Autor Iulia Ciuhu Sursa ziaruldeiasi.ro
Din datele oferite de DSP Iaşi, în anul 2013 au fost 10.000 de internări, iar în 2015 s-a ajuns la 11.000. În ultimul an, la secţiile „fără clanţă“ de la Institutul „Socola“ au fost 4.000 de internări.
„Ziarul de Iaşi“ şi-a propus să facă „recensământul“ ieşenilor cu tulburări mintale şi de comportament, respectiv cu boli psihice, printr-un experiment inedit. Dacă într-un tramvai ticsit încap 100 de călători, după cum arată companiile de transport, imaginaţi-vă că aproape 40 de tramvaie pline cu bolnavi periculoşi au tranzitat oraşul din octombrie 2015 până în octombrie 2016. Datele sunt conform numărului de internări înregistrate în secţiile cu regim special de la Institutul de Psihiatrie „Socola“, aşa-numitele compartimente „la fără clanţă“, acolo unde într-un an s-au înregistrat 4.000 de internări.
Pe de altă parte, potrivit datelor înregistrate la Direcţia de Sănătate Publică, în 2015, aproape 14.000 de ieşeni sunt luaţi în evidenţa medicilor de familie cu tulburări mintale şi de comportament. Dintre aceştia, în jur de 11.000 sunt diagnosticaţi cu o boală psihică. Astfel, raportându-ne la populaţia judeţului de aproape 790.000 de rezidenţi şi continuând exerciţiul de mai sus, putem spune că în orice tramvai ticsit din oraş călătoresc două persoane luate în evidenţă cu tulburări mintale.
Dinamica tulburărilor mintale şi de comportament, respectiv dinamica bolilor psihice, arată o scădere a primei categorii de afecţiuni, dar o creştere a celei de a doua.