Ce aduce nou pachetul de baza in sistemul medical - Internari si investigatii cu pipetaPrevious Article
Medicii rezidenti vor beneficia, de anul viitor, de burse in valoare de 100 sau 150 de euro,Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Bomfisul ( despre protestele personalului medical ..)

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Bomfisul ( despre protestele personalului medical ..)

Zilele trecute, printr-un ping-pong de redirecționări ale mesajelor periodic patriotarde ale Colegiului Medicilor din România, am primit pe mail un mesaj cu un text scris de doctorul Chirculescu despre recentul marș al enților din Sănătate. De curiozitate m-am dus la dânsul pe blog și l-am găsit, în original, merită citit pentru o mai bună asimilare ale următoarelor mele considerente, AICI.

MAN ON PC

Se rețin câteva idei: că n-au fost 4000 ci 10000, că televiziunile au boicotat importanța evenimentului prin cenzură de la stăpânire, și că fostul premier Tăriceanu poartă printre manșete o culpă de-a-și fi reînnoit adeziunea la instituția maritală pentru a cincea oară (mică eroare de calcul a doctorului Chirculescu, l-a scos mai cast pe radiofanul diafan).

Avant la lettre musai să exprim crezul meu central: că toată agitația organelor militante pentru dreptul personalului sanitar din România or suferă de un fundamental diletantism al fondului de atac, or dânșii premeditează acțiuni reunibile sub cocotierul termen ”bomfîs”, un eveniment care-ar fi trebuit să facă POC dar care termină prin a face FÎS.

Domnilor, scriu rândurile acestea în dublă calitate: una de medic (dintr-o specialitate periferică medicinei, după cum umblă doina prin târg), cealaltă de jurnalist cu ceva ștate deja vechi de plată în presă). Și iată câteva lucruri pe care sper că nu le veți fi știut, caz în care vi se scuză naivitatea, dar dacă le veți fi știut atunci bomfîsul vă aparține determinist.

Presa nu e prietena nimănui și a tuturor.

Ea este, în România, orânduită politic și ținută de testicule de o sumă de facțiuni, fie ele majoritare or ba funcție de cum bate vântul banilor prin sistem. Facțiunile respective nu au o logică metanoică în funcționare, sunt momente când agenda e făcută de o televiziune roșie, să zicem, în numele Roșiei, alteori împotriva-i funcție de cum s-au înțeles liberalii cu socialiștii or vițăvercea. De bine de rău diverse organe (sic!) ale presei mai stau încă pavăză puterii sau opoziției și, după știința mea, domniile voastre ați fost în mod unitar, și unanim, ignorați de presă. Pe românește, neinteresanți.

Scriu despre bolile medicale ale sistemului în România de ceva vreme. Uneori m-au citit 10 oameni, alteori 10 mii, alteori sute de mii. În mod lucid am ajuns să înțeleg că nu depinde ce scriu, depinde când scriu și mai ales în ce ton. Ca un mesaj să detoneze eficient în mintea polentică a cetățeaului român e nevoie de o bună înțelegere a atenției publice și, foarte important, o dozare cumsecade a efortului informațional încât, când dai cu pumnul reformei în masă, chiar să facă zgomot.

Or ce-a făcut tot anul 2013 Colegiul Medicilor din România? Încă din primăvară a anunțat proteste. Oamenii s-au înfiorat, o tzîră, când însuși președintele României pentru câteva săptămâni a dat girul ”disperării” din sistemul medical. Firesc, și cu experiența trecutului, domniile lor ca și mine au rămas sceptici la mâna moartă a Comandantului deși, oportun, ar fi putut călări valul de simpatie al momentului printre toți antipatizanții de formație ai guvernului metis de la București. Și s-a anunțat o grevă generală în iulie, care ar fi precedat anunțarea pachetului de bază în servicii (PBSM) și care s-a spart tocmai de-aia, căci dibaciul Nicolaescu le-a cerut doctorilor răbdare că odată cu PBSM-ul o să le vină și lor apă la moară.

Prima lecție a bomfîsului e că n-ai voie dacă vrei să faci poc să anunți un marș care nu va avea loc. Riști deja un ”Petrică și lupul”, deci când a venit Colegiul în August și-a anunțat că în septembrie vor fi proteste ”masive”, pe valul caniculei și cu berea aburind în halbă românul și-a zis no bine, să vedem, vine toamna fac doctorii scandal.

A doua lecție a bomfîsului în agenda publică e că trăim într-o lume globalizată informațional. Sunt variabile pe care nu le poți anticipa. Poate pica un avion în Sahara, se poate scufunda un feribot în Bangladesh, se pot ciocni două trenuri în Egipt. Cei care fac presă înțeleg că aceste zone (și încă mai sunt și multe, multe altele pe care n-are sens să le menționez aici) oricând pot prilejui catastrofe. Mor 1000 de oameni, ți s-a fâsâit inițiativa manifestantă. Știrea care se vinde e aia nouă, proaspăt scoasă din cuptor. Dacă tu, ca berbecul, ți-ai anunțat de două luni marea revenire ar fi bine să fie cu pirotehnică, artificii, joc de scenă și sacrificii umane deja. Pentru că altfel exponențial mai greu să-i prinzi pe oameni curioși de durerea ta.

Și ce-au făcut tarabosteșii domnului doctor Astărăstoaie în septembrie? Au anunțat că grupuri mici, gen comando, vor ”picheta” ministerele administrației centrale. Acesta n-a fost nici măcar un bomfîs. A fost un bomfîs umed care cel puțin pe noi, cei câțiva care tocim degete și cheltuim curent să scriem despre cangrena medicală românească, ne-a obligat la râdere și concluzia evidentă că în discuția dintre CMR și Eugene s-au înțeles băieții dăjtepțică e și mâine o zi în paloșe să ne luptăm, în buzdugane să ne războim. A venit Ministerul cu Pachetul de Bază, a început dezbaterea publică, Eugene a fentat dibaci că nimeni n-a venit să critice constructiv pachetul, i-am criticat eu și alți câțiva independenți constructiv pachetul dar CMR-ul NU (oare de ce?) și-apoi, numai bine la două săptămâni după anunțarea PBSM-ului hidra a ieșit din nou din cușcă căci, gata, se urnesc enții, ies doctorii din cazemate, și-o să fie urgie, o să curgă valuri de halate albe pe marile bulevarde.

Doar că, regula a treia a bomfîsului, după ce te-ai făcut de râs cu un bomfîs umed ar fi bine să revii pe umerii unui Messiah, un veritabil providențial, să faci ca pe vremea lui Goebbels și să reinventezi un Horst Wessel pe care să-l omori (Doamne ferește!) și în numele lui, creștinește, să plimbi crucea, roșie, prin Capitală.

Dintre doctori n-am auzit vreunul să moară la locul de muncă. Am auzit de unii de i-a prins garda cu niște zeci de mii de euro prin borsete, buzunărașe și dulăpioare. Am auzit că pe o ginecoloagă în Arad au așteptat-o băieții cu masca să iasă din cezariană și-au luat-o la zdup pentru 10 milioane de lei vechi ceruți pacientei. Am auzit că replica altui doctor prins cu fofârlica a fost că își stabilise dânsul tariful informal funcție de reputația de moldovean pe care trebuia să și-o păstreze.

Și atunci, întreb ca unul deloc profan în medicină sau presă, cu CE vreți dumneavoastră să faceți agendă sau să stabiliți prioritate la știri? Cu discursuri rulate precum cuiul de Maria Ioana bune doar să amețească un pic, dar la mijloc kakaia iarbă? Cu sloganul tembel ”vrem 6% din PIB” numai buni să mai spoiți vreo 3 saloane în timp ce posturile rămân blocate mai puțin pentru ”vin ai noștri, pleacă ai noștri”? Cu nauseanda fleică a ”subfinanțării cronice din sistemul de sănătate românesc”? Cu ”cuțitul ne-a ajuns la os”? Domnilor, ca să fie adevărată ultima propoziție ar fi nevoie 1) să existe un cuțit, 2) să vă fie pus la coapsă domniilor voastre și – foarte important – 3) să aveți os. Or ultima variantă teoretic există dar lipsește cu desăvârșire. Dacă mintea ar avea un os, dacă bunăvoința ar sta pe vreun fel de schelet, dumneavoastră vă lipsește cu desăvârșire. Stați pe o organizație goală de conținut, sindicatele și-au pierdut reputația, oricine poate oricând veni să spună (și pe bună dreptate) ce vor și doctorii ăștia, dacă nici măcar ei nu-și pot convinge oamenii să iasă în stradă?

Spun de multă vreme că nu plimbatul pancartelor și dansul pinguinului vor face o diferență în negocierea dură cu administrația.

Soluția a fost dintotdeauna acolo, e simplă, au practicat-o cehii când și-au renegociat salariile. Ar fi greu? Ar fi greu să nu mai intrați în săli, să nu mai eliberați rețete, cu excepția serviciilor serafime ale SMURD-ului și urgențelor timp de 72 de ore Sănătatea, în România, să se oprească? Ar fi greu să exemplificăm Guvernului ce înseamnă de fapt pumnul forte al medicului? Ironia e și mai mare, tot ce-aveți de făcut e să vă convingeți rezidenții să nu lucreze, nici unul, timp de 72 de ore, cine va mai ține liniile de gardă, cine va face foile de observație în timp ce voi, primarii și universitarii, butonați pe Acasă TV? Tot ce e nevoie e ca asistentele să stea acasă, într-un fără-plată auto-asumat, timp de 72 de ore. Și stop. Colaps. Moartea matrapazlîcurilor ieftine ale domnului Nicolăescu și compania.

Toată mizeria asta rezistă pentru că, subteran, există o antantă a puterilor-care-sunt în Sănătate. E un blat ieftin, un bomfîs, unul girat de inacțiunea medicului non-sindicalist. Domnule doctor Chirculescu, nu presa v-a trădat. Doar că presa nu v-a iubit destul.

G

Sursa

1 Comment

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Nelu Tătaru: Trebuie să ne gândim la un pact pe sănătate. Avem nevoie de profesionişti, peticim în acest moment cu propuneri

Nelu Tătaru: Trebuie să ne gândim la un pact pe sănătate. Avem nevoie de profesionişti, peticim în acest moment cu propuneri   0

read more
Cum se va desfășura testarea națională pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID. Vor fi testați aproape 30.000 de români

Cum se va desfășura testarea națională pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID. Vor fi testați aproape 30.000 de români   0

read more
Orban, susținător al vaccinării: Să contracarăm campaniile antivacciniștilor, elaborate „în afara Europei, mai spre est”

Orban, susținător al vaccinării: Să contracarăm campaniile antivacciniștilor, elaborate „în afara Europei, mai spre est”   0

read more
Repartizarea cazurilor de Covid-19 pe județe. Unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri

Repartizarea cazurilor de Covid-19 pe județe. Unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri   0

read more
Pacienții Covid-19 prezintă risc mai mare de deces în cazul unei intervenții chirurgicale. Studiu

Pacienții Covid-19 prezintă risc mai mare de deces în cazul unei intervenții chirurgicale. Studiu   0

read more
Infarctul se poate manifesta diferit la femei. Iată simptomele care nu trebuie neglijate!

Infarctul se poate manifesta diferit la femei. Iată simptomele care nu trebuie neglijate!   0

read more
Protezele de șold, genunchi sau umăr – șansa la o viață fără durere pentru pacienții diagnosticați cu artroză avansată

Protezele de șold, genunchi sau umăr – șansa la o viață fără durere pentru pacienții diagnosticați cu artroză avansată   0

read more
Cum a afectat pandemia de Covid-19 tratarea bolilor cronice în spitale. Studiu OMS

Cum a afectat pandemia de Covid-19 tratarea bolilor cronice în spitale. Studiu OMS   0

read more
Focar de COVID-19 la unul dintre cele mai mari spitale din București. Conducerea, avertisment pentru 28 de cadre medicale

Focar de COVID-19 la unul dintre cele mai mari spitale din București. Conducerea, avertisment pentru 28 de cadre medicale   0

read more
Declarație controversată a unui celebru doctor italian: Virusul nu mai există din punct de vedere clinic. Ce spune medicul Virgil Musta

Declarație controversată a unui celebru doctor italian: Virusul nu mai există din punct de vedere clinic. Ce spune medicul Virgil Musta   0

read more
Apel la pacienţii vindecaţi de COVID-19 să doneze plasmă: Dacă 10% ar face acest gest, am salva mai mulţi pacienţi critici

Apel la pacienţii vindecaţi de COVID-19 să doneze plasmă: Dacă 10% ar face acest gest, am salva mai mulţi pacienţi critici   0

read more
REPORTAJ. O lecție dură pentru sistemul de sănătate din România. Ce nu s-a văzut în timpul pandemiei de COVID-19

REPORTAJ. O lecție dură pentru sistemul de sănătate din România. Ce nu s-a văzut în timpul pandemiei de COVID-19   0

read more
Un bebeluș din Botoșani a fost depistat pozitiv cu coronavirus, deși mama lui nu este infectată

Un bebeluș din Botoșani a fost depistat pozitiv cu coronavirus, deși mama lui nu este infectată   0

read more
Mihai Netea, medic infecţionist:

„Datorită ciumei din Evul Mediu, astăzi europenii sunt mai rezistenţi la SIDA“

Mihai Netea, medic infecţionist: „Datorită ciumei din Evul Mediu, astăzi europenii sunt mai rezistenţi la SIDA“   0

read more
Decese raportate fictiv de spitale ca fiind de COVID-19. Ministrul Nelu Tătaru infirmă această posibilitate

Decese raportate fictiv de spitale ca fiind de COVID-19. Ministrul Nelu Tătaru infirmă această posibilitate   0

read more
Ministrul sănătății: „Mergem spre a treia etapă de relaxare, pandemia e controlabilă”. Când am putea scăpa de masca de protecție

Ministrul sănătății: „Mergem spre a treia etapă de relaxare, pandemia e controlabilă”. Când am putea scăpa de masca de protecție   0

read more
Nelu Tătaru, despre primul vaccin românesc împotriva Covid-19: Rezultatele Oncogen, preluate pentru studii pe şoareci la Institutul Cantacuzino

Nelu Tătaru, despre primul vaccin românesc împotriva Covid-19: Rezultatele Oncogen, preluate pentru studii pe şoareci la Institutul Cantacuzino   0

read more
Ministrul Sănătăţii: Personalul medical care nu prezintă simptome va fi testat de coronavirus la 7-14 zile

Ministrul Sănătăţii: Personalul medical care nu prezintă simptome va fi testat de coronavirus la 7-14 zile   0

read more
Hidroxiclorochina: Studiul din revista The Lancet, criticat şi de cercetători

Hidroxiclorochina: Studiul din revista The Lancet, criticat şi de cercetători   0

read more
COMUNICAT – Hotărârea de Guvern prevede obligația furnizorilor de servicii medicale ca până la data de 15 iunie 2020 să facă dovada acreditării /înscrierii în procesul de acreditare.

COMUNICAT – Hotărârea de Guvern prevede obligația furnizorilor de servicii medicale ca până la data de 15 iunie 2020 să facă dovada acreditării /înscrierii în procesul de acreditare.   0

read more
Rafila face apel către medici pentru vaccinarea copiilor: A existat o reticenţă din partea multora dintre părinţi din cauza pandemiei

Rafila face apel către medici pentru vaccinarea copiilor: A existat o reticenţă din partea multora dintre părinţi din cauza pandemiei   0

read more
Ce se întâmplă în România cu medicamentul pe care Trump l-a luat preventiv, iar Franța l-a interzis

Ce se întâmplă în România cu medicamentul pe care Trump l-a luat preventiv, iar Franța l-a interzis   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.