Norme Coca 2023 - 2024

Stimularea creierului prin intermediul semnalelor electrice ar putea deveni în viitorul apropiat o metodă prin care să ne îmbunătăţim atenţia, precum şi performanţele intelectuale. Deşi există deja sute de astfel de dispozitive pe piaţă, cercetătorii atrag atenţia asupra pericolelor la care ne-am putea expune dacă le folosim, scrie BBC.De mai mulţi ani, oamenii de ştiinţă au descoperit că utilizarea unor curenţi electrici de intensitate redusă la nivelul scalpului pot oferi unei persoane capacitatea de a-şi îmbunătăţi performanţele intelectuale. Metoda este una non-invazivă şi este folosită de mult timp de către piloţii dronelor în armata Statelor Unite.

Omul de ştiinţă din spatele acestui concept este Dr. Roy Cohen Kadosh, de la Universitatea Oxford. Aceasta afirmă că semnale electrice de la nivelul scalpului au ca efect, dacă sunt utilizate corect, stimularea neuronală şi, implicit, îmbunătăţirea unor anumite performanţe cognitive.

„Cercetările au demonstrat că prin furnizarea unor stimuli electrici în partea dreaptă a creierului putem accelera transmiterea de informaţii în reţelele neuronale. Astfel, putem îmbunătăţi anumite abilităţi cognitive”, spune Roy Cohen Kadosh.

Numeroase studii care atestă acest lucru au fost preluate în ultima perioadă de companiile americane care dezvoltă o asemenea tehnologie şi care doresc să o comercializeze persoanelor din întreaga lume, chiar şi prin intermediul magazinelor online.

„Setul de căşti pentru gameri! Upgradează-te!” sau „Poţi învăţa cu 40% mai repede, acum” sunt doar câteva dintre anunţurile prin care companiile producătoare încearcă să îşi atragă potenţialii clienţi.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă atrag atenţia că folosirea unor asemenea dispozitive într-un mod greşit poate fi mai degrabă dăunătoare.

„Companiile care fac reclamă acestor produse pentru a fi folosite de utilizatori în jocuri sunt foarte departe de scopul pentru care a fost dezvoltată această metodă de stimulare neuronală”, avertizează Hannah Maslen, tot de la Universitatea Oxford.

Potrivit acesteia, stimularea creierului prin intermediul semnalelor electrice ar putea ajuta pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral sau pe cei care se confruntă cu depresia.

Dispozitive pentru stimularea electrică neuronală FOTO BBC

Totodată, oamenii de ştiinţă mai atrag atenţia că stimularea electrică neuronală trebuie să se desfăşoare într-un mediu controlat, nu mai mult de 20 de minute şi doar de pacienţii care au trecut printr-o serie de controale medicale stricte.

Utilizarea unor curenţi electrici la nivelul scalpului într-un mod greşit, pe lângă faptul că nu ar mai avea efectul scontat, ar putea produse convulsii, cât şi leziuni cerebrale, mai avertizează cercetătorii. De asemenea, stimularea electrică neuronală nu ar trebui să fie folosită de persoanele mai tinere de 20 de ani, deoarece creierul lor se află încă în dezvoltare.

Nu de puţine ori, tinerii dornici să experimenteze o astfel de stimulare neuronală au decis să îşi contruiască singuri propriile dispozitive, cu ajutorul informaţiilor de pe Internet. Mai mulţi adolescenţi s-au plâns apoi de „arderi la nivelul scalpului”, precum şi de stări anxioase după utilizarea unui asemenea dispozitiv improvizat.

Oamenii de ştiinţă afirmă unanim că aceste dispozitive trebuie reglementate cât mai curând, pentru a diminua pe cât posibil utilizarea lor în scopuri pur comerciale sau folosirea lor de către persoane care nu posedă nicio pregătire medicală.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro