peste limitele normale, chiar şi operaţiile cezariene dup travalii prelungite pot cauza prolaps.Există situaţii în care intră în joc chirurgul urolog şi cel ginecolog. 

Unde pot veni femeile care se confruntă cu incontinenţă urinară?

Pot veni la clinica privată unde activez sau pot apela la medicii care au fost antrenaţi de mine şi sunt cunoscuţi. Chiar în momentul acesta organizez un curs de specializare pentru cei interesaţi. Rata de succes în tratamentul incontenţei urinare este de 10 şi 90%. Ţine foarte mult de tipul operaţiei făcute prima dată. Dacă prima operaţie făcută nu a fost reuşită, atunci e mai greu de reparat.

Cum a început specializarea dumneavoastră?

Profesorul meu Dan Alexandrescu m-a îndrumat să mă dedic acestei supraspecializări. Era prin anii 86 când nu existau maşin de urodinamică şi atunci m-am apucat şi mi le-am făcut singur, am invetat tehnici de diagnostic şi procedee chirurgicale care au fost apreciate ulteorior de specialişti din afara ţării. Primul caz operat prin această metodă s-a finalizat pri naşterea unei fetiţe are acum 10 ani. De atunci, am operat circa 50 de femei. Am şase copii obţinuţi datorită acestor intervenţii şi nu am niciun caz de recidivă a bolii. Operaţia conservativă făcută în stadii incipiente are acelaşi risc de redicidivă ca intervenţiile radicale.

România se clasează pe locul 1 în Europa la incidenţa de cancer de col uterin şi mortalitate prin această boală. Un coleg dintr-o ţară din vecinătate mi-a spus că nu au această boală, deoarece acolo ei au screening naţional. Colul uterin e un organ accesibil, medicul poate să-l examineze cu ochiul liber şi cu ajutorul colposcopiei. Avem examenul Babeş Papanicolau. E important de ştiu că rata de rezultate fas-negativ la acest examen e de 30%. E obligatoriu ca orice femeie să meargă la un control ginecologic anual. Canceruld ovarian e cea mai cumplită formă de cancer feminin, pentru că nu dă simptome. El e descoperit în peste 70% în stadiul 3, din 4 posibil. În stadiul 3 de cancer ovarian vorbim de supravieţuire în luni.

Cât de frecventă este această boală?

Din 10 femei una are riscul de a face cancer ovarian. Analizele genetice pot fi de ajutor în depistarea acestei predispoziţii. 

Apropo de predispoziţia genetică, ce părere aveţi de trendul lansat de Angelina Jolie de a face mastectomie bilaterală în scop preventiv?

Este o opţiune pur personală. 

Sursa

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Anticoncepţionale bărbăteşti trec testul de siguranţă

Anticoncepţionale bărbăteşti trec testul de siguranţă   0

read more
Toată lumea are celule canceroase în corp. Cum previi să se transforme în tumori

Toată lumea are celule canceroase în corp. Cum previi să se transforme în tumori   0

read more
Specializarea la care există un medic la un milion de oameni, în România

Specializarea la care există un medic la un milion de oameni, în România   0

read more
Cazul copilului mort la Sanador. Raport: Medicii au greșit, au fost sancționați cu un vot de blam

Cazul copilului mort la Sanador. Raport: Medicii au greșit, au fost sancționați cu un vot de blam   0

read more
Mama copilului mort la Sanador: Colegiul Medicilor nu ar trebui să mai existe, e o gaură neagră

Mama copilului mort la Sanador: Colegiul Medicilor nu ar trebui să mai existe, e o gaură neagră   0

read more
Dezinfectante de proastă calitate în spitale. Medic: Infecțiile fungice la pacienții cu imunitate scăzută pot determina decesul

Dezinfectante de proastă calitate în spitale. Medic: Infecțiile fungice la pacienții cu imunitate scăzută pot determina decesul   0

read more

Mesajul CNAS de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei   0

read more
De câte ori trebuie să mestecăm alimentele? Greșeala pe care o facem atunci când mâncăm

De câte ori trebuie să mestecăm alimentele? Greșeala pe care o facem atunci când mâncăm   0

read more
Plantele medicinale pot avea efecte adverse grave. Când să ne ferim de ele

Plantele medicinale pot avea efecte adverse grave. Când să ne ferim de ele   0

read more
Au crescut salariile medicilor, au crescut și șpaga și dezinteresul. „Că îngrijește 2 sau 100, el și-a luat banul”

Au crescut salariile medicilor, au crescut și șpaga și dezinteresul. „Că îngrijește 2 sau 100, el și-a luat banul”   0

read more
Au crescut salariile medicilor, au crescut și șpaga și dezinteresul. „Că îngrijește 2 sau 100, el și-a luat banul”

Au crescut salariile medicilor, au crescut și șpaga și dezinteresul. „Că îngrijește 2 sau 100, el și-a luat banul”   0

read more
Un spital din România cere ajutor Ambasadei SUA

Un spital din România cere ajutor Ambasadei SUA   0

read more
„Cremele nu fac să
dispară boala hemoroidală“

„Cremele nu fac să dispară boala hemoroidală“   0

read more
Ştiai că ridurile pot spune multe despre sănătatea ta?

Ştiai că ridurile pot spune multe despre sănătatea ta?   0

read more
E. Andronescu, la Digi24: Să stai în spital pentru probleme la coloană nu s-ar justifica decât dacă faci o operaţie

E. Andronescu, la Digi24: Să stai în spital pentru probleme la coloană nu s-ar justifica decât dacă faci o operaţie   0

read more
Județul cu un dentist la 700 de oameni. Localnic: O mai lipesc oleacă cu pastă, mai țin alcool

Județul cu un dentist la 700 de oameni. Localnic: O mai lipesc oleacă cu pastă, mai țin alcool   0

read more
De ce cred românii în propaganda antivaccin? Dr. Mihai Craiu: Nu îndrăznesc să întrebe, le e mai ușor să caute pe internet

De ce cred românii în propaganda antivaccin? Dr. Mihai Craiu: Nu îndrăznesc să întrebe, le e mai ușor să caute pe internet   0

read more
Cum s-a văzut confruntarea dintre medicul Mihai Craiu și Olivia Steer: „Se spune că imaginile fac cât o mie de cuvinte”

Cum s-a văzut confruntarea dintre medicul Mihai Craiu și Olivia Steer: „Se spune că imaginile fac cât o mie de cuvinte”   0

read more
Medic: Dacă mâine mi se dă voie să încep, de mâine în 6 luni producem extracte de canabis în România

Medic: Dacă mâine mi se dă voie să încep, de mâine în 6 luni producem extracte de canabis în România   0

read more
Caz foarte rar: o femeie a putut să-i doneze un rinichi soțului

Caz foarte rar: o femeie a putut să-i doneze un rinichi soțului   0

read more
Pacient mort, după ce operația ar fi fost făcută de un voluntar

Pacient mort, după ce operația ar fi fost făcută de un voluntar   0

read more
Guvernul se gândește să legalizeze canabisul în scop medical. Ce țări au mai făcut-o

Guvernul se gândește să legalizeze canabisul în scop medical. Ce țări au mai făcut-o   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.