Norme Coca 2023 - 2024

Autor 

Medicii de familie din judeţ ar putea să nu mai elibereze reţete compensate şi gratuite, iar pacienţii lor să nu poată fi trimişi nici la specialişti şi nici la spitale. Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud atrage atenţia că niciunul dintre cei 141 de medici de familie nu au semnat actele adiţionale la contractele vechi pentru luna iulie şi că există riscul să nu semneze nici noile contracte care vor intra în vigoare începând cu 1 august.

Preşedintele director general al CJAS Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că medicii de familie au avut 15 cerinţe legate de normele de aplicare ale contractului pe care le-au transmis CNAS şi CJAS, iar 12 au fost soluţionate, unul fiind extins pentru toţi furnizorii. Este vorba de raportarea în sistemul informatic atunci când acesta nu funcţionează sau când medicul se află într-un loc fără internet. Până acum, raportarea trebuia făcută în 72 de ore, iar începând cu 1 iulie, se va face în trei zile lucrătoare.

„Sunt două aspecte care nu au fost rezolvate, iar din această cauză medicii de familie susţin că nu vor semna contractele. Este vorba de tariful pe serviciu şi valoarea punctului pentru pacienţii înscrişi pe listă. Li s-a acordat o creştere, dar nu sunt mulţumiţi pentru că vor fi nevoiţi să majoreze salariile personalului medical angajat pe cabinet în conformitate cu salariile celor din sistemul public şi atunci susţin că veniturile de la Casă nu sunt acoperitoare pentru aceste majorări, iar acesta este punctul cel mai important, şi apoi mai doresc să li se acorde dreptul de a încasa un tarif pe consultaţie pentru consultaţiile ce depăşesc media celor 21 de consultaţii maxime care se decontează pe zi de Casă. Ei, în consultaţiile peste media celor decontate, nu pot emite documente valabile pentru decontare”, a declarat Camelia Ilişuan.

Potrivit sursei citate, există informaţii că medicii din judeţ cer această taxă, deşi este ilegal ceea ce fac: „Cer ilegal pentru că în norme aşa scrie că nu poţi cere taxă pentru un serviciu care e decontat de Casă. Am auzit şi noi, dar nu am avut nicio sesizare în scris, aşa că nu putem merge să sancţionăm. Lumea vorbeşte doar că a fost taxată”.

Camelia Ilişuan a mai spus că CJAS a purtat mai multe discuţii cu medicii din judeţ care au anunţat că nu vor semna nimic până nu se ia o decizie nivel naţional în cadrul organizaţiilor profesionale.

„Joi au o şedinţă la nivel naţional şi vor stabili ce vor face mai departe. Noi le-am spus că sunt pregătite actele adiţionale pentru luna iulie şi le-am transmis să vină să le semneze. Sper că acestea le vor semna. Nu ştiu ce vor face cu contractul. Eu sper totuşi să semneze, fiindcă altfel vor exista nişte momente dificile pentru asiguraţi. Dacă medicul nu semnează contractul, asiguraţii nu pot primi reţete compensate, bilete de trimitere la analize, la spital.Asiguraţii se pot transfera pe lista unui medic ce a semnat contractul. Dacă nu există niciunul, atunci pacienţii vor trebui să se adreseze serviciului de urgenţă, dar va fi nenorocire. Sper să nu se ajungă până acolo şi să înţeleagă că fondurile sunt limitate şi nu poţi face nişte creşteri ale punctului sau ale tarifelor pe servicii pe bani pe care nu îi ai. Mulţi bani se duc către spitale, mulţi către analize, sunt multe servicii ce trebuie finanţate, nu numai medicina de familie”, a adăugat şefa CJAS Bistriţa-Năsăud.

Economist de profesie, Camelia Ilişuan a spus că empatizează cu medicii de familie: „Îi înţeleg şi pe ei, există creşteri salariale ce trebuie acoperite. Nu cunosc efectiv situaţia cabinetelor, care sunt cheltuielile fiindcă diferă foarte mult. Unii au cabinet în proprietate, alţii au cabinete închiriate, unii au o asistentă, alţii mai multe. Diferă situaţia şi în funcţie de numărul de pacienţi din listă. În oraşe, cheltuielile sunt mai mari decât în comune. E greu de spus care şi cum se descurcă mai bine. Pe medicii de familie i-a lovit foarte tare Codul Fiscal de anul acesta, le-au crescut mult contribuţiile. Ei nu sunt nici societăţi publice, ca spitalul, dar nici private ca o firmă fiindcă fac un serviciu de interes public. Undeva e o situaţie la mijloc şi ar trebui Ministerul Finanţelor să ia în considerare acest lucru. Într-adevăr, ce s-ar întâmpla dacă niciun medic de familie, începând cu 1 august, nu semnează un contract în ţara asta, ce facem toţi? Sper să nu ajungem într-un impas. Noi avem o bună comunicare cu medicii de familie din judeţ şi sper să ajungem la o înţelegere. Cu restul furnizorilor nu avem probleme”, a spus Camelia Ilişuan.

În Bistriţa-Năsăud au cabinete 141 de medici de familie.

 

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro