Autor Maria Bîrnaure Sursa gandul.info
Foarte mulţi copii mor anual, la nivel mondial, din cauza faptului că nu au acces la vaccinurile esenţiale pentru imunizarea bebeluşilor. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2008, 1,5 milioane de micuţi şi-au pierdut viaţa după ce au dezvoltat boli care pot fi prevenite prin intermediul vaccinurilor, principala cauză fiind aceea că ei s-au născut în zone în care nu au acces la imunizare. 3 milioane de cazuri de difterie, tetanos, pertussis şi rujeolă sunt evitate anual prin intermediul vaccinării la timp a copiilor.
Părinţii români au norocul să se regăsească printre aceia care îşi pot imuniza gratuit copiii, împotriva principalelor boli infecţioase. Totuşi, nu toţi fac acest lucru. În anul 2014, rata de imunizare pentru principalele categorii de boli infecţioase se menţinea, în ţara noastră, sub pragul de 95% recomandat de OMS. Importanţa vaccinării rămâne o necunoscută pentru românii care provin din zone sărace, cât şi pentru cei de etnie rromă, comunităţi în care, chiar în acest moment, a izbucnit cel mai mare focar de rujeolă, cu 219 cazuri descoperite la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj. Această situaţie nu este o premieră.
„În anul 2010, comunităţile cele mai afectate au fost cele de rromi care au copii nevaccinaţi, iar în anul 2011 infecţia s-a extins şi la copii nevaccinaţi din unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar”, se arată într-un comunicat din urmă cu cinci ani publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.