Autor  MIRCEA NISTOR

Un deces din trei in UE ar fi fost evitat in lumina cunostintelor medicale curente! Romania este, din acest punct de vedere, cu mult sub media europeana. Practic, suntem pe ultimul loc.

Un raport Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, dat publicitatii marti, arata ca, intr-un singur an – 2013 – in Uniunea Europeana, 1,7 milioane de persoane cu varsta sub 75 de ani au decedat si, din pacate, aproape 600.000 (adica 33,7%) puteau fi salvate. Atacurile de cord (184 800 decese) si accident vascular cerebral (aproape 94 000 de decese) au reprezentat impreuna aproape jumatate din cauzele de deces.

dezastru
Cele mai mari ponderi ale deceselor care puteau fi evitate au fost inregistrate in Romania (49,4%) si Letonia (48,5%), urmate de Lituania (45,4% ) si Slovacia (44,6%). Pe de alta parte, indicatorul a coborat sub 30% in Franta (23,8 %), Danemarca (27,1%), Belgia (27,5%) si Olanda (29,1%).

In Romania, peste 27.400 din cele 54.800 de decese nu ar fi trebuit sa se produca: acesti oameni au murit cand mai aveau zile!

Conceptul de mortalitate evitabila se bazeaza pe ideea ca anumite decese (pentru anumite grupe de varsta si de boli specifice) nu s-ar fi produs la aceasta varsta, daca oamenii si-ar fi vazut de sanatatea lor, dar si daca sistemul sanitar s-ar fi ocupat de aceste persoane, eficient, in timp util. Acest indicator nu reprezinta o masuratoare certa a calitatii asistentei medicale, insa sugereaza care sunt performantelor politicilor de sanatate intr-o anumita tara.

 

Sursa televiziunea-medicala.ro

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro