Norme Coca 2023 - 2024

Greutatea si inaltimea sunt parametri extrem de importanti in primul an de viata. Si nu sunt conditionati doar de hrana sugarului. Acestea pot sugera o serie de afectiuni congenitale.

Monitorizati bebelusul cu atentie in primul an de viata. Daca nu ia corect in greutate si in inaltime, situatia poate trada, in unele cazuri, malformatii ale inimii.

Sunt cel mai des intalnite malformatii congenitale care trebuie detectate si corectate in primul an de viata.

Testarea auzului, a vazului si screeningul metabolic - iata ce fac neonatologii imediat dupa nasterea unui copil. Screeningul metabolic se recomanda oricarui nou-nascut cu aspect normal.

Dr. Catalina Iordan, medic specialist neonatologie: “Ne referim la 6 pana la 40 de teste pe care le putem practica intr-un interval de 36 -72 de ore dupa nastere.”

Maladiile de tipul hipo-tiroidismului congenital trebuie corectate de la cele mai mici varste. O alta investigatie care se recomanda din maternitate este ecografia de sold.

Dr. Catalina Iordan, medic specialist neonatologie: “Sunt copii macrosomi, cu grutate mare la nastre, sunt fetitele, in general, care au in familie istoric de displazie de sold. Sau sunt copii care au diverse semne de inghesuiala in burtica - aceia sunt cei la care vrem neaparat sa facem ecografie de sold.

Dupa nastere, la orice examen medical sunt verificate bataile inimii. In unele cazuri, suflurile anormale au indicatie de ecografie cardiaca. Malformatii congenitale ale inimii sunt printre cele mai frecvente. Unele nu dau semne specifice.

Conf. dr. Doru Dumbrava, medic primar cardiologie pediatrica: “Alteori e vorba de copii care cresc prost. Adica indiferent ca e boala cardiaca sau alta afectiune organica, in perioada asta de nou-nascut, sugar, au impact major asupra cresterii.

Este vorba atat de cresterea in inaltime, cat si de cea in greutate. Alti copii cu malformatii cardiace congenitale obosesc repede in timpul suptului, au transpiratii reci sau prezinta coloratie albastra la nivelul mucoaselor. Si bolile respiratorii frecvente sunt un semn de intrebare.

Conf. dr. Doru Dumbrava, medic primar cardiologie pediatrica: E responsabilitate mare a medicilor care examineaza si urmaresc curent acesti copii. Trebuie aiba flerul ca ceva nu e in regula. Sunt boli cum ar fi transpozita vaselor mari care trebuie corectate in prima luna de viata.

Multe dintre malformatiile cardiace se pot depista din viata intrauterina.

Sursa

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro