Previous Article
Sunt convins ca reforma Sanatatii va incepe in ziua in care va zbura porcul peste un spital din RomaniaNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Cum se trateaza modern incontinenta urinara si cum poate fi operat cancerul de col la femei insarcinate?

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Cum se trateaza modern incontinenta urinara si cum poate fi operat cancerul de col la femei insarcinate?
Related Articles

Conf. dr. Petre Brătilă, medicul care a adus chirurgia conservativă a cancerului de col uterin în România, a fost la Adevărul Live să ne explice cum poate fi tratat astăzi acest tip de cancer fără afectarea feminităţii. Ne-a vorbit, de asemenea, despre propriile sale tehnici de tratare a incontinenţei urinare.

Cum poate fi operat cancerul de col la femei însărcinate şi cum se tratează modern incontinenţa urinară?

„La începutul anilor ’50, în ţara noastră, prof. dr. Eugen Aburel a pus la punct o metodă de tratament conservator cu păstrarea uterului şi a ovarelor în cazul femeii diagnosticate cu cancer de col uterin. Operaţia se realiza exclusiv pe cale abdominală prin tehnica chirurgicală clasică. Metoda nu a avut o popularitate foarte mare, dar la mijlocul anilor ’90, prof. dr. Daniel Dargent  din Lyon a preluat tehnica românului Aburel, fără a ezita să recunoască acest lucru, perfecţionând-o în sensul că operaţia este efectuată pe cale vaginală, fiind  mai puţin invazivă. 

Mai mult, a adăugat la operaţia în sine scoaterea ganglionilor pe cale laparoscopică. Astfel, metoda Dargent, constând în combinarea laparoscopiei cu chirurgia vaginală, oferă un avantaj major femeii, în sensul restabilirii imediate postoperatorie. În plus, beneficiul imens este acela că femeia rămâne femeie, că există viaţă după cancer“, explică conf. dr. Brătilă.

De altfel, specialistul a efectuat, împreună cu prof. dr. Dargent, în 2002, o intervenţie chirurgicală aplicând noua metodă la Spitalul Militar Central.

În plus, conf. dr. Brătilă a avut un aport important la fondarea şi dezvoltarea supraspecialităţii de uroginecologie în România, fiind preşedintele Societăţii Române de Uroginecologie. Având o experienţă de peste 30 ani în acest domeniu, conf. dr. Brătilă a dezvoltat şi introdus în practica obişnuită tehnici proprii de tratament al incontinenţei urinare şi prolapsului utero-vaginal.

Specialistul ne-a explicat, la Adevărul Live, cum se poate opera cancerul de col uterin la femeile însărcinate, astfel încât să nu fie afectat fătul, iar mama să aibă cât mai puţin de suferit. De asemenea, ne-a vorbit despre diagnosticul şi tratamentul tulburărilor de statică pelvină traduse prin incontinenţa urinară sau fecală şi prolapsul organelor pelvine. 

Aţi operat recent o femeie însărcinată de cancer de colo uterin. Povestiţi-ne despre acest caz.

A fost un caz cu totul şi cu totul deosebit, trimis de o colegă de-a mea de la Iaşi. Este vorba de o femei de 29 de ani, care a descoperit în sătămâna a opta de sarcină că avea cancer de col uterin. Diagnosticul de cerctitudine se pune pe examenul microbiologic şi biopsie. Era un cancer de col uterin incipient. Am hotărât să aplic ceea ce ştiam mai demult – să aplic tratamentul conservativ, adică de menţinere a sarcinii şi ablaţie. Femeia era disperată pentru că peste tot i se recomandase să renunţe la sarcină şi soluţia radicală care i-ar fi afectat fertilitatea pe viitor. Prima condiţie era ca anestezia să fie una complet netraumatizantă, care să nu treacă bariera placentară şi să nu a afecteze fătul. A doua condiţie era să nu provoc apariţia unor contracţii uterine, care ar fi putut cauza avortul. În momentul de faţă pacientă are sarcina cu evoluţie normală. 

Ce inseamnă conservativ?

Scoaterea efectivă a zonei afectate, în limite de siguranţă, precum şi căilor de difuziune tumorală şi a ganglionilor pelvici pentru a vedea dacă sunt sau nu afectaţi. Se scot ganglionii sentinelă. Ganglionii limfatici sunt un fel de filtre, pot reţine celule care nu sunt în regulă, uneori chiar microbi. Primii ganglioni în care este filtrată limfa sunt ganglionii sentinelă. Cum se descoperă aceşti ganglioni sentinelă? Se injectează o substanţă colorată şi ganglionii care se colorează primii sunt cei sentinelă. Se face biopsie si dacă nu sunt descoperite celule canceroase,atunci se va face tratament conservativ. 

Internetul din punct de vedere al informării medicale este o capcană. Am avut paciente care aveau chisturi ovariene care veneau îngrijorate că pot avea cancer şi-mi trebuiau minute bune pentru o covinge că nu e aşa. Nu poţi scoate din mintea pacientul o informaţie negativă. Cel mai dificil diagnostic de comunicat este: “Doamnă, sunteţi complet sănătoasă”. Sunt mult boli închipuite sau boli pe coala de hârtie. 

Care este candidată ideală pentru tratamentul consevativ?

Este femeia tânără, care îşi doreşte să aibă copii în viitor, ca boala să fie în stadiu A, în care riscul de invazie ganglionară variază până al 15%. Chirurgia ginecologică e văzută ca o rudă săracă a chirurgiei. Lucrurile nu stau chiar aşa. Această chirurgie a evoluat foarte multe, lucrurile s-au schimbat radical în ultimii 30 de ani, benefiind de avantajele noilor tehnologii. Avem chirurgia reconstructivă, care implică cunoştinţe avansate. Aproximativ 45% din populaţia feminină se confruntă cu incontinenţă urinară. Intervine o pudoare periculoasă. Nu este normală această situaţie. Travaliile prelungite, travaliile cu greutăţi peste limitele normale, chiar şi operaţiile cezariene dup travalii prelungite pot cauza prolaps.Există situaţii în care intră în joc chirurgul urolog şi cel ginecolog. 

Unde pot veni femeile care se confruntă cu incontinenţă urinară?

Pot veni la clinica privată unde activez sau pot apela la medicii care au fost antrenaţi de mine şi sunt cunoscuţi. Chiar în momentul acesta organizez un curs de specializare pentru cei interesaţi. Rata de succes în tratamentul incontenţei urinare este de 10 şi 90%. Ţine foarte mult de tipul operaţiei făcute prima dată. Dacă prima operaţie făcută nu a fost reuşită, atunci e mai greu de reparat.

Cum a început specializarea dumneavoastră?

Profesorul meu Dan Alexandrescu m-a îndrumat să mă dedic acestei supraspecializări. Era prin anii 86 când nu existau maşin de urodinamică şi atunci m-am apucat şi mi le-am făcut singur, am invetat tehnici de diagnostic şi procedee chirurgicale care au fost apreciate ulteorior de specialişti din afara ţării. Primul caz operat prin această metodă s-a finalizat pri naşterea unei fetiţe are acum 10 ani. De atunci, am operat circa 50 de femei. Am şase copii obţinuţi datorită acestor intervenţii şi nu am niciun caz de recidivă a bolii. Operaţia conservativă făcută în stadii incipiente are acelaşi risc de redicidivă ca intervenţiile radicale.

România se clasează pe locul 1 în Europa la incidenţa de cancer de col uterin şi mortalitate prin această boală. Un coleg dintr-o ţară din vecinătate mi-a spus că nu au această boală, deoarece acolo ei au screening naţional. Colul uterin e un organ accesibil, medicul poate să-l examineze cu ochiul liber şi cu ajutorul colposcopiei. Avem examenul Babeş Papanicolau. E important de ştiu că rata de rezultate fas-negativ la acest examen e de 30%. E obligatoriu ca orice femeie să meargă la un control ginecologic anual. Canceruld ovarian e cea mai cumplită formă de cancer feminin, pentru că nu dă simptome. El e descoperit în peste 70% în stadiul 3, din 4 posibil. În stadiul 3 de cancer ovarian vorbim de supravieţuire în luni.

Cât de frecventă este această boală?

Din 10 femei una are riscul de a face cancer ovarian. Analizele genetice pot fi de ajutor în depistarea acestei predispoziţii. 

Apropo de predispoziţia genetică, ce părere aveţi de trendul lansat de Angelina Jolie de a face mastectomie bilaterală în scop preventiv?

Este o opţiune pur personală. 

Sursa

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Ministrul Sănătății, despre ambulanța din noroi: Nu vorbim de decesul pacientului pentru că a întârziat echipajul

Ministrul Sănătății, despre ambulanța din noroi: Nu vorbim de decesul pacientului pentru că a întârziat echipajul   0

read more
Ai limba încărcată de depozite albicioase sau gălbui? Mergi imediat la doctor

Ai limba încărcată de depozite albicioase sau gălbui? Mergi imediat la doctor   0

read more
De ce bărbaţii cu muşchi sunt cei mai „incomozi“ iubiţi: explicaţii ştiinţifice

De ce bărbaţii cu muşchi sunt cei mai „incomozi“ iubiţi: explicaţii ştiinţifice   0

read more
12 spitale pentru trei milioane de copii, în România. Medic: Un copil a așteptat 27 de zile

12 spitale pentru trei milioane de copii, în România. Medic: Un copil a așteptat 27 de zile   0

read more
Cel mai scump medicament de pe piață costă 2 milioane de dolari. Ce tratează

Cel mai scump medicament de pe piață costă 2 milioane de dolari. Ce tratează   0

read more
150 de medici s-au întors anul trecut în ţară. De trei ori mai mulţi au anunţat că pleacă

150 de medici s-au întors anul trecut în ţară. De trei ori mai mulţi au anunţat că pleacă   0

read more
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, propune desfacerea contractului de muncă şi dosar penal în cazul asistentei medicale de la Bacău

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, propune desfacerea contractului de muncă şi dosar penal în cazul asistentei medicale de la Bacău   0

read more
Alertă de TBC la o școală din Brăila. Doi elevi au fost diagnosticați cu tuberculoză

Alertă de TBC la o școală din Brăila. Doi elevi au fost diagnosticați cu tuberculoză   0

read more
Criză de sânge fără final. Grupul Digi | RCS & RDS demarează campania „Donează viață! Arată că îți pasă și fii Conectat #LaViață”

Criză de sânge fără final. Grupul Digi | RCS & RDS demarează campania „Donează viață! Arată că îți pasă și fii Conectat #LaViață”   0

read more
Boala sărutului la copii – ce trebuie să ştii

Boala sărutului la copii – ce trebuie să ştii   0

read more
S-a dublat numărul infecțiilor nozocomiale raportate de spitale

S-a dublat numărul infecțiilor nozocomiale raportate de spitale   0

read more
Endocrinolog: „Bolile
tiroidiene autoimune sunt mai frecvente în zonele cu aport normal sau crescut
de iod“. Afecţiuni asociate tiroiditei

Endocrinolog: „Bolile tiroidiene autoimune sunt mai frecvente în zonele cu aport normal sau crescut de iod“. Afecţiuni asociate tiroiditei   0

read more
Sperma elveţienilor este de proastă calitate, alertează cercetători

Sperma elveţienilor este de proastă calitate, alertează cercetători   0

read more
Nuntă cu mireasa conectată la aparatul de respirat! Tânăra are nevoie urgent de transplant

Nuntă cu mireasa conectată la aparatul de respirat! Tânăra are nevoie urgent de transplant   0

read more
„Oboseala cronică,
apatia, stările recurente de melancolie nu sunt normale“. Campanie de depistare
a bolilor tiroidiene

„Oboseala cronică, apatia, stările recurente de melancolie nu sunt normale“. Campanie de depistare a bolilor tiroidiene   0

read more
Hepatita
E. Ce este şi cum se diagnostichează această boală

Hepatita E. Ce este şi cum se diagnostichează această boală   0

read more
Cauzele sforăitului – De ce sforăim şi la ce riscuri ne expunem

Cauzele sforăitului – De ce sforăim şi la ce riscuri ne expunem   0

read more
Simptomele hepatitei A – cum le recunoşti

Simptomele hepatitei A – cum le recunoşti   0

read more
Europa se confruntă cu o epidemie de obezitate provocată de alimentele ultraprocesate

Europa se confruntă cu o epidemie de obezitate provocată de alimentele ultraprocesate   0

read more
Vârstnicii cu
variaţii de greutate au un risc mai mare de demenţă. Studiu

Vârstnicii cu variaţii de greutate au un risc mai mare de demenţă. Studiu   0

read more
Pacient grav bolnav, refuzat de două spitale din Capitală. Tatăl imploră ajutor pentru fiul său

Pacient grav bolnav, refuzat de două spitale din Capitală. Tatăl imploră ajutor pentru fiul său   0

read more
Unu din zece
pacienţi din spitale are nevoie de sânge. Cum poţi salva două vieţi cu o singură donare

Unu din zece pacienţi din spitale are nevoie de sânge. Cum poţi salva două vieţi cu o singură donare   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
cheap jordanscheap yeezysua yeezyjordans cheapjordan pas cherair jordan pas cherJordan scarpe