Autor Daniela Serb    Sursa

Gătitul sănătos şi hipocaloric este esenţial în orice regim de slăbit. Anumite tehnici de preparare a alimentelor, avertizează medicii nutriţionişti, ar trebui ocolite întrucât măresc cantitatea de calorii din mâncare şi mai ales pe cele provenite din grăsimi.

În „Abecedarul de obezitate“, coordonat de academicianul Nicolae Hâncu, medic nutriţionist, metoda cea mai indicată pentru prepararea peştelui şi a cărnii este pe grătarul electric sau pe cel cu căldură umedă care poate fi plasat pe aragaz. Alte metode recomandate sunt în cuptor, acoperite cu folie de aluminiu, prin fierbere sau în vasele de gătit la aburi. Comparativ, prepararea acestor alimente pe grătarul cu cărbuni este nocivă din cauza potenţialului cancerigen rezultat din arderea cărburnilor şi a grăsimii, dar şi din cauza cantităţii crescute de oxidanţi rezultaţi prin gătirea la temperaturi foarte crescute. De evitat este şi prăjirea în ulei. Aceleaşi recomandări de preparare le face medicul nutriţionist şi pentru legume, recomandând evitarea preparării mâncărurilor cu sos – tocană, ciulama – din cauza cantităţii mari de ulei necesară pentru călirea alimentelor şi a efectelor nocive pentru sănătate care rezultă prin adăugarea de făină sau amidon alimentar.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro