Norme Coca 2023 - 2024

Pe piața din România, abonamente medicale contractate de către angajatori există sunt de zece ori mai numeroase decât asigurările medicale private individuale, însă ambele sunt încă la nici 10% din potențialul pieței. Nici abonamentele pentru persoane fizice oferite de clinicile private nu au prea mult succes. Motivul? Prețul prea mare.

Deși datele cu privire la numărul persoanelor care au ales o asigurare medicală privată nu sunt raportate niciunei autorități, se estimează în jur de 15.000 – 20.000 de asigurări de sănătate private individuale, potrivit MediHelp. Un număr estimativ al persoanelor, ale căror abonamente medicale au fost contractate de către angajator, ajunge la 100.000 - 200.000.

Puţini români s-au lăsat convinşi de abonamentele oferite de clinicile private, iar şi mai puţini şi le permit. Nici asigurările de sănătate nu au prea mult succes, semn că plata per serviciu va dăinui

Pentru cel mai ieftin abonament oferit de clinicile private de top din România, pacientul beneficiază de consultații nelimitate, de un set de analize de sânge o dată pe an şi de reduceri cuprinse între 10% şi 20% la alte investigaţii medicale. Cele de preţ mediu includ serviciile oferite la reducere în abonamentul mai ieftin şi servicii de urgenţă, plus reduceri la alte investigaţii. În sfârşit, cele mai scumpe abonamente includ aproape toate investigaţiile medicale, plus consultaţii gratuite la psiholog sau la medicul nutriţionist.

Cât despre asigurările de sănătate, aici lucrurile merg şi mai prost, pentru că sub 1% dintre români au încheiat astfel de poliţe. Asigurătorii sunt însă optimişti și cred că, odată ce legea le va clarifica rolul în asigurarea pachetului suplimentar de servicii de sănătate, piaţa va exploda.

Comparând cifrele cheltuielilor private pentru sănătate ca procent din totalul cheltuielilor cu sănătatea, se poate observa că acestea variază între 30,6% și 20,5%, în mod constant între 1997 și 2003, înregistrând o ușoare creștere după aceea. O interpretare a acestei situații poate fi că asigurările medicale private individuale intrau pe piață, dar nu aveau o influență clară asupra cheltuielilor private; o altă interpretare ar putea fi că piața de “abonamente” s-a extins.

Un studiu privind sistemul asigurărilor medicale private individuale prezentat pe www.xprimm.ro arată că, în România, 87,5% din persoanele intervievate au avut intenția de a-și achiziționa o asigurare medicală privată individuală, iar 65,4% dintre ei consideră că un nivel de deductibilitate mai mare al primelor ar putea influența pozitiv decizia lor de cumpărare.

Cu toate acestea, nu există date exacte cu privire la numărul sau tipul persoanelor care au ales o asigurare medicala privată. Se pare că angajatorii aleg, de obicei, abonamente de servicii medicale pentru angajați în detrimetul asigurărilor medicale private suplimentare.

"Facilitățile fiscale acordate asigurărilor private de sănătate ar trebui să fie una dintre soluțiile cele mai urgente pe care statul român ar trebui să le ia în considerare. Dacă 10% din populația României, care își permite o asigurare privată de sănătate, nu ar beneficia de bugetul național de sănătate, datorită faptului că asiguratorul va acoperi toate cheltuielile, statul ar putea direcționa bugetul spre alte clase ale societății, care, din păcate, nu își pot permite o asigurare privată", declară Zahal Levy, Președintele MediHelp International.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro