Campania “Votez pentru Sanatate” isi propune sa transforme sanatatea intr-o prioritate reala pentru toti romaniiPrevious Article
„Dinozaurul” şpăgii din Ministerul Sănătăţii: „5% este onorabil şi mulţumitor pentru toată lumea. Eu am o limită a bunului simţ şi nu mă întind”Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

DES si OBLIGATIVITATEA INROLARII in PIAS conform Ordinul MS CNAS nr. 1123/849/2016. Cine ? De ce ? Cum se face? si intrebari fara raspuns

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
DES si OBLIGATIVITATEA INROLARII in PIAS conform Ordinul MS CNAS nr. 1123/849/2016. Cine ? De ce ? Cum se face? si intrebari fara raspuns
Related Articles

Autor  D.C.  amfms.ro

Din 12 noiembrie, Dosarul electronic de Sănătate (DES) – o altă componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) –a devenit obligatoriu. Spre deosebire de card, însă, DES trebuie utilizat de toţi medicii, indiferent că au sau nu contract cu Casele de asigurări de sănătate.

Pentru multi medici care lucreaza deja in relatie contractuala cu o Casa de asigurari dar mai ales pentru cei care lucreaza in sistem privat dar si pentru cei care sunt angajati, momentul 12 noiembrie a reprezentat si reprezinta o enigma si de asemenea o problema de legalitate in desfasurarea actului medical, in relatie cu pacientul si mai ales cu CNAS ( CJAS – local ).

Trecem peste legalitatea sau nu a trimiterii in DES a informatiilor ce constituiau pana acum un ” secret medical ” si care sunt ascunse ochiului presei si nu numai, am dorit sa prezint cateva clarificari si sa accentuez cateva detalii ce se pare ca au trecut neobservate.

In acest mod raspund si multor colegi medici ce mi-au adresat intrebari si mi-au solicitat clarificari in legatura cu DES-ul. Culorile si accentuarile au fost utilizate tocmai pentru a usura intelegerea si urmarirea detaliilor din text.

Incepem prin a prezenta legislatia: Ordinul MS CNAS nr. 1123/849/2016 privind aprobarea datelor, informaţiilor şi procedurilor operaţionale necesare utilizării şi funcţionării dosarului electronic de sănătate (DES) al pacientului citeste AICI ) si pentru usurinta am extras urmatoarele:

 DEFINITI TERMENI 

a) autentificarea utilizatorilor în sistemul DES — modalitate tehnică prin care utilizatorii se conectează la sistemul DES, astfel încât identitatea lor să fie recunoscută de acest sistem;

b) coautentificarea pacientului — modalitate tehnică prin care un pacient, personal sau prin reprezentant legal, îşi atestă identitatea în mod electronic în sistemul DES în acelaşi timp cu un medic deja autentificat, în vederea exprimării acordului de consultare a dosarului electronic de sănătate propriu sau al persoanei pe care o reprezintă legal;

c) certificare aplicaţie informatică — procesul de verificare a respectării specificaţiilor de conectare a aplicaţiilor informatice la sistemul DES;

d) certificat calificat — colecţie de date în formă electronică prin care se confirmă identitatea unei persoane fizice;

e) CID — codul de asigurat înscris pe cârdul naţional de asigurări de sănătate;

f) iniţierea dosarului electronic de sănătate — procesul prin care un dosar electronic de sănătate al pacientului este creat în sistemul DES; g) înrolarea în platforma informatică din asigurările de sănătate — modalitate prin care datele şi informaţiile medicale privind furnizorii de servicii medicale se înregistrează în platforma informatică din asigurările de sănătate, inclusiv înregistrarea certificatului calificat;

h) matrice de securitate — instrument pentru autentificare în sistemul DES eliberat de către medici la solicitarea pacienţilor în baza actului de identitate al acestora; i) mediul de certificare DES — componentă a sistemului DES alcătuită din infrastructură şi aplicaţiile informatice în vederea verificării şi validării aplicaţiilor informatice, utilizând date şi informaţii de test;

j) mediul de producţie DES — componentă a sistemului DES alcătuită din infrastructură şi aplicaţii informatice în vederea prelucrării datelor şi informaţiilor medicale; k) parola de acces — element de securitate utilizat în cadrul sistemului DES, confidenţial şi cunoscut numai de pacient;

l) portalul DES — interfaţa internet a sistemului DES care poate fi accesată de către utilizatori la adresa www.des-cnas.ro;

m) utilizatori — medicii care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală la furnizorii de servicii medicale aflaţi sau nu într-o relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate, toţi pacienţii şi reprezentanţii legali ai acestora, precum şi persoanele desemnate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii cu atribuţii în realizarea de statistici si rapoarte pe baza datelor depersonalizate din sistemul DES.

Art. 2. — Furnizorii de servicii medicale care se află în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate utilizează sistemul DES şi sunt înrolaţi în platforma informatică din asigurările de sănătate.

Art. 3. — (1) Furnizorii de servicii medicale care nu se află în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, precum şi medicii care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală la aceştia, în vederea utilizării sistemului DES, au obligaţia înrolării în platforma informatică din asigurările de sănătate.

(2) în vederea înrolării în platforma informatică din asigurările de sănătate, furnizorii de servicii medicale prevăzuţi la alin. (1) vor depune la sediul casei de asigurări de sănătate în raza administrativ-teritorială în care aceştia îşi desfăşoară activitatea o cerere pentru utilizarea unui certificat calificat în platforma informatică din asigurările de sănătate, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.

Modelul de cerere se poate vizualiza si printa de aici 

Sper ca am reusit sa explic si sa accentuez acele detalii ce au constituit intrebarile trimise de colegi.

Preşedintele CNAS Radu Ţibichi a facut o mentiune legata de pedepse si anume ca nu asta se doreste dar medicii care refuza sa lucreze in DES pot sa fie sanctionati. Acestea sunt de la avertisment până la reţinerea unor anumite procente din valoarea contractului.

Cum si in ce mod se va proceda in vederea sanctionarii medicilor ce nu au contract cu nici o casa de asigurari, ce lucreaza in privat sau sunt angajati si nu utilizeaza DES -ul? Intrebari la care se asteapta raspuns. Daca nu apar precizari inseamna ca aceasta lege va produce discriminari intre aceste diferite categorii de medici: sanctionabili si nesanctionabili din lipsa de norme sau precizari.

 

Sa speram ca in zilele ce vor urma vom reusi sa primim raspuns la toate intrebarile ce au aparut dupa si la care trebuia sa se gaseasca raspunsuri inainte de ” momentul ZERO- 12 noiembrie 2016″.

 

Incerc sa fac o scurta recapitulare a acestor posibile intrebari:

1. Ce facem cu pacientii care REFUZA ( prin document notarial ) sa accepte introducerea in DES a datelor medicale? Sanctionam medicul?

2. Ce vom face cand primul pacient va realiza ( ajutat de un avocat ) si isi va da in judecata medicul de nerespectarea intimitatii si de neprotejarea informatiilor medicale incredintate in timpul consulatiei? Exista cazuri de astfel de procese aflate pe rol. Medicul se afla in aceasta situatie dupa inceperea utilizarii DES-ului.

3. Cine se va face vinovat in cazul unui atac informatic asupra DES sau asupra computerului unui medic sau al unei institutii medicale ( spital sau Casa de asigurari ) si a pierderii datelor medicale. Cine se face raspunzator? Au fost deja cazuri in care au fost efectuate atacuri asupra unui spital dar si asupra unor Case de asigurari judetene in care au fost solicitate sume de bani. Nu dezvoltam momentan acest subiect. Presa a prezentat la momentul respectiv aceste detalii.

4. Cine se va face raspunzator de situatiile in care unui pacient ii este refuzata angajarea de observarea in DES a unor informatii medicale de catre medicul de medicina muncii, la intocmirea dosarului de angajare?

5. Cine se va face raspunzator de situatiile ce vor aparea in momentul neplatii politelor de asigurare medicala de catre Societatile de asigurari de viata cand medicii acestora din urma vor accesa DES ul clientilor lor?

6.…..inca multe alte intrebari.

Raspunsul posibil al CNAS este ca pacientul trebuie si are posibilitatea de a accesa DES ul si de a efectua blocarea sau permiterea accesului la datele personale  unui medic sau altui medic. Este o UTOPIE si accentuez aceasta pentru ca in Romania deja exista peste 6 milioane de dosare existente si functionale ( nu vorbesc in ce mod si cat de legal sau nu au fost urcate in DES ), pacientii nu au fost informati de acest lucru iar solicitarea matricii prin care pacientul poate accesa DES -ul a aparut doar din 12 noiembrie 2016 odata cu ordinul CNAS – MS.

Cati cetateni ai Romaniei manevreaza un calculator si au cunostiintele necesare pentru a accesa DES-ul si a efectua permisiunile respective sau va aparea o noua meserie in Romania si anume cea de ” Specialist IT care sa ofere servicii de acces DES“, contra unui onorariu pe ora (!?). Este posibil ? eu zic ca da, viitorul va confirma sau nu.

 

 .

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Asociația „Dăruiește viață”: Nu avem nicio siguranță că, intrând într-un spital, ne facem bine. Din contră

Asociația „Dăruiește viață”: Nu avem nicio siguranță că, intrând într-un spital, ne facem bine. Din contră   0

read more
Anomalii ale corpului uman. Cum arată oamenii cu defecte fizice inedite

Anomalii ale corpului uman. Cum arată oamenii cu defecte fizice inedite   0

read more
CTP, despre internarea lui Dragnea: Nu a ales un spital de stat pentru că acolo sunt agenții lui Soros, pioceanic, stafilococ, klebsiella

CTP, despre internarea lui Dragnea: Nu a ales un spital de stat pentru că acolo sunt agenții lui Soros, pioceanic, stafilococ, klebsiella   0

read more
V. Voiculescu o critică pe S. Pintea pe tema biocidelor: De ce le mai folosim? Să folosim zeamă de varză

V. Voiculescu o critică pe S. Pintea pe tema biocidelor: De ce le mai folosim? Să folosim zeamă de varză   0

read more
Copii chinuiți de un stomatolog fals. Părinții l-au reclamat la Colegiul Medicilor și la poliție

Copii chinuiți de un stomatolog fals. Părinții l-au reclamat la Colegiul Medicilor și la poliție   0

read more
Nucile te scapă de cancerul la sân

Nucile te scapă de cancerul la sân   0

read more

Un nou scandal al dezinfectanților. Reacția unuia dintre patronii companiilor anchetate   0

read more
Cum vor fi ajutaţi pacienţii operaţi de cancer de colon? Aflăm la Adevărul Live de la ora 14.00

Cum vor fi ajutaţi pacienţii operaţi de cancer de colon? Aflăm la Adevărul Live de la ora 14.00   0

read more
Tuberculoza rămâne o „provocare majoră de sănătate“ în Europa. Pe 24
martie este marcată Ziua Mondială a Tuberculozei

Tuberculoza rămâne o „provocare majoră de sănătate“ în Europa. Pe 24 martie este marcată Ziua Mondială a Tuberculozei   0

read more
Scandalul dezinfectanților din spitale. Ce spunea patronul uneia dintre companiile anchetate

Scandalul dezinfectanților din spitale. Ce spunea patronul uneia dintre companiile anchetate   0

read more
Un nou caz Hexi Pharma. Amenzi de 35.000 de lei pentru neconformităţile găsite în urma perchezițiilor

Un nou caz Hexi Pharma. Amenzi de 35.000 de lei pentru neconformităţile găsite în urma perchezițiilor   0

read more
Reacția ministrului Sănătății în noul scandal al dezinfectanților: Pacienții nu sunt în pericol

Reacția ministrului Sănătății în noul scandal al dezinfectanților: Pacienții nu sunt în pericol   0

read more
„Donează şi salvează o viaţă“! Campanie de donare a sângelui în Bucureşti şi în zece oraşe din România, realizată de studenţi. Ce beneficii poţi avea ca donator

„Donează şi salvează o viaţă“! Campanie de donare a sângelui în Bucureşti şi în zece oraşe din România, realizată de studenţi. Ce beneficii poţi avea ca donator   0

read more
Medicul român care a descoperit o metodă inovativă de tratament pentru boala Parkinson

Medicul român care a descoperit o metodă inovativă de tratament pentru boala Parkinson   0

read more
A murit academicianul George
Litarczek, părintele fondator al ATI în România

A murit academicianul George Litarczek, părintele fondator al ATI în România   0

read more
Tiroidita autoimună. Complicaţiile
unei tiroide hipoactive

Tiroidita autoimună. Complicaţiile unei tiroide hipoactive   0

read more
Scandal şi injurii în sala de operaţie a Spitalului Craiova. A fost nevoie de intervenţia agenţilor de pază

Scandal şi injurii în sala de operaţie a Spitalului Craiova. A fost nevoie de intervenţia agenţilor de pază   0

read more
Ceaiurile diuretice, de ajutor când ai picioarele umflate

Ceaiurile diuretice, de ajutor când ai picioarele umflate   0

read more
„O pastilă
conţine mai mult decât medicamentul“. Studiu despre substanţele inactive care
pot provoca alergii

„O pastilă conţine mai mult decât medicamentul“. Studiu despre substanţele inactive care pot provoca alergii   0

read more
Ce spune culoarea urinei despre starea de sănătate

Ce spune culoarea urinei despre starea de sănătate   0

read more
Cancerul mamar poate reapărea şi după 20 de ani. Ce au
descoperit cercetătorii

Cancerul mamar poate reapărea şi după 20 de ani. Ce au descoperit cercetătorii   0

read more
Clasamentul bolilor care ne ucid în fiecare an

Clasamentul bolilor care ne ucid în fiecare an   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.