Norme Coca 2023 - 2024

Cardul de sănătate e motiv de zâzanie între asiguraţi, iar cei care nu au primit până acum bucata de plastic prin poştă s-au dus, pe ultima sută de metri, la sediile caselor de asigurări de sănătate. Ei au ajuns să se calce în picioare în speranţa că vor intra mai repede în posesia lui.

Cardul de sănătate, ignorat atât de spitale, cât şi de farmacii

 

Speriaţi de gândul că nu vor mai putea beneficia de servicii medicale de la 1 mai, românii care nu au primit cardurile de sănătate prin poştă s-au dus buluc la sediile caselor de asigurări de sănătate pentru a pune mâna pe bucata de plastic.

Deşi au avut la dispoziţie luni bune pentru a face acest drum, cei mai mulţi şi-au încercat norocul în ultima săptămână, când cozile formate la ghişeu încă de la primele ore ale dimineţii i-au luat prin surprindere pe angajaţi, care abia dacă au făcut faţă solicitărilor. 190.000 de carduri nedistribuite în Capitală Pensionari, bolnavi cronic şi tineri, toţi s-au năpustit în sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, asta pentru că în Capitală au rămas nu mai puţin de 190.000 de carduri nedistribuite.

Autorităţile spun, însă, că se aşteptau la o asemenea reacţie din partea oamenilor, deşi afirmă că au încercat să găsească alternative pentru ca bucata de plastic să ajungă la români în timp util. „E tipic românesc, e ca la Fisc, când toată lumea se duce să-şi plătească datoriile pe ultima sută de metri. S-au speriat că se apropie 1 mai şi că ar putea fi privaţi de servicii medicale. Disperaţi sunt cei care au nevoie de reţetă şi bolnavii cronic. Noi am gândit, încă din 2012, şi alternative, pe lângă distribuţia prin poştă.

Cardurile urmau să fie distribuite şi de medicii de familie şi autorităţi locale, dar nu a funcţionat în totalitate“, a explicat, pentru „Adevărul“, doctorul Marius Filip, expert al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Acesta i-a asigurat, totuşi, pe românii care nu vor reuşi să intre în posesia cardului de sănătate în următoarele două săptămâni, că adeverinţa medicală eliberată de casele de sănătate ţine locul documentului electronic. Aceasta are o valabilitate de trei luni, arată Filip. Medicul este convins şi că fraude în sistemul de sănătate vor continua şi în perioada imediat următoare introducerii cardului de sănătate. „Probleme vor fi în special în mediul rural, asta şi pentru că pacienţii îşi vor uita PIN-ul“, a continuat expertul CNAS.

Deja situaţii de genul acesta au fost întâlnite de medicii de familie, care se plâng că deblocarea unui card este o adevărată epopee. Doctorul Gabriel Munteanu spune că întreaga procedură poate dura chiar şi jumătate de oră. În tot acest interval, alţi pacienţi formează cozi în faţa cabinetului.

„Le-am recomandat pacienţilor mei, în special celor mai în vârstă, să pună un PIN uşor de reţinut, chiar şi anul naşterii, e o întreagă nebunie cu cardurile, nu ştiu ce va fi din 1 mai“, a declarat medicul de familie. „Multe carduri au fost rătăcite de Poştă“ Potrivit acestuia, legea este ambiguă în privinţa celor care îşi uită cardul acasă în momentul în care se duc la consultaţie. „Nu ştim dacă avem sau nu voie să acordăm serviciul medical, nu ne este clar.

 

Ce e cert e că de luna viitoare, cei care nu au intrat în posesia cardului pot veni la medic cu acea adeverinţă“, a precizat Gabriel Munteanu, adăugând că are pe listă pacienţi care au fost nevoiţi să facă drumuri între casa de sănătate şi poştă pentru a vedea unde este, de fapt, cardul de sănătate. „Multe au fost rătăcite de poştă, deşi apar ca fiind distribuite. În curând va începe circul legat de modul în care le-a distribuit Poşta Română. Au fost poştaşi care au lăsat cardurile la administratorul blocului, în condiţiile în care fiecare asigurat trebuia să semneze pentru a primi documentul.

Ne-am aşteptat să fie îmbulzeală la casele de sănătate. Mai rău e că sunt români obligaţi să parcurgă zeci, sute de kilometri pentru a obţine bucata de plastic“, a explicat şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). În opinia acestuia, la început vor fi numeroase probleme în sistem, iar doctorii şi pacienţii vor avea nevoie de un timp pentru a se acomoda cu cardul de sănătate. „Cred, totuşi, că vor deveni mai responsabili. Trebuie să intrăm în rând cu lumea“, a conchis Barbu, adăugând că nu doar în Capitală s-au călcat în picioare sute de asiguraţi, ci şi în alte oraşe mari precum Iaşi, Cluj şi Timişoara.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro