Norme Coca 2023 - 2024

Pepsi va introduce pe piaţă, în cursul acestui an, varianta dietetică a sucului, care nu va conţine aspartam. Decizia reprezintă una dintre cele mai mari schimbări suferite de băutura americană şi este cauzată de prăbuşirea vânzărilor generată de consumatorii care evită produsele ce conţin aspartam, transmite Bloomberg.

Compania va înlocui aspartamul din produsele Diet Pepsi (Pepsi dietetic), Caffeine Free Diet Pepsi (Pepsi dietetic fără cofeină) şi Wild Cherry Diet Pepsi (Pepsi dietetic cu gust de cireşe) cu sucraloză şi acesulfam de potasiu, sortimente care se vor găsi în Statele Unite ale Americii începând cu luna august a acestui an. Compania a hotărât să schimbe reţeta după ce vânzările sortimentele dietetice ale Pepsi au suferit o scădere a vânzărilor cu 5,2 procente în 2014. Şi varianta dietetică a rivalilor de la Coca Cola, care, de asemenea, conţine aspartam, a suferit o depreciere a volumului de vânzări cu 6,6%.

Prin această mişcare, compania Pepsi dă o lovitură rivalilor de la Coca Cola, cei al căror sortiment dietetic reprezintă sucul fără zahăr cel mai vândut din SUA. Consumatorii s-au îndepărtat însă de ambeşe brand-uri în ultimii ani din cauza teoriilor conform cărora aspartamul cauzează cancer. Administraţia pentru Mâncare şi Medicamente a Statelor Unite (AMM) susţine însă că nu există nici o dovadă a faptului că aspartamul prezintă vreun risc pentru sănătatea oamenilor. „Decenii de studii au demonstrat că aspartamul este sigur, dar adevărul este că nevoile consumatorului din SUA au evoluat.”, a spus Seth Kaufman, vicepreşedinte al companiei Pepsi. „Consumatorii de cola dietetică au cerut încontinuu o variantă a sucului fără aspartam.”, a mai adăugat Kaufman.

Răspunsul Coca Cola Cu toate că Pepsi a s-a hotărât să schimbe reţeta pentru a satisface nevoile clienţilor, dar şi pentru a aduce vânzările pe linia de plutire, compania Coca Cola nu este impresionată de această mişcare.  „În momentul de faţă nu există nici un plan de a schimba îndulcitorul din Coca Cola dietetică, băutura fără calorii preferată a Americii.”, a spus purtătorul de cuvânt al companiei, Scott Williamson. „Toate băuturile pe care le oferim şi ingredientele pe care le folosim sunt sigure.”.

Pepsi a decis să schimbe îndulcitorul după ce numărul de plângeri a crescut vertiginos în ultimii doi ani, consumatorii exprimându-şi nemulţumirile prin liniile de telefon speciale destinate relaţiei cu clienţii, pe social media sau prin scrisori. În sondajele realizate de Pepsi, consumatorii au ales utilizarea aspartamului ca motiv principal pentru renunţarea la sortimentul dietetic al băuturii, a spus Kaufman.

Compania Pepsi nu va înlocui şi aspartamul din băutura Mountain Dew dietetică, deşi vânzările au scăzut şi la acest sortiment cu trei procente. Mountain Dew dietetic este însă a doua cea mai bine vândută băutură dietetică a companiei. „Nu luăm în calcul să scoatem aspartamul din celelalte băuturi ale companiei. Consumatorii nu au ales aceasta substanţă ca fiind printre primele zece motive pentru care au renunţat la o băutură anume a noastră.”, a declarat Kaufman.

Aprobarea AMM AMM a aprobat utilizarea aspartamului în unele băuturi în 1981. Doi ani mai târziu, ingredientul a fost aprobat şi pentru băuturile acidulate, ca mai apoi, în 1996, utilizarea sa să fie permisă pentru toate băuturile.  „Aspartamul este una din cele mai studiate substanţe din alimentaţia oamenilor, având la activ peste 100 de cercetări cu privire la siguranţa utilizării sale”, a comunicat administraţia.

„Oamenii de ştiinţă ai AMM au cercetat siguranţa aspartamului şi s-a concluzionat că este sigur pentru o mare parte a populaţiei, dacă este folosită în anumiţi termeni.”. Persoanele cu boli rare care prezintă o dificultate în a procesa aspartamul sunt sfătuite să consume acest ingredient cu moderaţie.  Pe de altă parte, acesulfamul de potasiu a fost aprobat în mâncăruri în 1988 şi este folosit în băuturi precum Coca Cola Zero care conţine şi aspartam. Sucraloza, folosită în Cola dietetică, tot în combinaţie cu aspartamul, a fost aprobată în 1998. AMM a catalogat ambii îndulcitori ca fiind siguri.

Efectele înlocuitoilor

 

Compania Coca Cola a înfruntat revolta consumatorilor faţă de utilizarea aspartamului printr-o serie de reclame publicate în ziarele şi revistele centrale care apără siguranţa folosirii substanţei. Pe de altă parte, cei doi înlocuitori ai aspartamului par a fi şi mai nocivi.

 

 

Sucraloza (E955) este un îndulcitor artificial derivat din zahăr ce a fost descoperit în 1976. Acesta este de 600 de ori mai dulce decât zahărul şi de câteva ori mai dulce decât zaharina, aspartamul şi ciclamatul. Deşi studii anterioare au arătat că E955 trece prin tractul digestiv nealterată, studii recente au arătat că aceasta este metabolizată în tractul digestiv şi că este un compus activ biologic ce poate influenţa mai multe procese metabolice şi care are efecte puternice asupra florei bacteriene din tractul digestiv.

 

 

În cadrul aceluiaşi studiu s-a descoperit că E955 creşte pH-ul din intestine, contribuie la creşterea în greutate şi afectează o proteină ce elimină toxinele din organism. Astfel, sucraloza creşte activitatea acestei proteine de 2-5 ori producând o eliminare mai rapidă a toxinelor. Acest efect este benefic, însă afectează foarte mult absorbţia şi eficienţa medicamentelor. Acest efect poate avea ca rezultat eliminarea medicamentelor folosite pentru cancer, SIDA, afecţiuni cardiace etc. din organism în intestine, ceea ce ar produce scăderea eficienţei tratamentelor.

 

 

Efectul poate fi observat la doze mai mici decât doza zilnică acceptabilă. Acesulfamul este un îndulcitor artificial aprobat în Europa în 1983 şi în SUA în 1988. Pe etichetele produselor alimentare poate fi întâlnit şi sub denumirea de acesulfam de potasiu sau E950. Este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, are doar 65% din puterea de îndulcire a zaharinei şi nu are calorii. Acesulfamul de potasiu este un îndulcitor ce nu este metabolizat de organism, acesta fiind eliminat neschimbat. Cele mai frecvente efecte negative ale acesulfamului sunt: crampe abdominale, greaţa, senzaţie de vomă, diaree, reacţii alergice şi anafilaxie. Singura metoda de prevenire a simptomelor este evitarea consumului de acesulfam.

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro