Norme Coca 2023 - 2024

Eu inteleg dorinta actualilor guvernanti de a pravali laptele si mierea peste tara. E, pana la urma, o dorinta legitima pentru orice politician. Insa, ceea ce observ in cazul actualilor guvernanati, este o ruptura totala de realitate, care transforma decizii aparent benefice in populisme cu efecte potential periculoase.

Intai a fost Codul fiscal, cu scaderi de poveste ale fiscalitatii, dar care genereaza o gaura de cel putin 16 miliarde, pe care Guvernul nu a explicat nici pana astazi de unde o va acoperi. Daca o va acoperi din fondurile pentru investitii va comite de-a dreptul o crima economica. Daca nu o va acoperi, raiul promis se va transforma rapid in iadul unor blocaje si dezechilibre care ar putea distruge toata stabilitatea cu greu dobandita din 2010 pana acum.

Acum, Casa de Sanatate anunta raiul pacientilor. De la 1 aprilie, spitalele care le cer pacientilor sa aduca medicamente de acasa vor fi sanctionate progresiv pana la rezilierea contractului cu CNAS. Bun asa, veti spune! Bun in cazul unui sistem finantat in mod corespunzator. In cazul finantarii sistemului romanesc va spun exact ce se poate intampla si este vorba despre un exemplu concret experimentat recent, pentru ca deja multe spitale aplica regula ca sa nu fie discutii cu pacientii.

Esti internat cu o afectiune respiratorie pentru care este indicat un anumit antibiotic. Dar spitalul nu-l are si nici nu mai are fonduri sa-l cumpere si nici nu-ti poate cere sa-l aduci de acasa. Are, in schimb, in magazie un antibiotic activ in zona digestiva si a aparatului urinar. Ti-l da pe acesta si tu, pacient obisnuit, nu ai de unde sa stii care e situatia. Cel mai probabil nu te vindeca.

Te duci acasa poate putin ameliorat, dar tot bolnav si incepi pana la urma tratamentul cu antibioticul in mod real necesar pe care ti-l prescrie un medic in ambulatoriu. Te vindeci in sfarsit, dar ai luat doua antibiotice in loc de unul ceea ce sporeste rezistenta organismului la tratamentul cu antibiotic. Ca sa nu mai vorbim de efectul asupra florei intenstiale al administrarii prelungite de antibiotic. Ai iesit mai bine sau mai rau decat daca luai din prima antibioticul potrivit, chiar daca il aduceai de acasa?

Apoi, CNAS ne promite ca sistemul vor fi obligat sa iti faca analizele gratuite in orice moment, nu numai in primele zile ale lunii pana se epuizeaza fondurile lunare, cum se intampla acum. Foarte bine, veti spune! Foarte bine daca, din nou, sistemul e finantat corespunzator. Mi-e foarte greu sa cred ca finantarea aceasta va putea fi asigurata exclusiv de economiile facute prin intrarea in vigoare a cardului de sanatate. Poate ma insel, dar deocamdata aceste economii sunt pielea ursului din padure. Nu mai bine intai il prinzi, vezi cat e de mare si abia apoi incepi sa faci planuri cu ea?

Care e pacaleala a explicat deja vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, dr Sandra Alexiu, intr-un interviu pentru Ziare.com. Si aceasta pacaleala pleaca de la pachetul de baza al serviciilor care sunt garantate gratuit oricarui pacient asigurat:

"Pachetul de baza e prevazut in contractul-cadru, dar structurarea nu e facuta in baza unui studiu de impact. Nu exista studiu de fezabilitate. Nu sunt calculate costurile serviciilor medicale pe baze economice, ci sunt estimate arbitrar.

Nu stim in functie de cati bani are sistemul, ce servicii putem oferi. (...) Statul ar trebui sa isi masoare resursele, pentru a sti ce anume isi poate permite sa ofere. Nu exista calcule estimative, fundamentari de tarife. (...) Daca ar exista un studiu, in baza lui s-ar putea spune: atat oferim, dar ce e in plus trebuie platit."

O vreme, probabil ca serviciile vor fi asigurate pe datorie fara plafon. Dar datoriile se vor acumula si, la un moment dat, nu mai poti obliga niciun laborator sa lucreze asa. Efectul se vede in cazul serviciilor prestate de spitale din straintate pentru asiguratii romani, in baza formularului 112. Statul roman a acumulat datorii atat de mari la decontare incat multe spitale din strainatate refuza sa mai accepte pacienti romani daca nu vin cu asigurari private sau cu banul in mana.

Nu era mai normal sa punem caruta in saptele boilor si sa o incarcam progresiv dupa puterea lor de a trage? Adica mai intai sa vedem clar, cu cifre concrete, ce economie aduce cardul de sanatate, ce fonduri avem disponibile, care sunt costurile reale ale serviciilor. Asa stabilim ce ne putem permite in mod real, facem un pachet de baza sustenabil si dam drumul asigurarilor private pentru restul.

Dar cand ai de acoperit imense scandaluri de coruptie, arunci cu promisiunea ademenitoare nu numai cu sustenabilitate extreme de discutabila, ci de-a dreptul periculoase pentru pacient.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro