Norme Coca 2023 - 2024

Autor: Diana State

România este sub media europeană în ceea ce priveşte cheltuielile cu sănătatea şi cheltuielile cu medicamentele, reiese dintr-un raport realizat de PwC, la solicitarea Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

În Romania, este alocata suma de 814 de euro per capita in ceea ce priveste cheltuielile pentru sanatate, sub media europeana de 2.500 de euro. Totodata, cheltuielile pentru medicamente  sunt de 361 de euro, fata de 429 de euro-media europeana.

Legat de finantarea publica, Romania aloca domeniului sanatatii circa 4,1% din PIB, iar costurilor cu medicamente 1% din PIB. In timp ce tari precum Germania, Marea Britanie sau Italia aloca circa 9,2%, 7,3% respectiv 6,8% din PIB sanatatii.

Din totalul de cheltuilei cu medicamente in Romania, la nivelul anului 2015, doar 45% au fost acoperite din fonduri publice. Producatorii au acoperit 10% prin taxa clawback, iar diferenta de 46% a fost suportata de pacienti prin co-plata.

Raportul Euro Health Consumer Index a plasat Romania pe locul 32 din 35 de state europene, cu un decalaj foarte mare la capitole precum: timpul de asteptare al pacientilor pentru acces la medicamentele inovatoare, drepturile pacientilor si nivelul general de informare in randul pacientilor, precum si starea generala de sanatate a populatiei.

Sursa Capital

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro