Norme Coca 2023 - 2024
„Un dezastru a cuprins Africa de Vest și merită toată atenția comunității internaționale. Cea mai fatală și mai contagioasă boală amenință milioane de vieți în centrele urbane. Situația este urgentă, nu e timp de stat”, avertizează Ken Issaacs, vicepreședintele Organizației umanitare Samaritan’s Purse, care acționează în Republica Liberia.

  • Totul a început cu câteva cazuri de Ebola semnalate în luna martie în Republica Guineea, dar până în prezent s-a răspândit în alte două țări africane și a devenit cea mai violentă epidemie de Ebola din istorie.

Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat deja 1.048 de cazuri de infectare, dintre care peste 600 au fost fatale. Dar din moment ce autoritățile din Liberia, Guineea și Sierra Leone nu au nici ele capacitatea să înregistreze corect un total al numărului de bolnavi și decedați, experții cred că numărul este mult mai mare.

Prin comparație, în 23 de ani (1976-2008) virusul a infectat 2.231 de persoane în cele mai izolate sate ale lumii și a dus la decesul a 1.503 dintre ele. De data aceasta însă, în doar câteva luni, virusul a omorât deja o treime din totalul celor 23 de ani.

Ce e Ebola?

Conform OMS, Ebola este o febră hemoragică extrem de violentă, cauzată de un virus descoperit pentru prima dată în 1976, când a izbucnit o epidemie în Sudan, Republica Democrată Congo, Yambuku și Nzara. Motivul pentru care epidemia este atât de periculoasă este dat de rata de supraviețuire, care este de doar 10%. Dacă infecția este descoperită devreme, șansele de supraviețuire pot crește.

Cercetătorii cred că virusul provine de la liliacul de fructe, care trăiește în pădurile din Africa, Europa, Australia și Asia, sau de la antilope și maimuțe, care ulterior a fost contractat de oameni prin contactul cu sânge, secreții sau organe de la animalele bolnave sau moarte.

Mai departe, Ebola se transmite de la om la om prin contact direct cu o persoană infectată sau prin contact indirect cu un mediu expus la sângele, organele sau secrețiile organismului uman sau animal infectat.

Fara control

„Trebuie să spun că mi-e frică pentru viața mea, fiindcă o prețuiesc. Asistenții medicali sunt expuși la boală, pentru că vin în contact direct cu persoanele bolnave. Chiar și cu tot echipamentul de protecție ești expus riscului de contaminare”, declara, în luna iunie, Sheik Umar Khan, doctorul care conducea operațiunile din Sierra Leone.

Temerile sale s-au adeverit. După ce a îngrijit mai mult de 100 de persoane, a contractat virusul, iar acum este el însuși un pacient, cu doar 10% șanse de supraviețuire.

„Rămânem în urma virusului. Am ajuns prea târziu, când erau deja zeci de cazuri în aceste sate, iar acum nu știm care sunt toate lanțurile de transmitere și unde au loc infectările”, a declarat Anja Wolz, care conduce centrul de tratament pentru Ebola din Kailahun.

Organizația Mondială a Sănătății spune că este nevoie de „acțiuni drastice” pentru a limita răspândirea virusului, care s-a extins deja de la zonele rurale la orașele din Africa de Vest. OMS a trimis echipe de experți în zonă și organizează discuții cu ministerele de sănătate din 11 țări, însă este prea puțin pentru a face față bolii.

Dincolo de Africa

Așa cum boala s-a răspândit de la sate la orașe, este posibil mai degrabă să se răspândească de la graniță la graniță decât să ajungă direct din Africa în Europa. Dar asta doar datorită faptului că boala avansează repede, iar persoana infectată nu ar mai fi capabilă să călătorească.

Epidemiologul Kamiliny Kalahne crede că și în situația în care boala ar ajunge într-o țară dezvoltată, există șanse puține să fie transmisă mai departe, având în vedere că bolnavul ar fi tratat la un spital cu un control bun al infecțiilor, și nu în Africa, unde nu există clor, detergenți și apă curentă.

Însă până să vorbim despre transmiterea virusului în țările dezvoltate, în Orientul Mijlociu și în Asia, există un potențial masiv de victime care trăiesc în condiții asemănătoare cu cele din Africa. Iar ceea ce oamenii de rând nu știu, și nici nu vor ști în lipsa unor campanii de educare, este că și o persoană care a fost vindecată poate transmite virusul prin contact sexual, până la 7 săptămâni de la recuperarea clinică.

Lipsa informațiilor și, mai mult decât atât, lipsa interesului oamenilor și instituțiilor cu bani față de niște săraci care mor la celălalt capăt al lumii s-ar putea să ne coste. Probabil că nu, dar posibil da.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro