Norme Coca 2023 - 2024

Studiile clinice sunt foarte clar legiferate, a precizat, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu. "Studiile clinice sunt foarte clar legiferate. Nu este vorba de cod etic al ARPIM, este o legislaţie europeană care este transpusă în România şi dacă sunt abateri de la această legislaţie în derularea studiilor clinice, există soluţii pentru monitorizarea lor şi pentru depistarea lor. Noi nu avem un rol în acest proces. Din contră, rolul esenţial este jucat de ANMDM . Pe de altă parte, nu putem să controlăm ceea ce face fiecare medic în cabinetul său".

"Medicii sunt instruiţi să aibă o certificare, el nu poate să fie inclus în derularea sau monitorizarea unui studiu clinic. Prin acest program de educare, el este învăţat ce trebuie să facă, cum trebuie să facă. El dă nişte teste pentru care să dovedească faptul că şi-a însuşit informaţiile. Partea proastă este că, aşa cum există şoferi care trec pe roşu, există şi medici care poate nu respectă toate prevederile", a explicat Zaharescu. Potrivit acestuia, toate procedurile aferente sunt foarte clar stabilite şi urmate de către companii şi de către cei care monitorizează sau sunt implicaţi în derularea studiilor clinice.

Referindu-se la sponsorizări, Dan Zaharescu a spus că ARPIM a adoptat în urmă cu mai bine de 10 ani un cod etic cu scopul de a "uniformiza" practicile din punct de vedere al sponsorizărilor şi al modului în care aceste activităţi se desfăşoară la nivelul companiilor membre ale ARPIM. Zaharescu a mai spus că şi producătorii de medicamente generice au adoptat la rândul lor un astfel de cod.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro