Norme Coca 2023 - 2024

Programele de recuperare pentru copiii diagnosticaţi cu cancer vor fi decontate integral de stat. Decizia, anunţată de reprezentanţii Casei Naţionale de Sănătate de Ziua Internaţională a Copilului cu Cancer, va fi aplicată de la 1 aprilie, potrivit digi24. Acum, statul plăteşte integral tratamentul şi, parţial, şedinţele de recuperare.

CNAS decontează în prezent doar 10 zile de recuperare, o dată la trei luni. „Biletul de trimitere, o dată la trei luni. Sunt 10 zile. Restul, dacă poţi să achiţi contravaloarea şedinţelor, le achiţi şi poţi să faci în continuare”, spune Andreea Drăgan mama unui copil bolnav de cancer

După ce părinţii şi asociaţiile pacienţilor s-au plâns, CNAS a decis să includă în programul naţional de oncologie întreaga perioadă de recuperare.

„Nu avem o experienţă, ca să zicem, uite, anul trecut am tratat 100 de cazuri, pe un nou subprogram şi anul ăsta tratăm 110 şi costă atât. Din programul de oncologie, începem, funcţionăm şi vedem…şi sigur, va fi finanţat corespunzător”, declara Vasile Ciurchea preşedintele CNAS.

Medicii spun că decontarea integrală va ajuta la dezvoltarea centrelor de recuperare din spitale.

„Nu sunt de acord ca, în toate condiţiile, în toate cazurile, pacienţii, în situaţii limită, în momentul evoluţiei favorabile a bolii, trebuie rejectaţi de spital şi trimişi în altă parte. Asta ar fi o nenorocire pentru foarte mulţi dintre ei”, spune Monica Dragomir preşedintele Societăţii de Oncologie Pediatrică.

Mai mult, ar putea fi incluse în programul naţional de oncologie şi şedinţele de asistenţă de care beneficiază părinţii.

Un număr de 5000 de copii cu cancer sunt trataţi anual în România. Medicii au diagnosticat anul trecut 550 de cazuri noi.
Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro